szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az I. kerületi jegyző szerint a hegyvidéki turulszobor városképileg és műszakilag elfogadható, ezért hozzájárult a fennmaradásához.

Balázsovics Lívia, az I. kerület sajtóreferense azt mondta, hogy a jegyző lefolytatta a szobor építési hatósági eljárását és mivel "az építmény városképileg és műszakilag elfogadható, a rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas, az elutasításnak okot adó körülmény időközben megváltozott", ezért engedélyezte a fennmaradást és a használatba vételt. A jegyző ugyanakkor építésügyi bírságot szabott ki az engedély nélküli építkezés miatt - tette hozzá.

Mint mondta, a jegyző emellett elvi építési engedélyt adott a XII. kerületben, a világháború polgári áldozatainak emlékére a Csörsz utcában felállítandó szobornak.

A XII. kerületi polgármester kabinetfőnöke, Váczi János közleményében - a jegyző döntésére reagálva - azt írta, folyamatban van az utóbbi szobor elkészítése.

"Bízunk benne, hogy a mostani döntéssel végre elcsendesednek az indulatok és a szükségtelen politikai acsarkodás helyett nyugalom lesz a Hegyvidéken. A vita, a veszekedés és az évek óta tartó jogi huzavona eddig is méltatlan volt a XII. kerületi, második világháborús áldozatok emlékéhez" - írta a kabinetfőnök.

A XII. kerület II. világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állítottak turulszobrot az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán. Az emlékműre nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni, ezt azonban az elsőfokú közigazgatási hatóságnak, a Budavári Önkormányzatnak meg kellett tagadnia, mivel az emlékművek esetén törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás hiányzott. Mi több, ezt a közgyűlés négy korábbi határozatában egyértelműen megtagadta.

A XII. kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban helyben hagyta azt. A XII. kerület ekkor fordult a Fővárosi Bírósághoz, a bíróság azonban márciusban hozott, április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, a szobrot el kell távolítani a II. világháború helyi áldozatainak emlékművéről. A bíróság indoklásában hangsúlyozta, hogy a turulszobor bontását elrendelő közigazgatási határozat meghozatalakor a szobor fennmaradásához szükséges feltételek nem voltak meg, elsősorban a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulása hiányzott.

A Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette XII. kerületi önkormányzat ezután abban bízott, hogy megkapják az ügyben eljáró I. kerülettől a fennmaradási engedélyt. A kerület polgármestere azt javasolta, hogy a sok vitát kiváltott turulszobor csak a városrész második világháborús katonai áldozatainak legyen az emlékműve. A XII. kerületi turulszobor fennmaradásához azonban május 29-én nem adott tulajdonosi hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Baló és Friderikusz is tévéelnök lenne

Baló György műsorvezető, Medveczky Balázs a köztévé alelnöke és Kósa-Somogyi György az m2 műsorigazgatója először száll ringbe Rudi Zoltán márciusban megürült tévéelnöki székéért, legalábbis ők is megvásárolták a pályázati kiírás dokumentációját – tudta meg a Népszava.

MTI Karrier

Veszélyes munkakörök: vita a 36 órás munkahét megszüntetése miatt

A szakszervezetek nem hajlandók elfogadni az Alkotmánybíróság februári döntését, amely szerint a veszélyes munkaköröknél június 30-val megszűnt a kedvezményes, 36 órás munkahét, s azt a munkáltatók 40 órára bővíthetik - mondta az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésének pénteki plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke.

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

„Mondta Ádám: borda rendel, azóta küzd a végtelennel” – itt az új Pajor Tamás-klip

„Mondta Ádám: borda rendel, azóta küzd a végtelennel” – itt az új Pajor Tamás-klip

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal