szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Február végéig törleszti még meglevő tartozását a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert. Ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottság jelezte, a magyar sport érdekében rendezi a versenyzők tartozását.

Erről Pál T. Gábor, a két atléta sajtótitkára, illetve Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója tájékoztatta az MTI-t. A NOB november 20-án kelt levele szerint a 35 ezer svájci frankból még 23 600-zal (3,6 millió forint) tartozik az athéni olimpián doppingvétsége miatt aranyérmétől megfosztott két versenyző. Annus 15 ezer frankos, Fazekas pedig 20 ezer frankos perköltségéből utalt át eddig 5700–5700 frankot.

„A két versenyző még idén átutal egy nagyobb összeget, február végéig pedig a teljes összeget törleszti” - mondta Pál T. Gábor. „Tisztában vannak vele, hogy fizetni kell és fizetni is fognak, hiszen csak így kaphatják vissza felfüggesztett versenyzői jogukat. Február végén téli dobó ob-t rendeznek, ahol szeretnének rajthoz állni, utána pedig következik a felkészülés a pekingi olimpiára.” Ugyanakkor a MOB jelezte, a magyar sport érdekében kifizeti a tartozást.

„A Magyar Olimpiai Bizottság sem a múltban nem vállalta át, sem a jövőben nem fogja átvállalni a vétkesnek talált magyar sportolóktól a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által követelt perköltségeket” – közölte Molnár Zoltán ügyvezető igazgató.

Annus és Fazekas esetében a MOB ugyan rendezi a NOB által újabb és újabb felszólító levelekben követelt tartozást, ám ezt az összeget a későbbiekben be fogja hajtani az atlétikai szövetségen keresztül, minthogy hivatalosan ezzel a szervezettel áll kapcsolatban.

"A MOB azért fizet, hogy megőrizze a magyar sport nemzetközi megbecsülését, továbbá a szervezet presztízse ne csorbuljon a nemzetközi olimpiai mozgalmon belül. Bíztunk abban, hogy az atlétikai szövetség vezetése is felismeri annak a jelentőségét, hogy alig 250 nappal a pekingi olimpia rajtja előtt miért fontos a NOB-bal ápolt kapcsolat kiegyensúlyozottsága és az athéni olimpia óta nyitott doppingdosszié lezárása. Sajnos nem így történt, ezért vagyunk kénytelenek mi lépni - magyarázta Molnár.

A MOB elnöke korábban bejelentette, a pekingi olimpia előtt valamennyi sportág szövetségi vezetőitől és szövetségi kapitányától írásos garanciát kér arra, hogy az olimpiára küldött sportolóik tiszta eszközökkel készültek, és az olimpián tiszta eszközökkel fognak versenyezni. Aki ezt a nyilatkozatot nem vállalja, annak a sportágnak a képviselői nem fognak elutazni Pekingbe. "Egyszersmind a szerződések arról is rendelkeznek, hogy bármilyen, az olimpián elkövetett doppingvétségből eredő, a magyar olimpiai mozgalomra kirótt, vagy azon számon kért pénzbüntetést, perköltséget a MOB továbbhárítja az érintett szövetségre és sportolóra, a támogatóinktól és a NOB-tól kapott forrásokat ugyanis a becsületesen készülő olimpikonokra fordítjuk, nem pedig a vétkesekre” – mondta Molnár.

A két versenyző tartozása miatt a MOB tájékoztatta a NOB-ot, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) jelenlegi vezetését nem akkreditálja a pekingi ötkarikás játékokra. A MASZ fegyelmi eljárást indított a két sportoló ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Annust és Fazekast két évre tiltották el

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége - mint fellebbviteli bizottság - szerdán hatályon kívül helyezte az athéni olimpián doppingvétség miatt aranyérmétől megfosztott Fazekas Róbert és Annus Adrián ügyében tavaly november 24-én hozott döntését és a két versenyzőt két évre eltiltotta.

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Videón a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 10X

Videón a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 10X