szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valótlan megállapításokat tartalmazó és kérdéseket felvető írásnak nevezte Schmidt Mária közleményében a Magyar Nemzet című napilap előző napi cikkét, amelynek szerzője szerint az Orbán Viktort eltávolítani óhajtó jobboldali elégedetlen csoportok egyikének vezetőjeként új jobboldali párt alapítására készül.

"A Magyar Nemzet 2006. január 15-i száma Schmidt Mária ante portas? címmel közölt publicisztikát, amelyben a cikk szerzője személyemmel kapcsolatban valótlan megállapításokat tett. Felmerül a kérdés, kinek az érdeke az ellenzék legnagyobb pártjának légből kapott hírekkel, belső ellenségkép kreálásával történő megosztása, a jobboldal egységének megbontása akkor, amikor a kormány katasztrofális teljesítménye az ország működőképességét veszélyezteti, amikor a parlamenti többséget birtokló koalíció reformdiktatórikus ámokfutása az ellenzék egységes föllépését követelné" - írta közleményében Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum történész főigazgatója.
 
"A milliárdos vagyonú üzletasszony nyilvánosan és nem nyilvános körben tett megnyilatkozásai egyértelműsítik, hogy elégedetlen a jobboldal spirituális vezetőjével" - fogalmazott a Magyar Nemzet vélemény rovatában megjelent terjedelmes írás szerzője, aki szerint az új jobboldali párt megalakításának időzítése "nem lehet véletlen: a tavaszi Fidesz-kongresszust biztosan megzavarná".
 
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője mindössze egyetlen mondattal reagált a távirati irodának a lap írására, szerinte egy politikai pártnak nem dolga a Magyar Nemzet "sci-fi rovatában" megjelent cikkel foglalkozni.
 
Schmidt Mária a Fidesz-kormány idején, 1988 és 2002 között Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója volt. Nyilatkozataiban a modernkori magyar történelem egyik legjelentősebb politikusának nevezte a Fidesz elnökét.
 
Az akkor újonnan alapított Magyar Egyetemi Kiadó gondozásában a 2003-as könyvhétre jelent meg Orbán Viktor A történelem főutcáján című könyve. A Magyarország 1998-2002 alcímet viselő kiadvány anyagát Schmidt Mária állította össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Simicska ijesztget Schmidt Mária pártalapítási terveivel?

A Schmidt Mária Terror Ház-igazgatót pártalapítással hírbe hozó hétfői Magyar Nemzet-cikk hangneme kísértetiesen hasonlít a tavaly júniusban megjelent és Pokorni Zoltán Fidesz-alelnököt, liberális kapcsolatai miatt támadó írásra – jelezték a hvg.hu-nak a legnagyobb ellenzéki párt ügyeiben bennfentes forrásaink. Egyesek feltételezik, hogy Simicska Lajos megrendelésére készülhetett az írás.

Vélemény

Interjú Schmidt Máriával - radikalizálódás várható?

Eljöhet a pillanat, amikor a pártok hátrább lépnek, és szakértő kormány alakul, véli Schmidt Mária történész, aki szerint a sajtó – jobb és baloldalon egyaránt - képtelen felismerni az igazi veszélyt, különbséget tenni mérsékeltek és igazi szélsőségesek között. A politikai elit kommunikációjával komoly bajok vannak, a társadalomban sokan leragadnak jelenlegi helyzetükben, elkeseredésük táplálhatja a radikalizálódási folyamatot.

MTI Itthon

Pártot alapít Schmidt Mária?

Új jobboldali párt alapítására készül Schmidt Mária - írta hétfői számában a Magyar Nemzet című napilap, amely a Terror Háza múzeum történész főigazgatóját az Orbán Viktort eltávolítani óhajtó jobboldali elégedetlen csoportok egyikének vezetőjeként nevezte meg.