szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Belső és rendőrségi vizsgálat is indult hétfőn a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-nél egy volt parkolóőr kijelentései miatt, aki nyolc társával együtt azt állítja: parkolási díj helyett fix díjat szedtek mintegy ezer autóstól és ebből feletteseiknek is juttattak.

A BRFK szóvivője, Tafferner Éva az MTI hétfői megkeresésére azt közölte, a rendőrség birtokába került egy dokumentum, amely felsorolja azokat a helyszíneket és eseteket, amelyekben az autósok, illetve a parkolóőrök a díjfizetésnek "ezt az olcsóbb formáját" választották.

A dokumentumban foglaltakat a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya vizsgálja, és amennyiben a benne foglaltak megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének gyanúját, a rendőrség megteszi a szükséges lépéseket - mondta. Hozzátette: várhatóan kedden vagy szerdán döntenek arról, indul-e nyomozás az ügyben.

Emlékeztetett rá: jelenleg öt más, kifejezetten közterületen elkövetett vesztegetés gyanúja miatt folyik eljárás a gazdaságvédelmi főosztályon, ezek között van parkolási díjjal kapcsolatos vesztegetés és közterület-használati díjjal kapcsolatos vesztegetés is.

Rendőrségi szakértők szerint a vesztegetési ügyek nagyon nagy része nem válik ismertté, hiszen mindkét félnek - a pénzt ajánló vesztegetőnek és a megvesztegetettnek is - érdeke, hogy a bűncselekmény titokban maradjon.

"A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. Duka József volt parkoló ellenőr állításainak ügyében, a mai napon a vizsgálatot megindította" - közölte a cég az MTI-vel hétfőn. Hozzátették: a cég belső, valamint a rendőrségi vizsgálat befejezéséig nem nyilatkoznak.

A zsebrebírságolásról először a Blikk számolt be múlt pénteki számában. A lapnak Duka József volt parkolóőr egy mintegy ezer autót tartalmazó listát adott át, amelyen a rendszámokat és a tulajdonosok telefonszámát is feltüntették. Állítása szerint a tulajdonosok ahelyett, hogy parkolójegyet váltottak volna, ötszáz forintot adtak a parkolóellenőröknek.

"Aki nem tejelt a főnököknek, vagy nem volt benne a buliban, azt hamar kirúgták. Ebbe mindenki benne van, a parkolóőröktől a csoportvezetőig" - nyilatkozta a lapnak Duka József.

A Blikk akkor megkereste a cég vezetőjét, Rusznák Imrét, akinek minderről "állítása szerint fogalma sem volt".

A cikkhez kapcsolódóan a Zoom.hu számolt be egy, a hírportál birtokába került hangfelvételről, amely szerint Rusznák Imre ügyvezető igazgató is tudott a százmilliós vesztegetésekről, mégsem tett rendőrségi feljelentést. Mint írták, a birtokukba került hangfelvételen a kft. vezetője mintegy harminc alkalmazott előtt közölte, tudja, hogy sokan saját zsebre dolgoznak.

"Urak, tudjuk, hogy mi zajlik, meg hogyan zajlik" - idézte a hírportál Rusznák Imrét, aki közlésük szerint azt is elismerte, hogy a korrupt kollégákat nehéz lefülelni.

Rusznák Imre az MR1 Kossuth Rádió Krónikájának ezt követően úgy nyilatkozott, hogy tanulmányozni fogja a hangfelvételt. Állítása szerint tavaly decemberben volt egy munkamegbeszélés, de nem emlékszik rá, hogy szó szerint mit mondott.

Az interjúban a cégvezető arról is beszélt, hogy a zsebrebírságolásról nem volt tudomása, hanem arról, hogy volt egy lista. Hozzátette: szerinte nincs olyan, aki ne tudná, hogy ilyen jelenségek vannak, csak azt nem tudja senki, hogy ez milyen mértékű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Shake

Parkolás szüli a mozgáskorlátozottat

Az angol mozgáskorlátozottaknak kiállított igazolvánnyal szabad parkolási engedély jár az útszéli sárga (megállni tilos) vonalakon, a városközpontokban, a parkolóházak ingyenesek, és még a London belvárosába való behajtásért sem kell fizetni.

OS Vállalkozás

Fővárosi parkolóbotrány: áthidaló megoldást sürget az MDF

A Magyar Demokrata Fórum Budapesti Szervezete felháborítónak tartja, hogy a Centrum Parkoló Kft. nem elégszik meg azzal, hogy az önkormányzatoknak nyilvánvalóan előnytelen szerződés révén milliókat vesz ki közvetlenül és közvetve a fővárosi kerületek és a fővárosi lakosok zsebéből. A társaság - a párt szerint - újabban a parkolóórák hirdetési felületként való törvénytelen értékesítésével kíván még több bevételhez jutni.

MTI Itthon

Elhalasztották a Centrum Parkoló tárgyalását

Június 24-re halasztotta el a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Centrum Parkoló Rendszer Kft. elleni tárgyalást kedden, melyben a felperes Látkép Egyesület azt követeli a parkoló társaságtól, hogy hozza nyilvánosságra bevételeit és kiadásait. A tárgyaláson a Centrum Parkoló Rendszer Kft. képviselője nem jelent meg.

hvg.hu Itthon

Kipakolt egy ellenőr: van parkolási maffia Budapesten!

Több száz autótulajdonos fizet zsebbe egy budapesti parkolási cég ellenőreinek azért, hogy a hivatalos árnál jóval olcsóbban parkolhassanak egyes kerületekben – legalábbis erre utal a hvg.hu birtokába került dokumentum, amivel egy kirúgott ellenőr „házal” a sajtónál.

hvg.hu Itthon

Újabb botrány Esztergomban: másfél milliárd egy parkolóért

Esztergom városa januárban 200 millió forintért adta el egy cégnek azt a telket, ahol most parkolóhelyeket vásárolna több mint másfél milliárd forintért. Az adásvételt többen kifogásolják, ahogy azt is, hogy a városi vezetés a tervezett üzletről nem tájékoztatta a lakosokat. A fideszes polgármester a szocialisták lejárató kampányának tartja az ügyet.

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

A szegénység drámai terjedése várható a Covid–19-járvány miatt

A szegénység drámai terjedése várható a Covid–19-járvány miatt

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő