szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tavaly márciusban aláírt Budapest-szerződés bővítéséről tárgyalt hétfőn Budapesten Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester; a tervek szerint az új szerződésről jövőre törvényt alkotnának.

Az egyeztetést követően a kormányfő elmondta: az új Budapest-szerződésről decemberben kezdődik párbeszéd a kormány és a főváros között, amelynek eredményeképpen jövő évben Budapest-törvényt alkotnának. A fejlesztésekről szólva Gyurcsány Ferenc kijelentette: a célok nem változtak, a határidők pedig tarthatóak.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a tavaly megkötött Budapest-szerződés kiegészül a Szabadság híd és a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújításával, a Szépművészeti Múzeum bővítésével és a Budavári Palota rekonstrukciójával. Ezek a beruházások a kormány korábbi döntésének értelmében európai uniós támogatással valósulnak meg. A szerződés bővítése szerdán kerül a kormány elé.

A tervek szerint létrehoznának egy, a Rákosmentét a belvárossal összekötő autóbusz-folyosót és egy roma kulturális központot is. A kormány és a főváros közösen készül arra is, hogy 2011-ben Magyarország látja el az Európai Unió soros elnöki posztját.

Demszky Gábor arról beszélt, hogy a szerződést a jövőben akciótervként kezelik. Demszky Gábor emlékeztetett: a főváros adja a GDP 35-36 százalékát, a befizetett pénznek azonban csak 10 százalékát kapja vissza, így a főváros az állami költségvetés nettó befizetője. A városvezető szerint Budapest ezért jogosan várja a kormánytól, hogy a fővárosi nagyberuházásokat az állam is támogassa.

A folyamatban lévő beruházásokat ismertetve a főpolgármester a 4-es metró, az M0-ás körgyűrű és a csepeli központi szennyvíztisztító építését említette, s elismerte, hogy ebben a kormányzati ciklusban már nem tudják elkezdeni az aquincumi híd építését.

Demszky Gábor szerint fel kell gyorsítani az útfelújítási programot. A főváros tervei szerint a következő három évben újabb 300 kilométernyi utat újítanának fel Budapesten. 2005 és 2007 között összesen 400 kilométer fővárosi kezelésű útszakasz rekonstrukcióját végezték el. Az eredeti konstrukció szerint az útfelújítások költségeinek felét a kormány állta volna, 2007-ben azonban az állam már nem minden fővárosi forint mellé adott még egyet.

A főváros vezetése a Főtáv Zrt. ökoprogramja költségeinek felét várja a kormánytól. A Budapest Szíve programnak 11,3 milliárd, az Uzsoki és a Szent Imre Kórház fejlesztésének 7,5 milliárd, a Margit híd felújításának pedig 5 milliárd forint (az összes költség fele) a fővárosi támogatási igénye. A Szabadság híd már folyamatban lévő felújításához a kormány 2,2 milliárd forinttal járul hozzá.

Kérdésre válaszolva a főpolgármester elmondta: brüsszeli szakértők bevonásával dolgoznak a 4-es metró költségeinek csökkentésén, a megspórolt pénz a metróberuházás tartalékkeretében jelenik majd meg. A költségek csökkentése a Fővárosi Közgyűlés december 20-i ülésén kerül majd a képviselőtestület elé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Demszky Gyurcsánnyal tárgyal Budapestről

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester a Budapest Szerződés eddigi eredményeiről és bővítéséről tárgyal hétfő délelőtt. A találkozón a BKV finanszírozásáról is szó esik.

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump