szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság július 11-i hatállyal megsemmisítette Budapest IV. kerülete (Újpest) önkormányzatának az épített környezet tervszerű fejlesztésének egyes szabályairól szóló rendeletét, a megsemmisítést a közigazgatási hivatal kezdeményezte - a határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az Alkotmány szerint a helyi önkormányzat - feladatkörében - rendeletet alkothat, ez azonban nem lehet ellentétes magasabb szintű jogszabállyal. Az önkormányzati törvény pedig megengedi, hogy az önkormányzat a törvény által nem szabályozott társadalmi viszonyok rendezésére is alkothasson saját rendeletet.

E kiindulás rögzítése után az Alkotmánybíróság az építési törvényt idézi, amely a településrendezési feladatokat az önkormányzatok feladatai közé sorolja. E körben az önkormányzatnak helyi építési szabályban kell rendelkeznie a beépítésre szánt területekről, és az azokon belüli övezetekről.

Az újpesti rendelet azonban ezeken túl az építés engedélyezési szabályaira is kitért - egy bizonyos lakásszám felett a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság hozzájárulásához kötötte az engedély kiadását. Az építési engedélyezési eljárást az építési törvény szabályozza, országosan egységesen. Az engedélyt a jegyző adja ki, ha egy bizottság hozzájárulását kell előzetesen kikérnie ehhez, az a jogkörének elvonása, ami a testület szerint alkotmányellenes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HavariaPress Itthon

Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szeretné, ha a jövőben megalázó procedúrák nélkül tájékoztathatnák az újságírók a nyilvánosságot a közérdeklődésre számot tartó nyilvános bírósági eljárásokról, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult a szervezet - tudta meg a HavariaPress.

Itthon

Gyurcsány kontra alkotmánybírák

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Alkotmánybíróságot tette felelőssé azért, amiért a március 9-iki népszavazásra egyáltalán sor kerülhetett. Kóka János pedig az egész magyar demokráciára tartotta károsnak az alkotmánybírák döntését. Meglehet, joggal. De abban, hogy ilyen összetételű a testület, az MSZP is vastagon benne van.

MTI Itthon

Még idén új elnöke lehet az Alkotmánybíróságnak

Idén új elnöke lehet az Alkotmánybíróságnak (Ab), hiszen a testület jelenlegi elnökét, Bihari Mihályt a szocialisták nagy valószínűséggel nem jelölik újra tagnak a testületbe; alkotmányjogászok szerint az elnök hatásköre jogilag nem jelentős, de személyisége rányomja bélyegét Ab munkájára.

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában