szerző:
MTI

A rendőrök nem voltak agresszívek az október 23-i fellépéseik során, hanem bátrak és kemények voltak, valamint törvényesen jártak el - jelentette ki a budapesti rendőrfőkapitány. Nem indul külön rendőri vizsgálat Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő megsérülésének ügyében - tette hozzá Gergényi Péter.

Kedd délig 131 személyt állítottak elő jogellenes cselekmények miatt - tette hozzá Gergényi Péter hangsúlyozva azt, hogy ez a szám folyamatosan változik. Szólt arról is, hogy mintegy 10 rendőr sérült meg, de még ez sem végleges adat.

Emlékeztetett, hogy az október 23-i rendőri fellépések a Kossuth tér kiürítésével kezdődtek, amikor a tüntetők nem tartották be a korábbi megállapodásban foglaltakat, miszerint alávetik magukat a tűzszerészeti vizsgálatnak. Hangsúlyozta: kényszerítő eszközök nélkül, felszólítást követően ürítették ki a teret, ahol "közbiztonságra veszélyes eszközök garmadát" találták, például  gyújtóbombát, késeket, baltát, kalapácsot.

A rendbontók próbáltak simulni

Hétfő délután spontán, engedély nélkül, több helyen tömegek gyűltek össze, amelyekben többen agresszíven viselkedtek - mondta a főkapitány, külön kiemelve, hogy az Alkotmány utcánál megtámadták a rendőröket és a sorozatos rendőri intézkedések ezután következtek. Az Alkotmány utcánál jogellenes magatartást tanúsító csoport kétfelé vált, az egyik a Nyugati tér, a másik az Andrássy út felé indult. 

A Nyugati térnél hamar feloszlatták a tömeget, az Andrássy út felé igyekvőket pedig kísérték - tette hozzá Gergényi Péter hangsúlyozva azt, hogy nem terelték őket. A Deák térnél a rendőrsorfalat megállították, hogy a jogellenes magatartást tanúsítók csoportja ne érjen össze a tudomásul vett rendezvényen résztvevőkkel. A rendbontók mégis megpróbáltak "odasimulni" a békésen demonstrálókhoz - utalva a Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlésre - , amit a rendőrség a főkapitány indoklása szerint azért nem akadályozhatott meg, mert akkor alapjogaikban korlátozták volna őket. Hozzátette: a további rendőri intézkedések csak a tudomásul vett rendezvény végeztével, a jogkövető állampolgárok távozásával folytatódtak. 

"A tömeg erőszakos szétoszlatásának megkezdését rendőri felhívás és figyelmeztetés előzi meg. Mindenkitől elvárható, hogy ha céljai mások, akkor a rendőri felhívásra az erőszakosan fellépő tömeget elhagyja" - idézte a főkapitány az 1994. évi rendőri törvény egyik passzusának miniszteri indokolását. A jogszabály kimondja azt is: a rendőrségtől nem várható el, hogy oszlatás előtt a tömegben egyenként vizsgálja a résztvevők felelősségét. "Aki a felszólítás ellenére a tömeget nem hagyja el, vállalnia kell a rendőri fellépés
következményeit" - idézte Gergényi.

A főkapitány hangsúlyozta: a rendőröket a jogszabálysértők megtámadták, ez a "világon mindenhol rendőri intézkedéseket vonna maga után". Szólt arról is, hogy ő volt az, aki engedélyezte valamennyi kényszerítő eszköz alkalmazását a lőfegyver kivételével. 

A sajtótájékoztatón több, október 23-án bevetett rendőri eszközt is bemutattak, így a könnygázgránát-kilövőt, valamint azt a duplacsövű vadászfegyvert, amelyet kifejezetten tömegoszlatásra rendszeresített a Rendészeti Biztonsági Szolgálat. A rendőrök háromféle patront használnak, a riasztó mellett kétféle gumilövedéket.

Nem indul külön rendőri vizsgálat Révész Máriusz ügyében

A Fidesz parlamenti képviselője hétfő délután az Astoria környékén sérült meg a tüntetők és a rendőrök összecsapásai során. A politikus, akit sérülése után kórházban ápolnak, úgy nyilatkozott, nem emlékszik pontosan arra, hogy mi történt vele, hol sebesült meg.

A budapesti rendőrfőkapitány a fideszes képviselő esetével kapcsolatban szűkszavúan úgy fogalmazott, ha valakinek sérelme van a rendőri fellépéssel szemben, lehetősége van az ügyészséghez fordulni. Emlékeztetett arra, hogy a rendőri felszólítást követően mindenki a saját felelősségére tartózkodott a helyszínen.

Parlamenti tudósítónk jelentése szerint egyébként Révész nemrég megérkezett a Házba egy púppal a fején, mire a fideszes képviselők megtapsolták. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Politológusok a hétfői eseményekről

Lényegesen eltér az MTI által megkérdezett politológusok véleménye az október 23-iki ünnepségek után a fővárosban kialakult helyzetről, illetve az Orbán Viktor által kezdeményezett, a reformokról tartandó népszavazás megítélésében.

hvg.hu Itthon

Helsinki Bizottság: jogszerű volt a rendőri fellépés

Az egy hónappal ezelőttihez képest a rendőrök tegnap szakszerűbben jártak el. Ezzel együtt voltak rendőri jogsértések, amelyeket parlamenti vizsgálóbizottság, ügyészségi és rendőri vizsgálat megnyugtatóan és teljes körűen aligha tárhat fel. Meg kell teremteni a rendőrség civil felügyeletét – állítja Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke.

MTI Itthon

Helyreállt a forgalmi rend a Belvárosban

Ismét a megszokott útvonalon járnak a belvárosi Kossuth Lajos utcán az Erzsébet hídon át Budára közlekedő autóbuszok - közölte a BKV fődiszpécsere kedd reggel nem sokkal hét óra előtt.

MTI Itthon

Félpályás útlezárással tüntetnek Gödnél

Több kilométeres autósor alakult ki Göd közelében a 2/A úton kedd reggel, miután civil szervezetek 20 autóval félpályás útlezáró demonstrációt tartottak Gyurcsány Ferenc lemondását követelve.

MTI Itthon

Előre felkészültek a T-34-es tank eltulajdonítására

Minden arra utal, hogy az elkövetők előre felkészültek, hogy eltulajdonítsák és beindítsák azt a T-34-es tankot, amit a Városháza előtti 56-os kiállítás múltat idéző rekvizítumai között állítottak ki - közölte a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója kedden. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány elmondta: a tettest helyben elfogták.

hvg.hu Itthon

Kik azok a Gój Motorosok? – Feró megvédi klubtársait

A tegnap esti zavargások több helyszínén is igen aktívak voltak a motorosok, rendszámukat letakaró motorosok segédkeztek például az Erzsébet-hídi barikádépítők munkájában, és hangos berregéssel zavarták meg az 56-os emlékmű avatását is. A beszédes nevű Gój Motorosok szervezet előzőleg október 23-ára felvonulást szervezett a szabadságharcosok emlékére.

Nagyobbra nőtt a hiány a tb-kasszában, mint amekkora 2009-ben volt

Nagyobbra nőtt a hiány a tb-kasszában, mint amekkora 2009-ben volt

Eddig 600 milliárd forintba került a családvédelmi akcióterv

Eddig 600 milliárd forintba került a családvédelmi akcióterv

Radar360: Fideszes győzelem Győrben, meghalt Kobe Bryant

Radar360: Fideszes győzelem Győrben, meghalt Kobe Bryant

Lovasi András kiállt a győri fideszes jelölt mellett

Lovasi András kiállt a győri fideszes jelölt mellett

Bekerült egy igen nagy kellemetlenség a Google keresőjébe

Bekerült egy igen nagy kellemetlenség a Google keresőjébe

Változtatásokra készülnek a Diákhitelnél

Változtatásokra készülnek a Diákhitelnél