szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új helyzetet teremt Zuschlag János őrizetbe vétele szocialista politikusok szerint, s azt találgatják, kiket fog párttársuk „belerángatni” a különösen – immár bűnszövetkezetben – elkövetett nagy kárt okozó csalás kapcsán folyó büntetőeljárásba. Az előzetes letartóztatásáról majd Szegeden döntenek, ugyanis a Kecskeméti Városi Bíróság elfogultságot jelentett be.

Ma kihallgatását követően őrizetbe vette a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag János szocialista politikust. A vádhatóság közlése szerint erre azért volt szükség, mert a gyanújuk szerint a volt országgyűlési képviselő a bűncselekményt bűnszervezetben követte el. Emiatt pedig Zuschlag nagyobb büntetésre számíthat, ezért – az ügyészség szerint – komolyabb a veszélye annak, hogy a politikus elszökik vagy elrejtőzik. A vádhatóság illetékese közölte azt is, hogy a főügyészség kezdeményezi majd a gyanúsított előzetes letartóztatását is.

Mint ismert, a Bács-Kiskun Megyi Főügyészség Zuschlag János és hat társával szemben több olyan ifjúsági alapítvány ügyében indított nyomozást, amelyeket a volt parlamenti képviselő, illetve más Bács-Kiskun megyei szocialista politikusok hoztak létre. A nyomozás eddigi adatai szerint az érintett szervezetek úgy igényeltek és kaptak pályázatok révén állami támogatásokat különféle rendezvényekre, hogy azokat nem is tartották meg.

Sőt, a vádhatóság szerint maguk az alapítványok is fiktívek voltak: létrehozásuknak nem volt más célja, csakis rendszeres állami támogatások megszerzése. Az ügyészség szerint a szervezetek mintegy 60 millió forinttal nem tudtak elszámolni.

Szabó Ferenc, a megyei ügyészség szóvivője elmondta, egyelőre csak Zuschlagnál merült fel a bűnszövetség gyanúja, társainál még nem. Amennyiben a szocialista politikusnál bebizonyosdna a gyanú, öttől húsz évig terjedő szabadságvesztés várna rá.

A legújabb fejlemények – Zuschlag őrizetbe vétele miatt – a Magyar Szocialista Párt vezetésének részéről sajtótájékoztatón jelentette be Simon Gábor, a választmány elnöke, hogy az MSZP a Zuschlag-ügyben nem akarja állásfoglalásával vagy véleményével befolyásolni az igazság-szolgáltatást. Közölte, ha a politikusok véleményt mondanának, ha minősítenék a helyzetet, akkor nem segítenének, hanem ártanának az igazság-szolgáltatásnak.

Arra a kérdésre, hogy belső vizsgálatot indítanak-e, illetve lemondatják-e tisztségeiről Zuschlag Jánost, Simon Gábor közölte: úgy véli, ha a vizsgálatnak meglesz az eredménye, akkor az MSZP pontosan tudni fogja, mi a szervezeti, erkölcsi kötelessége.

A szocialista párt Bács-Kiskun megyei szervezetének elnöke, Márfai Péter a hvg.hu-nak azt mondta, szörnyűnek és sajnálatosnak tartja Zuschlag János őrizetbe vételét. „Zuschlag úr, aki a helyettesem, néhány hónappal ezelőtt közleményt adott ki arról, hogy az eljárás miatt felfüggeszti minden politikai tevékenységét.” Márfai Péter mindehhez hozzátette, folyamatban van Zuschlag János párttisztségeinek – kiskunhalasi szocialista elnök és önkormányzati képviselő, a párt megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke, valamint megyei közgyűlési tag – megszűnése, illetve az azokból való visszalépése, valamint a párttagságának felfüggesztése, amelyek csak hónapok alatt zajlanak majd le.

Az eljárásban Zuschlag János mellett a gyanúsítottak között van Katus Ferenc, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés szocialista frakciójának tagja, Kullai Tamás, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő, Lados István, Zuschlag korábbi személyi titkára, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben, valamint Krausz Csaba újbudai önkormányzati képviselő és Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal (FIB) fővárosi elnöke is. Az ügyben tanúként meghallgatták Ujhelyi Istvánt, az önkormányzati tárca és Arató Gergelyt, az oktatási minisztérium államtitkárát és Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát is.

A hvg.hu értesülései szerint az újabb kihallgatásokra Szegeden kerülhet sor, ugyanis a büntetőeljárás oda került át, miután a Kecskeméti Városi Bíróság elfogultságot jelentett be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

A zuglói MSZP-ben volt tag Zuschlag titkára

A Zuschlag-ügy kapcsán körözött Lados István, Zuschlag egykori titkára – a hvg.hu értesülése szerint – a tagfelvételi botrányával és a vagyonkezelőjének vitatott tenderei miatt elhíresült zuglói MSZP szervezetnek volt a tagja. Mint kiderült, a Vagyonkezelő Rt. felügyelőbizottságában korábban helyet kapott, a szocialistákat aktívan támogató jordániai Ayman Douglas négy éve üzletet is kötött Zuglóban: étkezdéjét eladta egy másik felügyelőbizottsági-tagnak, az MSZP helyi frakcióvezetőjének, Komlódi Gábornak.

Itthon

Hoppá: Zuschlagot nagy értékű csalással gyanúsítják

Különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hat társával együtt Z. Jánost, aki a hvg.hu információi szerint azonos Zuschlag Jánossal, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökével. Az ügyészség szerint a hét gyanúsított alapítványok és egyesületek révén jutott pályázati pénzhez, amiből több mint 50 millió forint kézen-közön eltűnt, felhasználásával a mai napig nem tudtak elszámolni. Körözik Zuschlag volt személyi titkárát is.

MTI Itthon

A Zuschlag ügyben az MSZP nem foglal állást

Az MSZP nem akarja állásfoglalásával vagy véleményével befolyásolni az igazságszolgáltatást a Zuschlag-ügy kapcsán. Erről Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Csikász Brigitta Itthon

Szilvásy aláírása is szerepelt Zuschlagék pályázati támogatásain

Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter is megfordulhat még Zuschlag-ügy kapcsán a Kecskeméti Városi Ügyészségen. Információink szerint ugyanis többek között ő is – még sportminisztériumi államtitkáraként – ellenjegyezte azokat a pályázati anyagokat, amelyek különböző alapítványok – köztük a Zuschlag Jánoshoz kötődőek – támogatásáról szóltak.

MTI/HavariaPress Itthon

Őrizetbe vették Zuschlagot

Őrizetbe vette a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag János szocialista politikust.

MTI Itthon

Zuschlag-ügy: további bűncselekmények?

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag János és társai elleni nyomozás alkalmával elrendelt házkutatások során kábítószergyanús anyagot talált az egyik gyanúsítottnál, és előkerült egy videokazetta is, amely alapján újabb bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel.

MTI Itthon

Államtitkárokat is elérhet a Zuschlag-ügy

Minisztériumi dolgozók, államtitkárok is érintettek lehetnek abban a büntetőügyben, amely Zuschlag János és hat társa ellen folyik különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt - írja a Magyar Nemzet.

Vélemény

Ocsovai fideszes elődje a Zuschlag-ügyről

Drámai fordulatot vett a „Zuschlag-ügy”, az MSZP-s politikus letartóztatásával. Megkerestük Ocsovai Tamást a GYISM (Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium) egykori helyettes államtitkárát, akinek kiszivárgott vallomása a Zuschlag által kézben tartott ifjúsági egyesületek és alapítványok gyanús ügyeiről beindította a lavinát. Ő egyelőre nem akart nyilatkozni. Nyilatkozott viszont a hvg.hu-nak fideszes hivatali elődje, Szabó László, aki Deutsch Für Tamás minisztersége alatt töltötte be ugyanezt a posztot. Ocsovai vallomását - Szabó szerint - feltehetően egyeztette Szili Katalinnal. Szabó jelenleg informatikát tanít, és a Fidesz delegáltjaként elnökségi tag a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumában.