szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vajnai Attila, a Munkáspárt egykori, a Magyarországi Munkáspárt 2006 jelenlegi alelnöke az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult annak érdekében, hogy a testület szüntesse meg az ötágú vörös csillag, mint tiltott önkényuralmi jelkép használatának tilalmát.

Sohse hull le? - Vita a vörös csillagról
Újabb leckét kapott a magyar parlament Strasbourgból: a gyülekezési törvény után a tiltott önkényuralmi jelképekről szóló büntetőparagrafust írta felül az Európai Emberi Jogi Bíróság - írja a legfrissebb HVG. A részleteket megtalálja a lapban.
A napilap szombati száma szerint Vajnai Attila a strasbourgi emberi jogi bíróság keddi döntésére hivatkozva  kérte az Ab-től, hogy semmisítse meg a Btk. vonatkozó paragrafusában a tiltott önkényuralmi jelképre vonatkozó felsorolásban az "ötágú vörös csillag" kitételt.

A politikus ügyvédje, Magyar György a Népszavának elmondta, a beadványban azzal érvelnek, hogy a strasbourgi ítélet új jogi helyzetet teremtett, jelenleg ugyanis a Btk. vonatkozó paragrafusa ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 10-es cikkelyével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vöröscsillag-per: egyelőre maradhat a Btk-ban

Nem köteles közvetlenül, az ítélet alapján megváltoztatni Magyarország az önkényuralmi jelképek használatát szabályozó büntetőjogi tényállást azért, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint megsértették Vajnai Attila munkáspárti politikus szabad véleménynyilvánításhoz való jogát - fejtette ki Lövétei István alkotmányjogász.

MTI Világ

Vöröscsillag-per: Strasbourgban igazat adtak Vajnainak

Sérült Vajnai Attila szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005. november 16-án jogerősen elmarasztalta - az Emberi Jogok Európai Bíróságának június 17-én meghozott, de csak kedden közzétett döntéséről a politikus által alelnökként irányított Magyarországi Munkáspárt 2006 tájékoztatta az MTI-t.

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége