szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Páran maradtak csak a bicskei befogadó állomáson a mintegy harminc kubai menekültből, akik tavaly októberben érkeztek Magyarországra - erősítette meg az erről szóló információkat a Bevándorlási Hivatal csütörtökön. A menekülteket nem kerestetik, miután többségük megígérte, hogy visszatér a táborba.

A Tv2 híradója arról számolt be, hogy alig néhány kubai menekült maradt a táborban, a többiek vélhetően még Magyarországon vagy Európa más országaiban vannak. A Bevándorlási Hivatal megerősítette a csatorna információit és hozzáfűzte: pár kubait kivéve mindenki megígérte, hogy visszatér az állomásra, ezért nem kerestetik őket. Daragó Réka szóvivő azt mondta: tudomásuk szerint a menekültek közül heten Magyarországon vannak, páran Spanyolországba mentek, ötükről nem tudnak semmit.

Hangsúlyozta, hogy senkinek nem kötelező a jelenlét, ha a menekülteknek arra lehetőségük adódik, bármikor elhagyhatják a tábort. Többnapos eltávozás esetén viszont írásos engedélyt kell kérni. A 28 kubai menekült az USA guantanamói támaszpontjáról érkezett Budapestre, három évet töltöttek el ott, miután nem sikerült az Egyesült Államokba szökniük. 

A magyar Külügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy kubai menekülteket fogad be Magyarország, miután szűk körű külügyi delegáció utazott az amerikai támaszpontra. Ezt követően Kuba hevesen bírálta Magyarországot, egyebek mellett az "Egyesült Államok lakájának" nevezve az országot. A hivatalos magyar álláspont szerint Magyarország nem kíván beavatkozni Kuba belügyeibe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Menekült kubaiak és helyiek verekedtek Bicskén

Tettlegességig fajult a szóváltás egy bicskei szórakozóhelyen az ottani menekülteket befogadó állomáson tartózkodó kubai menekültek egy csoportja és néhány helyi lakos között vasárnap hajnalban; az összetűzésben három magyar férfi szúrt, vágott sérüléseket szenvedett - közölte a rendőrség.

Helyi érték

Végállomás: bicskei menekülttábor

A bicskei tábor mostantól a menekültek utolsó állomása az országban. Az új menedékjogi törvény életbe lépése után azok költöznek ide, akik már biztosan nem mennek haza.

Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy

Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

30 perc alatt 100 százalékra tölt az új androidos mobil

30 perc alatt 100 százalékra tölt az új androidos mobil