szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden második ember gondolja csak úgy, hogy a felnőtt fiataloknak kötelességük támogatni a szüleiket, ugyanakkor sok százezerre tehető azok száma, akik járulékfizetéssel nem képesek megalapozni időskori megélhetésüket - írta a Népszabadság hétfői számában a Medián közvélemény-kutató vizsgálata alapján.

Mennyire nyögdíj a nyugdíj?

Hullámvasutat járt be Károly bácsi és Irma néni nyugdíjának reálértéke, hogy aztán 2006-ban elérje az 1990-es szintet. Tovább a hvg.hu cikkéhez.

Tíz megkérdezett közül négyen úgy vélekedtek, hogy a fiataloknak is sok problémájuk van, ezért nem várható el tőlük az idős hozzátartozóikról való gondoskodás. A Medián vizsgálatából azonban kiderül, hogy a "felnőtt gyerekek" jó része segíti valamilyen módon szüleit a háztartás működtetésében, így például házimunkával, bevásárlással, hivatalos ügyek intézésével. Kisebb-nagyobb pénzbeli támogatást azonban legfeljebb ötödük ad.

A felmérés készítői szerint - nemzetközi összehasonlításban - a magyarok jóval több aggodalommal várják nyugdíjas éveiket, mint a többi európai náció.

A magyarok átlagosan 52 éves korukban kezdenek takarékoskodni időskorukra, míg az európai átlag 42 esztendő. Arra a kérdésre, hogy mégis miből élnek majd meg nyugdíjasként, a megkérdezettek majd négytizede válaszolta azt, hogy a nyugdíj mellett dolgozni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorkövető Itthon

Mennyire nyögdíj a nyugdíj?

Hullámvasutat járt be Károly bácsi és Irma néni nyugdíjának reálértéke, hogy aztán 2006-ban elérje az 1990-es szintet. Tavaly pedig beindult a csökkenés, idén se lesz túl jó évük. Ők ugyan csak kitalált figurák, de a számok valósak. A Statisztikai Szemle esettanulmánya egy háztartáskönyvet dolgoz fel, amiből kiderül, hogy a nyugdíjasok létfenntartási költségeinek aránya 17 év alatt másfélszeresére nőtt.

hvg.hu Vállalkozás

Előrehozott nyugdíj, kompenzáció, EU-s nyugdíj-megállapítás

Mi a legutolsó határidő ahhoz, hogy előrehozott nyugdíjba mehessen egy nő? Növeli-e a nyugdíjat, ha alaki dolgozik mellette? Kinek jár nyugdíj-kompenzáció? Hogyan állapítják meg a nyugdíját, aki évtizedek óta Hollandiában él? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője, egyben a Közép-magyarországi Regionális Nyugdíjfolyosító Intézet igazgatója válaszol.

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában