szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogszabály rendelkezzen arról, hogy a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) által kiszabott pótdíj egy év alatt évüljön el - többi között ezt tartalmazza az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) javaslata.

Az egyesület szerint megkérdőjelezhető a BKV bírságbeszedési gyakorlatát. Ezért indokoltnak tartják, hogy a közúti közlekedésről szóló törvény mintájára jogszabály mondja ki: kiskorú esetén a fizetési felszólítást a BKV a szülőnek, gondviselőnek küldje meg.

Rögzítenék azt is, hogy a közlekedési vállalat a jogosulatlan utazás időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles legyen postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. "A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évüljön el, késedelmi kamat rá ne legyen követelhető" - tartalmazza a javaslat.

Az egyesület közleményében kitér arra, hogy a közelmúltban több panasz is érkezett hozzájuk a BKV bírságbeszedési gyakorlata miatt. Mint írják, a panaszok két csoportra oszthatók: az egyikben a fogyasztók azt kifogásolják, hogy amennyiben kiskorú a megbírságolt, a szülőt, gondviselőt a vállalat nem értesíti a szabálysértésről. Így előfordulhat, hogy a felnőtt gondviselő - aki a bírságot megfizetni lenne köteles - csak késve, vagy egyes esetekben egyáltalán nem értesül a történtekről.

A kifogások másik csoportja pedig arról számol be, hogy az ellenőrzéskor jeggyel nem rendelkező utasok több éves késéssel kapták meg a fizetési felszólítást, akkor már a kamatokkal növelt összegről.

Olyan eset is az OFE tudomására jutott, hogy a kiskorú szabálysértőnek - szintén több éves késéssel - akkor postázták a fizetési felszólítást, amikor már nagykorú lett - írják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Donald Trump a Village People slágerére ropja, megőrül érte az internet

Donald Trump a Village People slágerére ropja, megőrül érte az internet

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől