szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint a továbbiakban nyugodt és mérsékelt reformpolitikát kell folytatni; ebben benne van az adó- és járulékrendszer érdemi megújítása, megváltoztatása.

Gyurcsány párthíveivel. Óvatos duhaj
© Stiller Ákos
A miniszterelnök ezt az ATV Friderikusz most című műsorának utolsó adásában jelentette ki, amelyet a csatorna ma, csütörtök este sugároz. A kormányfő szerint hatalmas problémát jelent az, hogy ezeknek a változtatásoknak a forrásoldalát biztosítania kell a kormányzatnak. „Látni kell azt, hogy meddig lehet takarékos költségvetést csinálni és annak mi az ára, lehet takarékosabbat csinálni, ebben van némi mozgástér, lehet kedvezményeket érdemben szűkíteni, [...] át lehet rendezni az adózás belső világát” – mondta Gyurcsány.

A kormányfő a műsorban Békesi Lászlóval, Vértes Andrással és Hamecz Istvánnal beszélgetett az ország helyzetéről. Friderikusz Sándor mindegyiküket közgazdászként mutatta be, nem említette meg múltbeli, illetve jelenlegi beosztásukat.

A miniszterelnök szerint a kormány lezárta a ciklus első felét, elvégezte a kiigazítást, a szerkezeti reformokban pedig látszott, meddig mehetett el; most jönnie kell az adó- és járulékreformnak.

A kormányfő egyetértett azzal, hogy a költségvetést tekintve olyan gyorsan kell előre menni, amennyire csak lehet. Nem tagadta, hogy vita van kormányon belül is: a fiskális szabályokban, a változtatásokban egyetértenek ugyan, de a frakciónak van egy olyan része, amely szerint az új szabályokat csak akkor lehet elfogadni, ha megvan hozzá a kétharmados támogatottság a parlamentben.

Gyurcsány úgy vélte: hosszú távon versenyképes ország csak egy garanciákkal is „megtűzdelt”, egyensúlyban lévő költségvetéssel létezhet. Magyarországon a bérnövekedés ütemének a termelékenységnövekedés alatt kell maradnia, azaz a GDP növekedésének felét nem haladhatja meg a reálbér emelkedése az országban.

A műsor elején riporteri kérdésre válaszolva a kormányfő az elmúlt időszak sikerei közé sorolta, hogy a biztosítási jogviszony érvényesül az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során. Az is sikernek könyvelhető el a kormányfő szerint, hogy a gáz- és villamosenergia-támogatásban erőteljesen érvényesítette a kormány a szociális rászorultságot, és ennek révén „a nehezebben élők is többet kaptak kevesebb pénzből”.

Gyurcsány Sárközy Tamás professzort idézte, aki úgy vélte, hogy a rendszerváltás ideje óta ilyen alapos átrendeződés nem érvényesült még az országban. „Az egészségügyben mentem volna tovább, nem örülök, hogy egy reformellenes tábor megszerveződött a politikában és a társadalomban, és nagyon szívesen folytatnám a felsőoktatás nyitását, versenyképessé tételét, fontosnak tartanám a közoktatás átalakítását” – mondta a kormányfő.

A legrosszabb Gyurcsány... (Oldaltörés)

Hamecz István és Békesi László kevesellték a megtett reformintézkedéseket és azt is bírálták, ahogy az egyes intézkedéseket a bevezetésük előtt kommunikálta a kormányzat.

Békesi például a nyugdíjrendszerről úgy vélte: a megtett lépések elmaradtak attól, ami az átalakítás szempontjából elkerülhetetlen lett volna. Elmondta: az eddigi lépések elismerésre méltóak ugyan, sokkal rosszabb lett volna, ha ezek nem történnek meg, de a nyugdíjrendszer a megtett intézkedésekkel együtt nemhogy hosszú-, de középtávon sem tartható fenn. Magyarországon egyre kevesebb dolgozó befizetése kell, hogy eltartson egyre több nyugdíjast.

A három közgazdász egyetértett azzal, hogy a versenyképesség javítása érdekében a közterhek – elsősorban a munkára rakódó adó- és járulékterhek – csökkentése elengedhetetlen.

