szerző:
hvg.hu

Szokásunktól eltérően szemlézzük egy havilap, a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat októberi számát, amelyet a szerkesztőség az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak szentelt.

Szántó T. Gábor Az érvényes 1956 című vezércikke a zsidóság és a forradalom kapcsolatáról, és a mai magyarországi zsidóságnak szóló üzenetéről elmélkedik. Mint írja: „’56 – a néhány közismert atrocitás, a sokak emlékezetében élő, szórványos antiszemita falfirkák ellenére – azt jelenti számomra zsidóként, volt egy pillanat, amikor autonóm személyiségek és kisközösségek úgy válhattak egy nagyobb egység részévé, hogy a felszabadító kollektív élmény hatására -  a közös ellenségtől, az elnyomó pártállamtól és az idegen megszállóktól való megszabadulás reményében - elfogadták egymást sokféleségükben. Mert 1956-ban Magyarországon, a forradalom tizenkét napjának szolidaritást teremtő élményében - átmenetileg, s néven nem nevezetten -valósággá vált a modern köztársasági nemzeteszme.”

Gadó János a Magyarországi Cionista Szövetség elnökével, Engländer Tiborral készített interjút. Írásának címe: „Nem hittem el, hogy ezt négy évvel meg lehet úszni.” A most 75. évében lévő Engländert ifjú cionistaként a Sztálin halálát közvetlenül megelőző antiszemita letartóztatási hullám részeként vették őrizetbe. Fegyverrejtegetés és rendszer elleni izgatás címén négy évre ítélték, s 1954 végén szabadult. Engländer így fogalmaz: „Hogy én ’56-ot hogy értékeltem? Elsősorban úgy, hogy újra csinálhatjuk azt, amit akarunk. Szervezkedhetünk, alijázhatunk, stb.”

Várnai Pál Kende Péterrel, a Szabad Nép egykori munkatársával készített interjút: „A Rajk-temetés óta felbolydult állapotban volt az ország” címmel.  Az ’56-ban Párizsba emigrált történész-szociológus visszaemlékszik arra, milyen politikai jövőképe volt közvetlenül a második szovjet beavatkozás előtt: „Gimes Miklóssal (akit Kádár hóhérai 1958-ban végeztek ki. A szerk.) november 3.-án még arról beszélgettünk, hogy itt most egy osztrák típusú kétpártrendszer létrejötte várható, amelyben elsősorban egy Mindszenty fémjelezte katolikus párt és vele szemben az akkor még nagy támogatottságú szociáldemokrata párt fog szerepet kapni. Abban biztosak voltunk, hogy egy szabad választáson a kommunista párt igen-igen kevés szavazatot kapna.”

Menni vagy nem menni? Egy magyar zsidó fiatalember dilemmái 1956-ban a címe Várnai Pál visszaemlékezésének. „A forradalom oldalán számos magyar zsidó harcolt, sőt nem kevesen életüket kockáztatták vagy adták az ügyért, az ország függetlenségéért, a kettős elnyomás ellen” – írja szerző. Hozzáteszi: egyik nagybátyám valami olyat mondott, hogy megmentették ugyan 45-ben, de ez még nem ok arra, hogy tönkretegyék az életét (mármint az oroszok).

Heller Ágnes filozófus ezt írja Egy fél évszázad után című publicisztikájában ’56 „kis zsidóiról”: „Ők voltak azok, akik féltek. Egy részüket boldoggá tette a forradalom azzal, hogy megnyitotta a határokat. Akik maradtak, azok alkalmazkodtak. Meg voltak győződve arról, hogy a kádárizmus megvédi őket az antiszemitizmustól, aminek a forradalom győzelme kiszolgáltatta volna őket. Ez olyan döntés volt, mint egy tál lencséért eladni az elsőszülöttséget. A félelem a legrosszabb tanácsadó. Megakadályozza a racionális gondolkodást.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Az 56-osok nagy része együtt ünnepel

Néhány kivételtől eltekintve együtt ünnepelnek az 56-osok, akiknek legfontosabb szervezeteik az állami rendezvényeken is részt vesznek - írja kedden a Népszabadság.

MTI Itthon

Bush az elismerés napjává nyilvánította október 23-át

George Bush az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából szerdán nyilatkozatban köszöntötte a magyarokat, akik szabadságukért harcolva szembeszálltak a szovjet birodalommal. Az amerikai elnök az évforduló tiszteletére az elismerés napjává nyilvánította október 23-át.

MTI Itthon

Bush-beszéd: Irak is meríthet 1956-ból

Az 1956-os magyar forradalom, majd 1989, a magyar szabadság kivívása az iraki és a világ valamennyi, szabadságra vágyó népe számára ihletet és reményt ad - jelentette ki Gorge W. Bush amerikai elnök Budapesten, a Citadellán mondott beszédében.

MTI Itthon

Sólyom a különböző 56-hagyományok egyesítését szeretné

Az egykori forradalmárok, a Nagy Imre-féle tradíciókat hangsúlyozó reformszocialisták és az emigráció 56-os hagyományainak egyesítésére van szükség - jelentette ki Sólyom László Szegeden. Az államfő szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója még mindig nem lett igazi nemzeti ünnep.

Szellem

Az 1956-os Rajk-temetés kulisszatitkai

Máig kérdéses, milyen karhatalmi erőkkel készült ötven éve a tömegdemonstrációvá lett Rajk-temetésre a pártvezetés. A kulisszák mögötti alkudozássorozatról azonban egyre több minden tudható.

MTI Világ

Az 1956-os szabadságharcot méltatta a pápa

Az 1956-os hősi népfelkelést és szabadságharcot méltatta a pápa a budapesti ünnepségekre küldött legátusához írt kinevező levelében XVI. Benedek pápa, emlékeztetve arra, hogy fél évszázada XII. Pius pápa együttérző lelkülettel kísérte imáival és vigasztalta szavaival a szabadságát védő magyar népet.

MTI Itthon

Sosem látott fotókkal jelent meg az 1956 mártírjai

A tavaly elhunyt Szentpétery Tibor eddig még nem publikált fotóival jelent meg Eörsi László, 1956 mártírjai című kötete, amelyben a szerző az 1956-os forradalmat követő megtorlás 225 áldozatát veszi sorra a bírósági ítéleteiket feldolgozva; az album bemutatóját szerdán tartották a Budapesti Fegyház és Börtön Kisfogházában berendezett Emlékhelyen.

MTI Itthon

Vitatott 56-os kiállításcím Moszkvában

"Nem a kilátástalanság, hanem az emberi méltóság forradalma volt 1956" - mondta Bak János történész, egykori résztvevő Moszkvában egy olyan orosz-magyar levéltári kiállítással kapcsolatban, amely a jövő hét közepén nyílik meg, egy időben mindkét fővárosban.

Drágán spórolni százezreket: kipróbáltuk az első zöld rendszámos Opel divatterepjárót

Drágán spórolni százezreket: kipróbáltuk az első zöld rendszámos Opel divatterepjárót

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Tíz szavazattal nyert az egyik polgármester-jelölt Pötrétén

Tíz szavazattal nyert az egyik polgármester-jelölt Pötrétén

A szakszervezet szerint elakadtak a bértárgyalások az egyik nagy üzletlánccal

A szakszervezet szerint elakadtak a bértárgyalások az egyik nagy üzletlánccal

Koronavírus: egy nap alatt megduplázódott a fertőzésgyanús esetek száma

Koronavírus: egy nap alatt megduplázódott a fertőzésgyanús esetek száma

Billie Eilish tarolta le a Grammy-díjkiosztót

Billie Eilish tarolta le a Grammy-díjkiosztót