szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A választók többsége korruptnak és szavahihetetlennek tartja a politikusokat, Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktor azonban még sincs alternatívája - a Political Capital és a Capital Research közvélemény-kutatása szerint.

"A magyar választók többségének lesújtó a véleménye a hazai magyar politikai elit tagjairól: korruptnak tartják az ország vezetőit, és kétségbe vonják szavahihetőségüket. A szavazók viszont a tisztességtelennek és megbízhatatlannak tartott politikusok közül is választanak maguknak olyat, akit szimpatikusnak, illetve rátermettnek tartanak. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc jelenleg saját pártjuk olyan kiemelkedő (és a közvélemény szemében egymáshoz kísértetiesen hasonló) egyéniségei, akik mögött a választók még nem látják az alternatív személyiségeket" - tartalmazza a kutatóintézet közleménye.

A politikusok imázsát vizsgáló kutatás szerint az elkötelezett szavazók fele nem feltételezi a saját oldalához tartozó politikusokról sem, hogy ne ígérnének olyat, amiről maguk is tudják, hogy nem fogják teljesíteni, vagy hogy mindent bevallanának az adóbevallásukban. A válaszadók egyharmada pedig úgy gondolja: nincs olyan politikus, aki ne élne vissza hatalmával, ha rendőr lenne, vagy ne lenne megvesztegethető, ha vámtiszt lenne.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a politika főszereplői két jellegzetes típusba sorolhatóak: az erős, agresszív, karizmatikus, illetve az integratív, békés, rokonszenves politikusok táborába. Imázs tekintetében tehát olyan politikusok állnak egymáshoz közel, akiket egyébként mély politikai szakadék választ el.

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a választók szemében jobban hasonlít egymáshoz, mint saját pártjuk bármelyik politikusához. A pártpreferenciával nem rendelkező, bizonytalan szavazók az Orbán-Gyurcsány, valamint a Szili-Dávid-Sólyom csoporton túl nem is látnak valódi különbséget a többi politikus között.

Szili Katalin házelnök, az egyik legnépszerűbb szereplő. Erőssége, hogy rokonszenves és empatikus politikus, hasonlóan korábbi legnagyobb riválisához, Sólyom Lászlóhoz, akihez a megkérdezettek leggyakrabban társították a becsületességgel kapcsolatos állításokat. A házelnököt a választók nem látják igazán jó kommunikátornak, sem kitartó, hozzáértő politikusnak.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke - Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor után - a "leghatározottabb imázzsal" rendelkező politikus, akiről a legtöbben véleményt tudnak alkotni a Politikal Capital kutatása szerint.

A fideszes Kósa Lajos debreceni polgármester megítélése nem szimmetrikus a két politikai oldalon. Míg az MSZP hívei körében ő az egyik legkarakteresebb és legkedveltebb fideszes politikus, addig a jobboldali szavazótáborban sokkal kevésbé számít markáns politikusnak, és csak a negyedik a rokonszenvlistán.

A politikusok imázsát 800 fős reprezentatív mintán vizsgálta a kutatóintézet október 6-a és 15-e között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gyurcsány: mintha nem is a magam mondatait látnám viszont

A Gyurcsány Ferenccel készült interjú mondatai a Bloombergen csaknem felismerhetetlenül jelentek meg - közölte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem kér helyreigazítást, de a tisztázás végett mellékeli az eredeti szöveget.

MTI Itthon

Rosszul teljesít a politikai elit, csökken a szavazói aktivitás

Rosszul teljesít a politikai elit; mind a kormány, mind pedig az ellenzék munkáját negatívan értékeli a Századvég-Forsense közvélemény-kutató által megkérdezettek többsége. A Fideszre ugyanakkor csaknem kétszer annyian szavaznának, mint az MSZP-re az összes megkérdezett körében.

MTI Itthon

Gyurcsány: nincs, aki pótolni tudna

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt jósolta a Bloomberg amerikai hírügynökségnek, hogy az ő vezetésével indul neki a 2010-es parlamenti választásnak a Magyar Szocialista Párt, mert "nincs, aki elfogadhatóan pótolni tudná".

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba