szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A felsőoktatási keretlétszám meghatározásakor a kormány arra törekedett, hogy növelje a természettudományos és a műszaki képzésben részt vevők arányát, illetve csökkentsék a társadalomtudományokat tanulók számát – mondta a 2009-es tanév felsőoktatási keretszámairól hozott szerdai kormánydöntésről az oktatási államtitkár.

Arató Gergely oktatási államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón arról beszélt, hogy az államilag finanszírozott helyek ilyen elosztásának a legfontosabb célja a hallgatók választásának befolyásolása volt, hogy a felsőoktatásban növekedjen a műszaki, a természettudományos, az egészségügyi és az informatikai pályát választók száma.

A keretszámok ilyen irányú módosítására a gazdaságból érkező visszajelzések, illetve a lisszaboni kritériumok jelenteknek ösztönzést. A hallgatói keretlétszámot 2007 óta 56 ezer főben határozza meg a kormány, ami az adott évben érettségizők közel 65 százalékával egyenlő számú helyet jelent.

A képzési arányokat ismertetve közölte, hogy a két évvel ezelőttihez képest jelentősen növekedett a műszaki szakokra jelentkezők aránya és érzékelhetően csökkent a bölcsész és a társadalomtudományi képzést választóké.

2007 és 2008 összehasonlításában „már messze nem ennyire kedvező a tendencia”, de várható az, hogy a folyamat folytatódik és a hallgatók is egyre inkább a műszaki és a természettudományos képzéseket választják majd. Évről évre próbálják növelni a természettudományos képzések keretszámait és csökkenteni a társadalomtudományos képzést.

A természettudományos oktatásban a 2008-as 4100 főről jövőre 4200-ra fogják növelni a képzésre felvehető hallgatók számát. Ugyanez a szám a műszaki képzésben 9600-ról 9800-ra fog nőni.

Azokkal a lapinformációkkal kapcsolatban, amelyek szerint a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) a felsőoktatási intézmények szakindítási kérelmeinek döntő többségét nem fogadta el, Arató Gergely azt mondta, hogy a bizottság a felsőoktatás és a munkaerőpiac szereplőiből álló autonóm testület.

Információik szerint a MAB eddig közel négyszáz mesterszakot akkreditált, de az akkreditálás „következő hulláma még előttünk van”. Megjegyezte, ha a bizottság elutasított egy akkreditálást, akkor az adott intézménynek módja van jogorvoslatot kérni vagy újra beterjeszteni az igényét.

Almássy Kornél, az MDF alelnöke elmondta: pártja nevetségesnek tartja, hogy csak 200 fővel növelték meg a műszaki képzésben a keretszámot, hiszen a munkaerőpiacon az álláshirdetések kétharmadában műszaki vagy gazdasági végzettségű diákot keresnek. Az MDF legalább 6-700 fős növelést tartott volna indokoltnak. Az alelnök szerint sajnálatos, hogy a tájékoztató arról nem szólt: a gazdasági, az orvos- és az agrárképzés egyes területein várható-e keretszámemelés.

A Fidesz reagálására, miszerint növelni kellene a felsőoktatásba felvehetők számát, Almássy Kornél kifejtette: nem értenek egyet a növeléssel, hiszen a jelenlegi keretszám – amely alapján az érettségizettek 65 százaléka államilag finanszírozott módon kerülhet be a felsőoktatásba – követi a trendeket és a demográfiai mutatókat nézve is megfelelő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Miért jelentkezik egyre kevesebb huszonéves egyetemre?

Gimnáziumban az idén érettségizik, államilag támogatott, nappali képzésre pályázik és nő - így írható körül az egyetemre, főiskolára igyekvő átlagos jelentkező az idei adatok alapján - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) tájékoztatójából.

MTI Itthon

A Fidesz hatalmas káoszt lát az egyetemeken

Hatalmas káosz van a felsőoktatásban – mondta Ágh Péter fideszes politikus. Ezt szerinte az bizonyíat, hogy a következő tanévben nem növekszik az egyetemekre és főiskolákra felvehetők száma.

MTI Itthon

Baj van a Károli egyetemen

Zsinati biztost neveztek ki a Károli Gáspár Református Egyetem működésének rendezésére, a rektor jogkörét korlátozták, a gazdasági igazgató megbízását visszavonták - írta a hétfői Népszabadság.

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön

Nem jellemző Európában a magyar kormányzati titkolózás a járvánnyal kapcsolatban

Nem jellemző Európában a magyar kormányzati titkolózás a járvánnyal kapcsolatban

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba