szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Levegő Munkacsoport az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyár Gyöngyösre tervezett beruházásának felülvizsgálatát kéri Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési, valamint Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi minisztertől.

A zöld szervezet hétfői nyílt levelében aggasztónak tartja, hogy a gyenge kategóriába tartozó, s ezáltal feltételezhetően egészségre káros gumiabroncsokat készítő Apollo Tyres környezetvédelmi hatástanulmány lefolytatása nélkül kapott ígérvényt a beruházás végrehajtására.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a beruházás bejelentésével megelőlegezte azt a környezetvédelmi engedélyt, amit a zöldhatóságnak módja sem volt kiadni - mutat rá Levegő Munkacsoport. A miniszterelnök úgy tekint az ellenőrzési hatóságokra, mint politikai megrendeléseinek szolgai teljesítőire, és fel sem tételezi, hogy ezeknek a szerveknek a feladata a törvények betartása és betartatása - olvasható a civil szervezet levelében.

A Levegő Munkacsoport felhívja a miniszter figyelmét, hogy a gumiabroncsok súlyosan környezetszennyező és egészségkárosító anyagok felhasználásával készülnek, amelyek a használat során kopással a környezetbe, és így az emberi szervezetbe kerülnek.

Ezen kívül a zöldek azt feltételezik, hogy a szállítás a Hankook üzeméhez hasonlóan közúton történne, tovább fokozva a szerintük már most is elviselhetetlen kamionforgalmat.

A miniszterelnök január múlt héten jelentette be Újdelhiben, hogy az Apollo Tyres 300 millió euró értékben Gyöngyösön üzemet létesít. Az Indiában vezető gumiabroncsgyártóként számon tartott vállalat a magyarországi üzemben két fázisban 1.500 ember foglalkoztatását tervezi. Az alapkőletétel a tervek szerint április 13-án lesz, onnan számított 18-20 hónapon belül indulhat meg a termelés; évente 7 millió gumiabroncs gyártását tervezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Luxusbútorokon kaszált óriásit Warren Buffet

Luxusbútorokon kaszált óriásit Warren Buffet

Nagyon más lehet a koronavírus-járvány második hulláma

Nagyon más lehet a koronavírus-járvány második hulláma

Megtalálták a Van Másik Kft.-t, amely átmentheti a régi indexeseket

Megtalálták a Van Másik Kft.-t, amely átmentheti a régi indexeseket