Tetszett a cikk?

Takács Albert még ombudsmanként© Túry Gergely1979 óta foglalkozom a közjog különféle területeivel...

Takács Albert még ombudsmanként
© Túry Gergely
1979 óta foglalkozom a közjog különféle területeivel... Amikor a jogszabályok vagy a szakmai szövegek olvasásában elfáradok, akkor mindig a filozófiához menekülök -mutatkozott be Takács Albert 2001. június 18-án az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságában, ahol az állampolgári jogok országgyűlési biztosának leendő általános helyetteseként hallgatták meg. A Gyurcsány Ferenc által a múlt héten igazságügyi és rendészeti miniszternek jelölt - korábban az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében, 1986-1987 között a Minisztertanács Titkárságán, 1997-től 1999-ig a Népjóléti, majd az Egészségügyi Minisztériumban dolgozó, a Miskolci Egyetemen is tanító - alkotmányjogászt a szocialisták már 1993-ban szívesen látták volna fontos állami tisztségben: őt akarták, sikertelenül, ombudsmannak (HVG, 1993. szeptember 25.). Takács így közel egy évtizedig csak mint szakértő jelent meg a közéletben: a Sólyom-féle első Alkotmánybíróság működésével kapcsolatos elemző anyagaival, illetve az eutanázia bizonyos formáinak engedélyezésével kapcsolatos nézeteivel érte el a média ingerküszöbét. Hatéves ombudsmanhelyettesi működése során akkor vívott ki nagyobb figyelmet, amikor kritikát és ajánlásokat fogalmazott meg például a hepatitisfertőzött gyermekek tanulói jogaival, az egyetemi felvételi pontok kiszámítási módjával vagy például az adóhivatal és a bankok inkasszó-, illetve a parkolótársaságok büntetési gyakorlatával kapcsolatban. Az első politikai természetű bírálatot 2004-ben kapta, amikor kifogásolta Pokorni Zoltán (Fidesz) iskolaigazgatóknak megküldött kérdőíves "közvélemény-kutatását". A Fidesz szerint Takács alkalmatlanságát bizonyította azzal, hogy nem foglalkozott kellő súllyal a tavaly őszi zavargásokkal. A helyettes ombudsman egyébként már a 2002-es hídfoglalás után szorgalmazta, hogy "fogódzókat" kellene adni a rendőrségnek a hasonló esetekkel kapcsolatban. Egyetértett azzal, hogy a tüntetők ne használhassanak védőeszközöket, mondván, a gyülekezési joggal élőknek békés szándékkal kell a rendezvényekre menniük.

Bencze itt még fináncként
A politizáló rendőrség képét vetíti előre Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) rendészeti főigazgatója jelölése az országos rendőr-főkapitányi tisztségre. Az államigazgatásban és a fegyveres testületeknél kvázi párhuzamos karriert építő 53 éves, jogi végzettségű vezérőrnagy 1995-1998-ban, a Horn-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkáraként a gazdaságvédelmet koordinálta. Nagy áttörés nem köthető a nevéhez, holott éppen az olajbűnözés végnapjaiban került a kancelláriára a feketegazdaság elleni harc vezényletére. A vámhatóságnál viszont éppen a hivatali korrupció visszaszorításában látják eredményesnek kormánykörökben, különösen az ukrán határszakaszon tapasztalható szigorral példálózva. Némi rendőrmúlttal Bencze is büszkélkedhet. Pályáját munkavédelmisként kezdte a tápiószelei áfész-nál, majd a nagykátai tanácsban, utóbb Farmos község tanácselnöke lett. 1985-ben nevezték ki - minden testületi előzmény nélkül - Nagykáta rendőrkapitányává, ahonnan négy év múlva a Belügyminisztérium rendészeti osztályának élére került, 1990-től Farmos független polgármestere, egy év elteltével ismét mundérba bújt: Bodrácska János budapesti rendőrfőkapitány őt nevezte ki az V. kerület kapitányává, ahonnan a kancelláriára távozott.

Jó viszonyt ápol "befolyásos MSZP-s körökkel" - mondják róla ismerői, e kötődés azonban, ha valós, akkor volt tetten érhető, amikor nagy erőkkel küzdött, hogy földijét, az egykori életvédelmis sztárnyomozó Doszpot Pétert, az MSZP akkori országgyűlési képviselőjét kinevezhesse a VPOP különleges ügyek főosztálya élére, annak ellenére, hogy kiszemeltjének hiányzott a megfelelő végzettsége. Bencze Doszpottal kapcsolatos terve végül László Csaba akkori pénzügyminiszter ellenállása miatt hiúsult meg. A Lászlót követő tárcavezetőkkel - akárcsak az őt jelölő Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel - ugyanakkor kiváló viszonyt épített ki a reménybeli főrendőr, aki máris elsajátította jelölője "szabadság és rend" szlogenjét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Őrmagyar

Korántsem példa nélküli, amit a távozó budapesti főkapitány tervezett, hogy egy volt rendőri vezető cége védje a rendőrség objektumait. A HVG vizsgálódásai során több hasonló konstrukcióra akadt.

Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria