szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egészségügyi, közérzet és közbiztonság javító sétára indulnak éjjelenként Szarvason a Magyar Gárda helyi tagjai azzal az indokkal, hogy nem elég a rendőrség és a polgárőrség jelenléte a városban. A megyei rendőr-főkapitányságon ezt cáfolták.

Mivel Szarvason egyébként is feszült a viszony a roma és a többségi lakosság közt, a helyi roma vezető attól tart: a gárdisták „éjszakai korzózása” etnikai összecsapásba torkollhat - közölte a Roma Sajtóközpont.

Tóth Zoltán, a Magyar Gárda Békés Megyei Szakaszának kapitánya a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: felháborítják a szarvasiakat a városban és tanyavilágban történt rablások és az, hogy megrongálták az evangélikus Ótemplomot, ezért döntöttek az éjszakai cirkálás mellett. Tóth elmondása szerint „felbukkanhatnak” majd a külterületeken; például a Holt-Körös partján álló üdülősoron és a földeken. 

Arra a kérdésre, hogy mit tesznek majd, ha tetten érnek valakit, Tóth azt válaszolta: kihívják a rendőröket, felírják az autó rendszámát vagy „állampolgári jogaikat gyakorolva a helyszínen tartják az elkövetőt” a rendőrség kiérkezéséig. Ez utóbbival kapcsolatban a megyei gárdavezető azt mondta: nem alkalmaznak erőszakot. Tóth egyébként elismerte: nem a helyi lakosok kérésére kezdik meg az éjszakai akciókat, bár szerinte sokszor fordulnak hozzájuk panasszal. Tóth úgy vélte: nem elég a rendőrség és a polgárőrség jelenléte a városban.

A Békés megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ezt cáfolta. Kunos Gyula hangsúlyozta: országos átlagban Békés megyében a legkevesebb a százezer lakosra jutó ismertté vált bűncselekmények száma, és mindenhol jó a közbiztonság. Hozzátette: épp most növelték a szarvasi kapitányság létszámát, ahol eddig is volt elég rendőr. Bánfi József, a helyi roma önkormányzat elnöke attól tart, hogy etnikai összecsapásba torkollhat a gárdisták „éjszakai korzózása”, mert elmondása szerint olyan összetartó roma közösség él a városban, amely egymás segítségére sietne, ha konfliktus adódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

"A gárdisták méltóak lesznek eddigi jó hírükhöz"

Szeptember 1-jére halasztotta a Fővárosi Bíróság az ügyészség által a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására irányuló per tárgyalását hétfőn. A tárgyaláson három beavatkozni szándékozó kérelmének adott helyt a bíróság; a rendőrség nagy erőkkel volt jelen a bíróság környékén. Videósaink is a helyszínen jártak.

MTI Itthon

Gyurcsány, a Gárda meg a rendőrök

Magyarországról is közzétette teljes országjelentését az amerikai Freedom House, amely szerdán hozta nyilvánosságra a szabadság és a demokrácia 2007-es világbeli helyzetéről készült átfogó jelentését.

MTI Itthon

Magyar Gárda per: halasztás

Szeptember 1-jére halasztotta a Fővárosi Bíróság az ügyészség által a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására irányuló per tárgyalását hétfőn; a tárgyaláson három beavatkozni szándékozó kérelmének adott helyt a bíróság; a rendőrség nagy erőkkel volt jelen a bíróság környékén.

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve