Tetszett a cikk?

A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-ai tisztavatáson már nem a korona másolata előtt teszik le esküjüket a katonák – közölte a Honvédelmi Minisztérium. Az SZDSZ ügyvivője szerint ez fontos és üdvözlendő lépés.

A szaktárca közleménye ismerteti, hogy a Hősök terén – a honvédelmi miniszter döntése nyomán – nem lesz jelen a Szent Korona másolata, ellenben kiemelt mozzanat lesz az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzása.

„A frissen avatott tisztek e szép gesztussal emlékeznek mindazokra a katonákra, akik életüket áldozták a hazáért” – fogalmaz a közlemény. Idén is az augusztus 20-ai tisztavatás egyik látványossága lesz, hogy a Magyar Honvédség repülőgépei és helikopterei kötelékben repülnek majd át a budapesti Hősök tere felett; a programot idén katonazenekarok előadása is színesíti majd.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzős tisztjeinek ünnepélyes avatását tavaly először tartották hagyományteremtő szándékkal a Hősök terén, korábban az ünnepséget a Kossuth téren rendezték.

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében fontos és üdvözlendő lépésnek tartja, hogy a honvédelmi miniszter döntésének értelmében idén a fegyveres szervezetek tisztjei az avatási ünnepségükön már nem a korona másolata előtt teszik le esküjüket.

A politikus véleménye szerint ez az intézkedés erősíti a köztársasági eszmét és szimbolikus jelentése van minden olyan magyar állampolgár számára, aki hisz az alkotmányos alapokon nyugvó jogállamiságban és a Magyar Köztársaságban.

Gusztos megjegyzi, hogy ennek a lépésnek személyesen is örül, hiszen 2002 óta többször is kérte az aktuális honvédelmi minisztertől, hogy mellőzzék a korona másolatának "részvételét" a tisztavatáson. Emlékeztet rá, hogy tavalyi írásbeli kérdésében felvetette: "Hogyan értelmezendő a modern köztársaság építésének célkitűzése akkor, amikor tisztjeink és tiszthelyetteseink a királyságot is jelképező koronára esküsznek?"

Az ügyvivő meggyőződése szerint a tisztavatásokon Magyarország történelmi lobogóinak jelenlétét – ami egyszerre jelzi a történelmi hagyományok tiszteletben tartását és biztosítja az eskü emelkedettségét – ki kellene egészíteni egy másik ünnepélyes elemmel: a korona másolata helyett a tisztek a Magyar Köztársaság Alkotmányának egy díszes kötésű kiadása előtt tehetnék le esküjüket.

Mint írja, ez a más országokban is ismert aktus kifejezné az ország alkotmányos berendezkedése iránti lojalitást, a köztársasági gondolat melletti elkötelezettséget és tovább fokozná az eskütétel emelkedettségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Hétszáz tűzoltó tett esküt a Hősök terén

A magyar tűzoltóság történetében másodszor tett ünnepélyes esküt egyszerre csaknem 700 tűzoltó a Hősök terén szombaton. Az új tűzoltók többségének belépésére a heti munkaidő csökkentése miatt volt szükség, a többiek kiképzése és állományba vétele pedig az utánpótlást szolgálja.

Hét nap

ELMARADT TISZTAVATÁSOK

Felfüggesztették a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 11 végzős hallgatójának hadnaggyá avatását, mert a Budapesti...

MTI Itthon

Esküt tettek a magyar olimpikonok

Szombaton a Vígszínházban tettek ünnepélyes keretek között esküt a pekingi olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók. Az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő is.

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát