szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyugdíjfolyósító és a kormányszóvivő is cáfolta csütörtökön azt a lapértesülést, miszerint egy csalási ügy miatt bevezetett biztonsági intézkedések miatt késne a nyugdíjak kifizetése. A rendőrség csalás miatt nyomozást indított, a KDNP pedig a pénzügyminisztertől vár választ az ügyben.

A Népszava csütörtöki számában azt írta: a nyugdíjfolyósító igazgatóságtól hamisított nyilatkozatokat küldtek ki, amelyekben arról tájékoztatták az ügyfeleket, hogy a járadékot ezentúl egy hitelintézethez küldik, arra a számlaszámra, amit a címzett megjelölt. A nyugdíjfolyósító zárt ügyviteli rendszere érzékelte a bűncselekmény gyanúját, egyetlen hamis számlára sem utaltak. A lap közlése szerint azok, "akik eredetileg is banki átutalással kapják a pénzüket, egy-két napos csúszással számolhatnak, akiknek lakcímükre viszi a postás az ellátásukat, lehet, hogy két-három nappal később vehetik át a pénzüket".

A nyugdíjak késve történő kézbesítéséről szóló hírt a nap folyamán a kormányszóvivő és a nyugdíjfolyósító is cáfolta.

Daróczi Dávid közölte, hogy mind a 3,1 millió nyugdíjas a megszokott időben kapja meg járandóságát. Hozzátette: az a 20 nyugdíjas is időben megkapja a pénzét, akik egy leleplezett csalás miatt kerültek abba a veszélybe, hogy esetleg nekik pár napot késhet a járandóságuk.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az történt, hogy valakik csalni próbáltak, szerették volna saját számlájukra átutaltatni a húsz ember nyugdíját. Ezt időben észrevették, a nyugdíjfolyósító egyetlen fillért sem utalt át ezekre a hamis számlákra.

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság főcsoportfőnöke, Kiss Sándor ugyancsak azt mondta, hogy a nyugdíjak banki utalása, illetve postai úton történő kifizetése továbbra is a megszokott rendnek és időpontoknak megfelelően történik. Arról is beszélt, hogy az említett eset részleteit belső vizsgálattal igyekeznek kideríteni, ennek kapcsán az is felvetődött, hogy - a bűnözők kudarca ellenére - még biztonságosabbá tegyék a nyugdíjak kifizetését. Ez azonban csak úgy mehet végbe, hogy ne okozzanak fennakadást a nyugdíjak folyósításában - mondta.

Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének tagja szerint a kisebbségi kormány cselekvőképtelenségét és az államgépezet katasztrofális helyzetét mutatja, hogy már az alapvető pénzbeli ellátások kifizetését sem tudják időben teljesíteni. A KDNP a pénzügyminisztertől vár választ arra, miért késik a nyugdíjak kifizetése. Arra az újságírói felvetésre, hogy a nyugdíjbiztosító cáfolta a kifizetések csúszását, Soltész Miklós úgy reagált: ha álhírről van szó, "akkor a nyugdíjfolyósító főigazgatója és a kormányszóvivő a saját lapjukkal, a Népszavával beszéljék meg, ki volt az informátor, milyen alapon gyűjtötték ezeket az információkat". A politikus hozzátette: reméli, hogy minden nyugdíjas időben megkapja járandóságát.

A Népszava információi szerint az ügyben a nyugdíjfolyósító igazgatóság feljelentést tett. Ez alapján a rendőrség nyomozást indított csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt - mondta el a BRFK sajtóügyeletese.

Sagyibó Melinda tájékoztatása szerint a XIII. kerületi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen, július 2-a óta nyomoz és várja a sértettek jelentkezését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Magánnyugdíjpénztár: késedelmes jóváírás az egyéni számlákon

A magánnyugdíjpénztárak az eddig megszokottnál később írják jóvá a pénztártagok egyéni számláján a 2007. évi tagdíjakat és azok hozamait – hívja fel a figyelmet az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

MTI Gazdaság

Egyelőre nem tervezik a nyugdíj-korhatár felemelését

A kormány egyelőre nem tervezi a nyugdíjkorhatár felemelését, a következő öt-hat évben a legfontosabb a tényleges nyugdíjba vonulási korcentrum emelése lesz - mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, az Országos Idősügyi Tanács titkára.

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály