szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszautasította Deák Ferenc, az I. kerület jegyzője azt, hogy törvénysértést követett volna el a XII. kerületi turulszobor fennmaradási engedélyének kiadásával; nem a bontásról szóló bírósági döntéssel helyezkedett szemben, hanem olyan körülményeket is figyelembe vett, amelyeket a Fővárosi Bíróság az eljárás alatt nem tudott.

Deák Ferenc, I. kerület jegyzője elmondta: a bíróság a kereset lefolytatásakor nem tudta figyelembe venni a Fővárosi Közgyűlésben utóbb bekövetkezett - "a szoborral kapcsolatos pozitív" - változásokat. A változásokat Deák Ferenc mérlegelte és ezek alapján döntött úgy, hogy megadja a fennmaradási engedélyt a XII. kerületi emlékműnek. A jegyző ugyanakkor építésügyi bírságot szabott ki - 190 ezer forintot - az engedély nélküli építkezés miatt.
 
"Én az elfogultság vádját és azt, hogy a bíróság döntésével szembehelyezkedtem volna, visszautasítom" - jelentette ki Deák Ferenc, hozzátéve, hogy a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetőjének nem lett volna joga ahhoz, hogy más hatóságot jelöljön ki ebben az ügyben.
 
A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal döntése értelmében is le kell bontani XII. kerületben három éve engedély nélkül emelt turulszobrot - értesült a keddi Népszabadság és a Népszava.
 
A másodfokú hatóságként eljáró regionális közigazgatási hivatal vezetője hétfői döntésében elutasította a július elején a szoborra kiadott fennmaradási engedélyt. Forgács Imre a Népszavának elmondta: súlyos törvénysértés az I. kerület fennmaradási engedélyének kiadása, mert abban a helyhatóság jegyzője nyíltan szembehelyezkedik a Fővárosi Bíróság döntésével.
 
Forgács Imre a ferencvárosi jegyzőt jelölte ki a szobor eltávolítását elrendelő korábbi bírósági döntés végrehajtására - olvasható a napilapokban. Oszvári István, a IX. kerület jegyzője a döntés után a Népszavának azt mondta: végre fogja hajtani a bíróság jogerős ítéletét, ha kell, karhatalmi erővel távolítatja el a szobrot.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem kell a fővárosnak a turulszobor

A XII. kerületi turulszobor fennmaradásához ma sem adott tulajdonosi hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés. A polgári áldozatoknak azonban új emlékművet állíthat a kerület a városrész egy másik területén.

MTI Itthon

Újra téma lesz a turulszobor

Tucatnyi beruházással összefüggő kérdésről, az ezekhez igényelt EU-pályázatokról, számos sporttámogatási kérelemről és az iskolai erőszak elleni intézkedési tervről is tárgyal ma a Fővárosi Közgyűlés.

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával