szerző:
MTI

Az elmúlt évek legnagyobb hallgatói megmozdulására készül csütörtökön a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a tandíj ellen és a felsőoktatásban a valódi reformok elindításáért. A HÖOK a budai Várban tartja demonstrációját, amelyre mintegy tízezer résztvevőt várnak.

Schőberl Márton, a HÖOK elnökségi tagja elmondta: több városból - így például Miskolcról, Pécsről, Szegedről, Kecskemétről, Bajáról - szervezetten érkeznek hallgatók a demonstrációra.

A HÖOK Dísz téri akcióját az eseményt beharangozó honlap szerint támogatja a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Liga Szakszervezetek, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, az Országos Szülői Szervezetek Egyeztető Fóruma, a Szülők Egyesülete a Gyermekekért és a Szülők a Hallássérült Gyermekekért Egyesület.

A HÖOK közgyűlése május 27-én, Mosonmagyaróváron ellenszavazat nélkül fogadott el elvi nyilatkozatot, amely szerint a HÖOK „elutasítja az állami finanszírozású képzések költségei egészének vagy egy részének a képzés ideje alatt vagy azt követően a hallgatókra hárítását”, ugyanakkor a HÖOK „eddig is partner volt a reformban, illetve partner lehet az újító szellemű javaslatok iránt”.

Hiller István június 27-én jelentette be a fejlesztési részhozzájárulás (FER) bevezetését, eszerint 2008 szeptemberétől az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot kell évente fizetni. Ettől ugyanakkor az intézmények plusz-mínusz ötven százalékkal eltérhetnek: így havonta minimum 4 375 forintot, maximum 13 125 forintot kell fizetni. A legjobban teljesítő diákok 15 százaléka ugyanakkor mentességet élvez majd, illetve tanulmányi ösztöndíjat kap, s a FER-ből befolyó összeg az intézményeknél marad - közölte júniusban Hiller István.

A miniszterrel való tárgyalást követően a HÖOK július 5-én eljuttatta a tárcának saját reformelképzeléseit és javaslatait; a tandíj bevezetése nélkül megvalósuló felsőoktatási (és főként felsőoktatás-gazdálkodási) reformról szóló érdemi tárgyalásokat ezek mentén szerették volna lefolytatni.

A HÖOK választmánya július 11-én úgy döntött, hogy amennyiben az Országgyűlés a felsőoktatási törvényt módosító törvényjavaslatot úgy fogadja el, hogy az az államilag támogatott hallgatókat bármilyen tandíjjellegű hozzájárulás megfizetésére kötelezi, megkezdik egy őszi hallgatói demonstráció előkészítését. Az Országgyűlés július 24-én elfogadta a felsőoktatási törvény tandíjat is tartalmazó módosítását, s ezt követően a HÖOK megkezdte a hallgatói demonstráció megszervezését.

A HÖOK az eredeti elképzelések szerint szeptember 21-én a fővárosban, a Kossuth téren tartotta volna a demonstrációt, ám a kormányfő balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülését követő zavargások miatt úgy döntöttek, hogy elhalasztják azt.

A HÖOK vezetése legutóbb október 5-én találkozott Hiller István szakminiszterrel, de az álláspontok ekkor sem közeledtek. A szaktárca vezetője akkor közölte: nyitott a tárgyalásokra egy esetleges demonstráció előtt és után is. A HÖOK elnöke a találkozót követően bejelentette, hogy október 19-én megtartják demonstrációjukat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Új elnöke lesz a HÖOK-nak

Új elnök vezeti a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK) januártól. A szervezet hétvégén Székesfehérvárott rendezett tisztújításán Miskolczi Norbertet, a Budapesti Műszaki Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóját választotta vezetőjévé - közölte Ekler Gergely jelenlegi elnök.

Itthon

Alkotmánybírósághoz fordul a HÖOK

Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért a most elfogadott új felsőoktatási törvény miatt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK két ponton kifogásolja az új jogszabályt - közölte a szervezet elnöke pénteken.

MTI Itthon

Az MRK és a HÖOK nélkül egyeztetnek a felsőoktatási törvényről

Nem lesz jelen a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azon az egyeztetésen, amelyet az oktatási tárca az Alkotmánybíróság által több ponton az alaptörvénnyel ellentétesnek mondott felsőoktatási törvény változásairól tart szombaton.

MTI Itthon

A HÖOK ragaszkodik az „államilag finanszírozott” felsőoktatáshoz

Az utólagos képzési hozzájárulásra vonatkozó szándék visszavonására szólítja fel a kormányt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Szerinte a kormányzat tervezett lépéseivel a felsőoktatás teljes mértékben "tandíjas" lesz – közölte a HÖOK elnöke.

MTI Itthon

Jogtalan tandíj miatti próbaper költségeit is vállalja a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vállalja, hogy biztosítja és finanszírozza egy hallgató jogi képviseletét egy, a jogtalanul szedett hallgatói díjak visszafizetésére indítandó próbaper során - közölte a HÖOK elnöke.

Itthon

HÖOK egyelőre nem támogatja a fer bevezetését

Az oktatási és kulturális miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke zárt tárgyalás után elmondták, jól sikerült a megbeszélés, de még további tárgyalásokra van szükség. Hiller István miniszter hozzátette: július 10-ig átadják a HÖOK-nak a színvonalas felsőoktatás megteremtésének következő ötéves programját. Július 10-e után dönt a hallgatói szervezet közgyűlése, de ők is kidolgoznak egy javaslatcsomagot. A minisztérium a Magyar Rektori Konferenciával is tárgyalást kezdeményez.

Az UEFA rossz adatok alapján arra jutott, a Felcsút Európa 20, legtöbb nyereséget termelő csapatainak egyike

Az UEFA rossz adatok alapján arra jutott, a Felcsút Európa 20, legtöbb nyereséget termelő csapatainak egyike

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

Hat négyzetméteren múlik a lakásvásárlók boldogsága

Hat négyzetméteren múlik a lakásvásárlók boldogsága

Elnapolták Babos meccsét Ausztráliában

Elnapolták Babos meccsét Ausztráliában

Az ügyvédi kamara közleményben utasítja vissza Orbánék vádjait

Az ügyvédi kamara közleményben utasítja vissza Orbánék vádjait

Golflabda nagyságú jég verte szét Canberrát – videó

Golflabda nagyságú jég verte szét Canberrát – videó