szerző:
Csikász Brigitta

Miközben javában zajlik a törökbálinti petárdaraktár-robbanás büntetőpere, hamis vád miatt ötven nap közmunkára ítélték T. Gábor egykori rendőrt, aki azt állította, hogy a raktár tulajdonosai, a Pyro-Technic Kft. vezetői olyan vallomás megtételére akarták rábírni, amely felmentette volna őket a rendőrségi gyanúsítás alól.

T. Gábor – tudta meg a hvg.hu – Kisvárdán és Záhonyban dolgozott rendőrként, amíg csalásért, hivatali vesztegetésért és kötelességszegésért eljárás nem indult ellene. A csalási ügy miatt másfél évig ült a nyíregyházi börtönben. Úgy tudjuk, a férfi néhány órával azután, hogy 2005. október 27-én feltételesen szabadlábra került, felhívta a Pyro-Technic Kft. vezetőjét, Tóth Ferencet, és találkozót kért tőle másnapra, mondván, tudja, ki áll a szerinte szándékosan végrehajtott robbantás hátterében.

Másnap a Városligetben az exzsaru arról próbálta meggyőzni a  kft. vezetőit, hogy  jobban tennék, ha eltennék ezt a meg nem nevezett illetőt láb alól, mert amíg ő él, nem lehetnek biztonságban. Ezt Tóth Ferenc határozottan visszautasította. A beszélgetésről hangfelvételek készültek.

December 14-én a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon kihallgatták Tóth Ferencet, és szóba jött az októberi beszélgetés. Kiderült, T. Gábor a Pyro-Technic vezetőjével történt találkozó után körülbelül egy hónappal elment a rendőrségre. Ott azzal vádolta meg a cég vezetőit, hogy olyan vallomás tételére akarták rávenni, amely mentesíti őket a rendőrségi gyanú alól.  Vagyis, hogy mondja azt, a Pyro-Technic törökbálinti raktárába a fekete lőpor – amely a rendőrség szerint a hatalmas detonációt okozhatta 2004. augusztus 5-én – Hídvégi Győző révén került be, aki  a Műegyetem lövészklubját működtette.  Ha ezt elmondja – vallotta T. Gábor –, százezer forint ütötte volna a  markát.

Mivel kiderült, hogy mindez nem igaz, a volt rendőr ellen hamis vád miatt eljárás indult, és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) két héttel ezelőtt le is zajlott a tárgyalás. T. Gábor beismerte, hogy hamisan vádaskodott, mégpedig azért, mert személyes okok miatt így akart bosszút állni Hídvégi Győzőn. A bíró mindezért elégnek látta ötven nap közmunka kiszabását, amit az ügyész is elfogadott, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Hamis vád esetében közmunka kiszabására egyébként a büntetőeljárás szerint akkor van lehetőség, ha a bűncselekményt gondatlanságból követte el valaki. T. Gábor ügyében elég nehéz feltételezni, hogy  az egykori zsaru, amikor bement a rendőrségre vallomást tenni, nem számolt tettének következményeivel. „Valóban tudtam, mit vállalok, és személyes bosszúból cselekedtem” – közölte a hvg.hu kérdésére T. Gábor, aki ennél többet nem volt hajlandó nyilatkozni.

Hídvégi Győző mindezzel kapcsolatban elmondta, hogy az utóbbi időben sok igaztalan vád érte, de azok alól egytől egyig tisztázta magát, így T. Gábor vádaskodásai sem értek célt, mert a nyomozás során nem gyanúsították meg.

A történet nemcsak a szokatlanul enyhe ítélet miatt furcsa, hanem amiatt is, hogy T. Gábor szabadulása után néhány órával már felvette a kapcsolatot a Pyro-Technic-kel, olyan információk birtokában, amelyekről csak a cég, illetve a nyomozó hatóság tudhatott.

A Pyro-Technic ügyvezető igazgatója, Tóth Ferenc minderről a hvg.hu-nak a következőket mondta: „Elkeserítőnek tartom, hogy sem a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal, amely  T. Gábor ügyében nyomozott, sem a PKKB valamilyen oknál fogva nem volt kíváncsi az ügy lényegére. Konkrétan, hogy végül is ki bírta rá T. Gábort a hamis vádaskodásra.”

„További érdekes és lényeges körülmény – tette hozzá –, amelyre oda kellett volna figyelnie  a bírónak, hogy T. a tárgyaláson elmondta:  a börtönben úgynevezett operatív látogatást tettek nála hivatalos személyek. Habár én sértettje vagyok az ügynek és a PKKB tanúként idézett is a tárgyalásra, a bíró eltekintett meghallgatásomtól, sőt, a tárgyalás nagy részén nem is vehettem részt. A büntetés mértékét pedig nem szeretném kommentálni.”

A cégvezető beszámolt arról is, hogy a törökbálinti robbanás büntetőperében még tart az újabb szakértők meghallgatása, miután Kováts Tamás Attila bíró tavaly júniusban kizárt az eljárásból két szakértőt, akiknek a szakvéleményére pedig az ügyészség a vádat alapozta. Indoklása szerint mind a vegyész-, mind a robbantástechnikai szakértő a vélemény elkészítése mellett nyomozási cselekményt is végzett, amit a büntetőeljárási törvény kizár. Továbbá mind a két szakértő az ORFK Rendészeti Biztonsági Szolgálatánál dolgozik, ami megkérdőjelezi elfogulatlanságukat.

A cikk folytatása (Oldaltörés)

A tűzijátékokkal foglalkozó Pyro-Technic Kft. telephelyén 2004. augusztus 5-én hatalmas robbanás történt, amelynek során három dolgozó meghalt. A vádhatóság szerint a 118 négyzetméteres törökbálinti pirotechnikai raktárban 230 kilogramm robbanóanyag – lőpor és más pirotechnikai robbanószerek keveréke – repült a levegőbe.

A Pest Megyei Főügyészség több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével és robbanóanyaggal való visszaélés bűntettével vádolja a Pyro-Technic Kft. három vezetőjét. A cég peremartoni egységének ügyvezetőjét a rendőrség meggyanúsította ugyan robbanóanyaggal való visszaéléssel, de az ellene indított eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

A vád szerint a törökbálinti volt Mechanikai Művek területén lévő pirotechnikai raktárban bekövetkezett robbanást az okozhatta, hogy megsértették a pirotechnikai tevékenység végzésére vonatkozó szigorú szabályokat, valamint a raktárépületben engedély nélkül tároltak fekete lőport.

A vádlottak viszont ragaszkodnak ahhoz az állításukhoz, hogy a raktárban nem lőpor robbant, hanem valakik TNT-t robbantottak. A Pyro-Technic ügyvezető igazgatója, Tóth Ferenc, az eljárás elsőrendű vádlottja  szerint a detonáció helyszínén  rengeteg TNT-re utaló nyomot találtak: a raktár bejáratával szemben egy jókora kráter képződött (lőpor nem váj krátert a betonba), a helyszínen TNT-nyomokra és bomlástermékekre bukkantak a szakértők. A Törökbálinttól 7 kilométerre lévő mérőállomáson szeizmikus mozgást rögzítettek a műszerek, ami szintén a nagy erejű robbanószerekre jellemző.

Tóth Ferenc vallomásában azt állította, hogy a vádirat porrobbanásról beszél, ami egy pirotechnikai készáruraktárban, ahol bedobozolt, becsomagolt tűzijátékokat tárolnak, lehetetlenség. A Pyro-Technic Balaton Kft. peremartoni telephelyén végeztek gyártó és előkészítő munkákat, a törökbálinti telepen azonban ilyen munka nem folyt, nem is folyhatott megfelelő eszközök híján - mondta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Törökbálinti robbanás: a vád szakértőit kizárták az eljárásból

Kizárta a bíró az eljárásból a törökbálinti robbanás ügyében folyó tárgyaláson azt a két szakértőt, akiknek a szakvéleményére az ügyészség a vádat alapozta. Mivel Bródy Béla ügyész új szakértők kirendelését kérte, a tárgyalást novemberre napolta el a bíró.

Itthon

Napalm nyomaira bukkantak Törökbálinton

Napalm jelenlétére utaló nyomokat találtak a szakértők Törökbálinton a Pyro-Technic Kft. raktárbázisán. Több vallomás utal arra is, hogy a cég a Törökbálinton tárolt feketelőpor egy részét mégis katonai bázisról vásárolta – írja a Népszabadság.

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben

Több mint 1800 embert öltek meg a rendőrök tavaly Rio de Janeiróban

Több mint 1800 embert öltek meg a rendőrök tavaly Rio de Janeiróban

Múzeumba kerülnek Barabási Albert-László hálózatai

Múzeumba kerülnek Barabási Albert-László hálózatai

Jön az In Flames

Jön az In Flames

Négy év börtönt kapott a férfi, aki Down-szindrómás testvére halálát okozta

Négy év börtönt kapott a férfi, aki Down-szindrómás testvére halálát okozta

Debrecenben nem tudnak arról, hogy ott lenne a rangos női tenisztorna

Debrecenben nem tudnak arról, hogy ott lenne a rangos női tenisztorna