szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Március 9-e óta tudjuk, hogy Magyarország jobbat érdemel - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz nagygyűlésén, több mint 30 ezer ember előtt Budapesten. A Fidesz elnökét hosszú percekig tapsolták az emberek, mielőtt elkezdte beszédét.


© Stiller Ákos
"Merjünk a jövő emberei lenni", ne hagyjuk el a törvényesség és az összefogás útját - ezt üzente hallgatóságának Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pártja március 15-ei nagygyűlésén, ahol arról is beszélt, hogy a március 9-ei népszavazás megmutatta, Magyarország jobbat érdemel, olyan Országgyűlést és kormányzatot, amely méltó hozzá. Az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél álló színpadra fellépő pártelnököt percekig tapsolta a tömeg, mielőtt elkezdte beszédét. (A Fidesz szóvivője több százezer résztvevőt említett a rendezvényről kiadott közleményében, míg a rendőrség szóvivője szerint a nagygyűlés színhelyéül szolgáló területen - a Szabad Sajtó útján és a Kossuth Lajos utca Astoriáig terjedő szakaszán - legfeljebb 30 ezer ember fér el.)
 
Orbán Viktor felidézte, a március 15-ei iskolai ünnepségeken mindig felhangzik az az idézet, hogy "a nagy méltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni méltóztatott". Hozzátette: ez a mondat újra valósággá vált.
 
"Nekünk is van nagy méltóságú helytartótanácsunk, amely sápadt is és reszketni is méltóztatik és így, sápadtan és reszketve, oktatja ki immár a népet is, az Alkotmánybíróságot is, a sajtót is és az ellenzéket is" - fogalmazott, hozzátéve: "sápadtan és reszketve küldik el egymást a legkalandosabb helyekre, aztán bocsánatot kérnek, de a hátak mögött elküldik ismét".
 
A Fidesz elnökének véleménye szerint szívük szerint ők igazából a népet váltanák le, meg vannak ugyanis győződve arról, hogy a nép nem érdemli meg őket. "Ebben az egyben, meglehet, igazuk van, Magyarország népe tényleg nem ezt érdemli, március 9. óta tudjuk, hogy Magyarország jobbat érdemel, és valóban a magyar nép olyan Országgyűlést és kormányzatot érdemel, amely méltó hozzá" - szögezte le. 
 
© Stiller Ákos
Hangsúlyozta: a "nagy méltóságú helytartótanácsnak" alkalma lett volna, hogy visszaadja megbízatását a népnek, amelytől kiügyeskedte, amikor kiderült, hogy "hazudtak reggel délben és este". Mint mondta, 1848-ban a helytartótanácsnak gyorsan kitették a szűrét, most azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, mert - folytatta - a "mi helytartótanácsunk provokál, be akar ugratni bennünket, az erőszak lápvilágába csalogat, megosztottság és ellenségeskedés mocsarába akar terelni bennünket".
 
"Kilóg a lóláb és mi átlátunk a szitán, nekünk is megvan a magunkhoz való esze, ezért nem hagytuk és nem hagyjuk el a törvényesség és az összefogás útját" - jelentette ki a Fidesz elnöke, akinek szavait többször nagy tapssal szakította meg a hallgatóság.
 
Orbán Viktor úgy vélte: a népszavazással a "magyarok feltalálták az alkotmányos népítéletet", és március 9. óta "ez világszabadalom". Míg a türelmetlenebb nyugati népeknél a népítélet erőszakos, és átcsap az alkotmányosság rendjén, a magyarok türelmesebbek és toleránsabbak. "Mi tudjuk a megoldást, ezért nem lépünk a csapdájukba, helyette kitartunk a nemzeti egység, az egyetértés és összefogás politikája mellett" - mondta a  Fidesz vezetője, aki szerint a népszavazáson elért "egyet akarásra" kell vigyázni.
 
Szerinte az ország mai helyzetében már rég nem az a legfontosabb, ki milyen oldali, csak az számít, hogy nem szabad megengedni, hogy egymásnak uszítsák az embereket. Hozzátette: a nagy méltóságú helytartótanácsok azt szeretik, ha a nép egymást gyűlöli, mert amíg az emberek egymást marják, nincs idejük kimondani, hogy a király meztelen. De most március 9-én kimondtuk, és ezzel megtettük a legfontosabb lépést, most már csak ki kell tartanuk a saját utunk mellett - fogalmazott.

"Magyarország a mi országunk, nincs nekünk másik, Magyarország mi vagyunk, ezért senki sem tudja újraalkotni Magyarországot a magyarok nélkül. Magyarország mindannyiunk közös jövője" - jelentette ki.
 
Orbán Viktor szerint a március 9-én kialakult történelmi szövetség lehet a jövő Magyarországának talapzata. "Merjünk tovább menni ezen az úton, merjünk többé válni, mint jobb és baloldaliak, ilyen vagy olyan pártiak, merjük vállalni, hogy mi mindannyian mindenekelőtt magyar emberek vagyunk" - mondta. Kijelentette: Magyarország akkor lesz sikeres, ha a jövő emberei erősebbek lesznek a múlt erőinél. Mint mondta, a jövő emberei azok, akik előreviszik a világot.
 
"Higgyünk a szemünknek, olvassuk le a történelem üzenőfaláról, amit szóval, tettel, vérrel a 48-as magyarok nekünk írtak oda: Merjünk a jövő emberei lenni" - zárta beszédét Orbán Viktor, aki a tőle szokásos "Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!" jelszóval búcsúzott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Városvezetőkkel koszorúzott a Gárda, megtapsolták

Tapsot kaptak Kaposváron a Magyar Gárda képviseletében koszorúzók. A város főterén tartott - a helyi televízióban élő adásban közvetített - ünnepi megemlékezés végén Kossuth Lajos szobránál a város és a megye vezetői, Kaposvár országgyűlési képviselői, pártok és civil szervezetek koszorúztak, köztük a Magyar Gárda két tagja. Az MSZP közleményben fejezte ki tiltakozását.

MTI Itthon

Kordon, kamera és lezárt hidak

Szigorú biztonsági intázkedések mellett zajlanak az ünnepi rendezvények. A Kossuth téren és Nemzeti Múzeumnál detektoros kapuk és kordon várta az odalátogatókat. Az Erzsébet hidat és a Lánchidat lezárták. Kamerát a rendőrség, az V. kerület és a Fidesz is használ az események rögzítéséhez. Tojást és köveket dobáltak a Demszky-beszéd alatt.