szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vakok számára is értelmezhető, Braille-írással és dombornyomatos térképtablóval ellátott utastájékoztató táblákat helyeztek el a 2-es metró vonalán - közölte a Budapesti Közlekedési Vállalat.

A közlemény szerint a táblák előállítását hosszas kutatómunka előzte meg, s így egy Európában egyedülálló, más európai nagyvárosban nem található, komplex tájékoztató rendszert hoztak létre a látássérültek számára.

A táblákat a látássérült és vak utasok taktilis sávok használatával, valamint mozgástrénerek előkészítő oktatásának segítségével találják meg. A táblák térképeinek, jeleinek értelmezését szintén előkészítő oktatáson gyakorolhatják az érintettek, ennek megkönnyítésére a vakok szervezeteihez, iskolájához a BKV Zrt. oktatótáblákat helyez ki - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Megelőzhető a diabéteszes vakság

A novembert a Diabéteszes Szembetegségek Hónapjának nevezték ki az Amerikai Szemészeti Társaság szakemberei, hogy a cukorbetegségnek a szemet érintő szövődményeire hívják fel a lakosság figyelmét - olvasható a Mayo Klinika honlapján.

BBC Tech

Sejtátültetéssel megszüntethető a vakság

Sejtátültetéssel kapták vissza látásukat vak kísérleti egerek, melynek nyomán kutatók remélik, idővel embereken is segíthetnek az új megoldás alkalmazásával.

MTI Tech

Vakok számára is elérhető az új diabétesz-portál

Magyarországon egyedülálló technológia segíti, hogy egy internetes oldal a vakok és gyengénlátók számára is elérhető, hangos oldal legyen. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége által szerkesztett – az érintettek és az érdeklődők tájékoztatását szolgáló – weboldal, megújult külsővel és tartalommal várja a látogatókat - mégpedig hangosan.

MTI Plázs

Népbetegség a vakságot okozó zöld hályog

A zöld hályog (glaukóma) népbetegség, amely a fejlett országokban a második helyen áll a vakságot okozó kórok között. Lényege a látóidegrostok lassan előrehaladó és megfordíthatatlan pusztulása, amit leggyakrabban a szem belső nyomásának megemelkedése okoz.