szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn benyújtja az MSZP-frakció az Országgyűlésnek a politika megtisztulását célzó javaslatait, és ezzel egy időben ezekről népszavazást kezdeményez - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szocialista képviselőcsoport zárt ülése után szombaton Budapesten.

 A törvénymódosítási javaslatokat a szocialisták eljuttatják a többi parlamenti pártnak is. Ez most már nem rajtunk áll, a kérdés, hogy az ellenzéki pártok tudnak-e ebben támogatást adni - közölte. A miniszterelnök bejelentette azt is: ha az öt parlamenti párt meg tud állapodni, akkor a népszavazási kezdeményezésüket visszavonják, ennek érdekében már alá is írták ezt a dokumentumot, de addig páncélszekrénybe kerül. A kormányfő kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: ez nem zsarolás, hanem ösztönzés.
   
Lendvai Ildikó frakcióvezető beszámolt arról: "Elfogadtuk azt a szabályt, hogy 2010 végétől a polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök és a főpolgármester, illetve polgármesteri jogosítvánnyal bíró helyettesei ne töltsenek be egyben parlamenti képviselői posztot" - ismertette a frakció döntését a szocialista politikus Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve a közélet tisztaságát célzó kezdeményezések részleteit kidolgozó munkacsoport-vezető képviselők jelenlétében. Lendvai Ildikó kitért arra: javasolják, hozzanak létre egy, az önkormányzati és települési érdekek képviseletével foglalkozó szervezetet, ami a kormány partnere lesz.
   
"Elfogadtunk egy olyan, a párt- és kampányfinanszírozásról szóló javaslatot, amely a pártok állami költségvetési támogatását megemeli, világossá teszi, de minden más kiskaput betöm" - mondta az MSZP frakcióvezetője a kampányfinanszírozásról szólva. Ide kapcsolódva elmondta még, hogy szándékaik szerint rövidítenék és olcsóbbá tennék a kampányt, a kampányidőszakban pedig tiltanák a kormány propagandatevékenységét és a kabinet tagjainak állami pénzen történő kampányolását.
   
Ugyancsak a párt- és kampányfinanszírozáshoz kötődik az a javaslat, mely szerint külön kampányszámlát hoznának létre a pártoknak, és csak olyan kifizetéseket tennének lehetővé, amelyek erről a számláról történnek az Állami Számvevőszék ellenőrzése alatt.A civil szervezetek állami támogatását érintően Lendvai Ildikó ismertette: a frakciónak az a javaslata, hogy ne kapjanak állami támogatást politikai és kampánytevékenységet folytató civil szervezetek. A pályázatok esetében - mint hozzátette - olyan összeférhetetlenségi szabályokat alkotnának, amelyek a fontos döntési pozícióban lévő közhivatalnokok részére vagyonosodási vizsgálatot szabnának meg.
   
A szocialista politikus a képviselői költségtérítéssel kapcsolatban úgy tájékoztatott, megszűnnek az elszámolatlan költségtérítések a képviselői javadalmazásokban, nem számla ellenében kifizetett költségtérítés nem lesz.
   
További részletekről szólva Göndör István frakcióvezető-helyettes azt mondta, a képviselők nettó jövedelme nem változik. Olyan megoldást alakítottunk ki, hogy helyreállítjuk az arányokat: az alapdíj a jelenlegi 220 ezer forintról változik, és ennek függvényében csökkennek a pótlékok, és nem lesz költségtérítés - tette hozzá. A képviselők szállásköltségét szerződés és számla alapján fizetnék. Arra a kérdésre, hogy milyen arányban növekedhet a képviselői alapdíj, Göndör István azt a választ adta, ezt még végig kell gondolni.  

A frakció zárt ülésén több változatról szavazhattak a képviselők, a végleges döntés szerint 2011. január 1-től számítva hat hónapja van a képviselőknek arra, hogy eldöntsék, melyik tisztséget választják - tudta meg a távirati iroda. Ez azt jelenti, hogy 2014-ig a képviselők időközi választáson harcba szállhatnak polgármesterségért vagy megyei közgyűlési tisztségért, de ha elnyerik, választaniuk kell a kettő között. Az MTI úgy tudja, a képviselők a zárt ülésen arról is megállapodtak, hogy a szocialisták azt tartanák jónak, ha először a 2014-es választásokon indulnának külön a polgármesteri és a parlamenti képviselői posztért a jelöl

Gyurcsány Ferenc a frakcióülésen nem vett részt ezekben a vitákban, hagyta, hogy a különböző érdekcsoportok érveljenek álláspontjuk mellett, de éles vita nem volt az ügyben - az MTI információi szerint. A szocialisták ezt az álláspontot fogják képviselni az ötpárti tárgyalásokon. 

Az MSZP-frakció várhatóan hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek a miniszterelnök hét pontja, valamint a Fidesz javaslatai alapján megfogalmazott plusz egy pontról szóló törvénymódosítási javaslatokat.  

Gyurcsány Ferenc október 1-jén jelentette be a közélet megtisztítását célzó javaslatait. Hét pontból álló javaslata tartalmazza az új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvény megalkotását, a pártok ifjúsági szervezetei "felemás helyzetének" megszüntetését. Ezen túlmenően nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek, szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot, bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve átlátható és ellenőrizhető képviselői jövedelmek lennének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány a "lélektani pillanatról" és a frakcióról

Gyurcsány Ferenc bízik abban, hogy a szombati MSZP frakcióülésen a közélet megtisztítását célzó csomagjához megkapja a parlamenti képviselők kellő támogatását; erről a miniszterelnök a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban beszél.

MTI Itthon

Szanyi Tibor: „Gyurcsány nélkül is menni fog”

A normaszöveg elkészülte előtt "nem érdemes" arról beszélni, hogy a szocialista frakció felsorakozik-e a miniszterelnök által bejelentett hétpontos intézkedési csomag mellett; ugyanakkor "Gyurcsány nélkül is menni fog, ha úgy hozza az élet" - nyilatkozta Szanyi Tibor (MSZP) a Népszabadságnak.

MTI Világ

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Gyurcsány szorult helyzetéről

A "Gyurcsány szorult helyzetben" című elemzés írója, Reinhard Olt, a konzervatív napilap bécsi tudósítója a cikk alcímében arra mutat rá, hogy a pártján belüli botrányok komoly csapást jelentenek a kormányfőre. A tapolcai frakcióülésről kiemelte, hogy a frakcióvezetés a "lusta", azaz a bizottsági ülések több mint a feléről távolmaradó képviselők lecserélésben állapodott meg.

MTI Itthon

Karsai nem vesz részt az MSZP frakcióülésén

Karsai József, a miniszterelnököt az utóbbi időben többször bíráló battonyai polgármester nem vesz részt az MSZP frakcióülésén, mert azt tejesen értelmetlennek tartja. A szocialista politikus erről szombaton délelőtt nyilatkozott.

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit