szerző:
MTI

Ha a kormányoldal hétfőn az Országgyűlésben leszavazza a Fidesz javaslatát a népszavazás eredményeképpen kieső vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj pótlására, lesz újabb javaslatunk - jelentette be Áder János csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Az SZDSZ szerint a Fidesz a népszavazási kampány során végig eltitkolta, miből pótolná a vizitdíjból és a napidíjból származó bevételeket. A Fidesz képviselője részleteket nem mondott az esetleges új törvényjavaslat tartalmáról.

Áder János közölte, hogy a Fidesz szerint a kormánynak alkotmányos, erkölcsi és politikai kötelessége pótolni a népszavazás eredményeként kieső bevételeket az egészségügyben és az oktatásban. Hangsúlyozta: a problémát nem a Fidesz és nem is a 3,3 millió igennel szavazó választópolgár idézte elő, hanem Gyurcsány Ferenc.

A sajtótájékoztató néhány perces filmbejátszással kezdődött. Ennek során azokat a kormányoldalra hivatkozó sajtóhíreket, nyilatkozatokat összegezték, amelyekben Gyurcsány Ferenc, illetve az MSZP és az SZDSZ szakpolitikusai a 2006-os országgyűlési választási kampányban azt bizonygatták, nincs olyan szándék, hogy fizetős legyen az egészségügy és az oktatás.

A film visszaidézte, amikor Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nagygyűlésen kijelentette: a kormány szándéka a két terület fizetőssé tétele. Előkerült Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor televíziós vitája is, ahol a Fidesz elnöke azt mondta, van szándék a fizetőssé tételre, ám ezt Gyurcsány Ferenc határozottan cáfolta.

Áder János úgy fogalmazott, hogy a 2006-os választási kampányban egyetértés volt e két kérdésben a Fidesz és az MSZP között, ám Gyurcsány Ferenc megváltoztatta véleményét, mást tett, mint amit ígért.

A Fidesz politikusa hangsúlyozta: a költségvetés 16 ezer milliárd forintos főösszegéhez viszonyítva csekély összeg, amit a kormánynak biztosítania kellene a kieső díjak pótlására, ám ezt nem akarja megtenni. A hiányzó összeg nagyságrendjét érzékeltetve Áder János azt mondta, hogy a 2007-es év adó- és járulékemeléseiből több mint 600 milliárd forint folyt be, és ha 1 százalékkal növekedne a gazdaság, akkor 120 milliárd forint többlet keletkezne. Áder János úgy vélte, a szükséges, mintegy 15 milliárd forintos forrást megtalálni nem kihívás, ám ehhez hiányzik a kormányzati szándék. Áder János szerint a kormány hétfő óta bűnbakot keres, "egy újabb hazug, erkölcstelen, primitív kampány kezdetén vagyunk". Hozzátette: a kormány azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy minden bajt, ami ezután az egészségügyben történik, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése, a népszavazás eredménye okozza.

A Fidesz úgy látja, a kormány mostani kampányát ott folytatja, ahol azt a vasárnapi kampánycsend előtt abbahagyta. Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc egy szerdai rendezvényen csalásról, szemfényvesztésről beszélt, Áder János úgy fogalmazott, "ez már a bukott miniszterelnök kétségbeesett vergődése, hogy mindenáron megtartsa hatalmát".

"A Fidesz március 9-ig nem beszélt arról, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése válságot okoz a magyar egészségügynek" - közölte reagálásában a kormányszóvivői iroda. A közlemény szerint az ellenzéki párt most mégis azzal sokkolja az igennel szavazókat, hogy bármennyire is jó szándékúan szavaztak, válságot okoztak. A kommüniké megfogalmazása szerint átverés és felelőtlenség, hogy mindeközben a Fidesz által okozott válság megoldására a kormányt szólítják fel az ellenzék politikusai. "Ezzel együtt a kabinet azon az állásponton van, hogy egy felelős kormánynak a felelőtlen ellenzék okozta problémákra is megoldást kell találnia" - zárul a szóvivői iroda közleménye.

Az SZDSZ az MTI-nek megküldött közleményében azt írta: az az elképzelés, amelyet a Fidesz a népszavazás után talált ki, néhány nap alatt összeomlott. A Fidesz a kampány során végig eltitkolta, miből pótolná a vizitdíjból és a napidíjból származó bevételeket - teszik hozzá.

Véleményük szerint "hihetetlen felelőtlenség" volt úgy kezdeményezni a népszavazást, hogy a kezdeményező nem tett korábban javaslatot a megoldásra. Az SZDSZ azt várja, hogy a megígért javaslat olyan fedezetet talál, amelyet a költségvetés még nem költött el más célra. A Fidesznek meg kell végre mondania, hogy kitől kell elvenni a kompenzációra szánt pénzt - olvasható a közleményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Horváth: nincs kompenzáció, ez legyen nagyon világos

„Egyeztetést kezdeményezek a szakma képviselőivel arról, hogy a vizitdíj és a napidíj eltörlése miatti károkat enyhíteni tudjuk. Meghívjuk a háziorvosi szervezeteket, a járó- és fekvőbeteg szakellátókat képviselő szervezeteket, az Országos Alapellátási Intézet vezetőit és a kamarákat” – jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, hozzátéve: a reformok folytatódnak.

Megvan az eddigi legnagyobb autizmus-kutatás eredménye, 102 gént neveztek meg

Megvan az eddigi legnagyobb autizmus-kutatás eredménye, 102 gént neveztek meg

Január végén érkezik a tavasz

Január végén érkezik a tavasz

Bekerült egy igen nagy kellemetlenség a Google keresőjébe

Bekerült egy igen nagy kellemetlenség a Google keresőjébe

Eb-bronzérmes a magyar női vízilabda-válogatott

Eb-bronzérmes a magyar női vízilabda-válogatott

Magyarok is nyertek az Annie-díjátadón

Magyarok is nyertek az Annie-díjátadón

Koronavírus: az országos tisztifőorvosnak nincs tudomása magyarországi betegről

Koronavírus: az országos tisztifőorvosnak nincs tudomása magyarországi betegről