Hamecz úgy fogalmazott: a vizitdíjról tartott népszavazás során az állampolgárok nem a 300 forint fizetését tagadták meg. A közgazdász az elutasítást a középosztály lázadásának nevezte, amelynek során kinyilvánították az emberek, hogy a már eddig fizetett jelentős adó- és járulékterheknek nem látják az ellentételezését a szolgáltatások nyújtásában.

A beszélgetés során Gyurcsány felvetette, hogy a közgazdászok az értelmiség egyik fontos rétegeként nem vesznek részt kellően a közéleti párbeszédben, nem vesznek részt az egyeztetésekben és nem emelnek szót olyan fellépés ellen, mint például amit a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz képvisel.

Békesi ezzel a bírálattal nem értett egyet, sőt úgy fogalmazott: „a legrosszabb Gyurcsány is jobb, mint a legjobb Orbán”. Hamecz ezzel a véleménnyel nem értett egyet. Véleménye szerint a közgazdászoknak nem a politikai véleménynyilvánítás a feladata, sokkal inkább a folyamatok vizsgálata.

Vértes András szerint a 2006-os kiigazítás jó irányba tett lépés volt az egyensúly létrehozása felé, sőt megteremtette annak a lehetőségét, hogy 2008-ban az állami kiadások oldalán valósul meg a csökkentés. Vértes úgy vélte: a kormánynak lépéseket kell tennie a hitelesség és a bizalom erősítése érdekében. Ennek során javasolta például, hogy többlépcsős adóreformot valósítsanak meg, és hiteles eurocsatlakozási menetrendet hirdessen meg a kormány.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: újra kell gondolni a költségvetést

A tartósan magas energiaárak miatt Magyarország is biztos lehet abban, hogy újra kell gondolni a költségvetés bizonyos részeit, és a szociálisan rászorulók számára a korábbiaknál nagyobb és célzott támogatást kell adni - vélte csütörtökön Brüsszelben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az európai uniós tagországok vezetőivel folytatott félévzáró találkozója előtt nyilatkozva.

MTI Itthon

Fodor cselekvési programot kért Gyurcsánytól

Cselekvési programot kért Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől kedden Fodor Gábor; az MSZP elnöke, miniszterelnök és az SZDSZ vezetője abban állapodott meg, hogy a megbeszéléseket a nyár folyamán két lépcsőben folytatják.

MTI Itthon

Gyurcsányék elvonulnak Dobogókőre

Pénteken ismét Dobogókőn tanácskozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP elnökségével, a szocialista parlamenti frakcióvezetéssel, a kormánytagokkal és az államtitkárokkal – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: nem kap extra kedvezményeket a Mercedes

Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása a német Daimler-Benz új üzemének építése, amelyhez a cég a befektetőknek adott szokásos támogatási csomagot kapja. Ez a beruházáshoz adó jellegű kedvezményt, képzési támogatást, illetve készpénzt tartalmaz – mondta Gyurcsány Ferenc.

Reklámbomba az iOS 13 – állítja egy mérnök

Reklámbomba az iOS 13 – állítja egy mérnök

Ezek a világ legdrágább országai

Ezek a világ legdrágább országai

Ha letölti az aksival spóroló Facebook appot, abban már elérheti az elsötétítős funkciót

Ha letölti az aksival spóroló Facebook appot, abban már elérheti az elsötétítős funkciót

“Végzetes következménnyel járhat az emberek számára” – állítják a rovarok pusztulásáról

“Végzetes következménnyel járhat az emberek számára” – állítják a rovarok pusztulásáról

Nemzeti konzultáció: a kormány arról is kérdez, hogy szabadulhassanak-e kedvezménnyel az erőszakos bűnözők

Nemzeti konzultáció: a kormány arról is kérdez, hogy szabadulhassanak-e kedvezménnyel az erőszakos bűnözők

Együtt láthatók Babits Mihály „hevenyészett apróságai”

Együtt láthatók Babits Mihály „hevenyészett apróságai”