szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a Kossuth téri kordon elbontását jogi úton kell elérni. A jogszabályokat az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk.

A Magyar Helsinki Bizottság felelőtlennek és károsnak tartja a fideszes országgyűlési és EP-képviselők azon akcióját, amelynek során a mai napon elbontották a Kossuth téri kordont.

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint egy jogállamban a jogsérelmekre a jogszabályok adta keretek között, a jogi lehetőségekkel élve kell orvoslást keresni. A polgári engedetlenség eszközéhez akkor lehet nyúlni, ha a jog adta lehetőségek kimerültek és a jogszerű cél másként nem érhető el.

Ahogy azt a kordont szintén jogsértőnek tartó Helsinki Bizottság január 30-án megtette, az ellenzéki képviselőknek is módjuk lett volna a rendőrségi törvényben biztosított joguk alapján panasszal élni a tér lezárása ellen. Ehelyett azonban jogon kívüli eszközökhöz nyúlva, saját kezükbe vették az igazságszolgáltatást. Különösen nagy felelőtlenség ez olyanoktól, akik a jogalkotás folyamatában részt véve sokat tehetnének a rendőrségi és a gyülekezési törvény hiányosságainak kiküszöbölésért. Ezért úgy véljük, hogy a képviselők akciója rendkívül veszélyes üzenetet közvetít az állampolgároknak, azt sugallva, hogy a jogszabályokat semmibe venni elfogadható magatartás. Ezzel nagymértékben hozzájárulnak a jogállamiságba vetett bizalom megrendüléséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Fideszes kordonbontás - információk percről percre

A fideszes országgyűlési és európai parlamenti képviselői polgári engedetlenségi mozgalom keretében pénteken bő fél óra alatt lebontották a Kossuth Lajos teret övező kordont. Információk percről percre.

hvg.hu Itthon

Az MSZP szerint a Fidesz a magyar jogrendnek ment neki

A Fidesz nem a kormánnyal, még csak nem is a köztársaság rendőrségével szállt szembe, hanem a magyar jogrendszerrel – nyilatkozta a hvg.hu-nak Nyakó István, az MSZP szóvivője a kordont bontó fideszes „megmozdulásról”.

hvg.hu Itthon

Helsinki Bizottság: törvénysértő a Kossuth téri kordon

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke panaszt tett az országos rendőr-főkapitánynál, és egyben jelezte: a kordonok fenntartását törvénysértőnek tartja. Előzőleg az azonosítószám nélküli rendőrök megakadályozták, hogy átvágjon a Kossuth tér „ideiglenesen elzárt műveleti részén” .

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Magyarországra érkezett az új Opel Crossland

Magyarországra érkezett az új Opel Crossland