szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Fokról fokra lehetetlenítették el az igazságügyi tudósítók munkáját az egymást követő parlamentek, amikor nem az alkotmány nyomvonalán haladtak a sajtószabadság intézményeinek kodifikálásakor - írja a HVG.

A 10/1986. IM–BM-rendelet mostani deregulálásával alighanem sikerült megszabadulni az iratok között kurkászó utolsó újságíróktól is a hazai bíróságokon. A magyar jogalkotás valójában épp ellenkező irányba halad, mint ami az 1989-es alkotmány előírásaiból következik. Az alaptörvény 61. paragrafusa szerint a sajtószabadság garanciáit ugyanis egyetlen kétharmados törvényben kellene szabályozni. A magyar alkotmány 13 szabadságjog esetében kötelezi a parlamentet erre, eddig 12-t el is fogadtak a képviselők. A sajtószabadságról szóló jogszabálynak viszont évek óta még csak a tervezetét sem próbálják meg kidolgozni a kormányhivatalok.

A cikket teljes terjedelmében megtalálja a legfrissebb, csütörtökön megjelenő HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA