szerző:
MTI

A Szentendre és Szigetmonostor közötti úgynevezett kis híd helyének kijelölésével kapcsolatban alternatív minisztériumi javaslatot terjesztett elő Csepi Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közlekedési szakállamtitkára a szigetmonostori és a szentendrei polgármesterekkel csütörtökön folytatott egyeztetésen.

A kis híd helyének kijelölése azért lett sürgős, mivel augusztus végére elkészül a Megyeri híd, amelyhez a forgalomba helyezési engedélyt szeptember végéig ki kell adni. A nagy híd jogerős építési engedélye tartalmazza azt a kikötést, hogy a kis hidat is meg kell építeni.

Az egyeztetést követően Csepi Lajos elmondta: a két önkormányzat a katonai kiképző bázis területére szerette volna a híd egyik lábát építtetni, ennek érdekében a közlekedési minisztérium levélben fordult a honvédelmi tárcához. Válaszlevelében a honvédelmi miniszter azt kérte, hogy más helyszínt keressenek a hídnak, mert a kiképző bázis egysége nem bontható meg.

Csepi Lajos elmondta: az alternatív javaslatuk egyik eleme egy korábban felmerült lehetőség, miszerint kisebb méretű kerékpáros és gyalogátkelő híd épüljön a két település között. Ezen kívül jelentős mértékben javítanák Szigetmonostor infrastruktúráját. Egyebek között felújítanának, megépítenének a szigeten bizonyos utakat. Megvizsgálnák, továbbá, hogy van-e lehetőség rendszeres hajójárat megszervezésére a Szentendrei sziget és Budapest között, mivel szakértői vélemények szerint, egy ilyen megoldásnak majdnem olyan menetidő lehetősége van, mint a HÉV-nek.

A szakállamtitkár tájékoztatása szerint beszéltek arról is, hogy a horányi komphoz vezető utat kiépítik, továbbá a horányi és a szentendrei oldalon lévő komplejárót rendbe hozzák. A horányi és a Határcsárda kompot kicserélnék, illetve a szigeten kétóránként járó autóbuszjáratot közlekedtetnének.

Csepi Lajos elmondta, a Szigetmonostornak tett kompenzációs javaslat során azzal érvelt, hogy az infrastruktúra jelentős javítása és a kishíd megépítése megoldja az ott élő lakosok gondjait, és jobban illik a tájhoz turisztikai szempontból is.

A szakállamtitkár jelezte, a szigetmonostori polgármestertől azt az ígéretet kapta, hogy a tárca javaslatát a képviselőtestület elé terjeszti.

Csepi Lajos tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került az is, hogy a katonai kiképző központ helyett keressenek újabb helyszínt a hídnak Szigetmonostor és Szentendre között. A szakállamtitkár szerint kevés olyan helyszín van, amely eddig nem került szóba, és amelyről a két önkormányzat meg tudna egyezni.

Szóba jöhet még egy helyszín délen, közelebb Budapesthez, de ezzel az a gond, hogy a főváros vízellátását biztosító kutak nagy része itt található - mondta szakállamtitkár. Csepi Lajos azt az ígéretet tette, hogy felveszi a kapcsolatot a környezetvédelmi tárcával, illetve a vízművekkel, és konzultál velük arról, hogy a környezet érdemi sérülése nélkül lehetne-e ott hidat építeni.

Csepi Lajos úgy ítélte meg, hogy az alternatív javaslat fogadtatása alapján nem reménytelen a dolog, és reméli, valamilyen megoldásra jutnak, így nem lesz akadálya a Megyeri híd forgalomba helyezésének.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Megépülhet a kishíd Szentendre és Szigetmonostor között

Megegyezett Szentendre és Szigetmonostor vezetése, hogy hol íveljen át a leendő kishíd a Dunán a két település között; ez a megállapodás volt a feltétele az M0-ás híd építéséhez kapcsolódó beruházás megvalósulásának - közölte Nádas Zsolt, Szigetmonostor polgármester-helyettese.

MTI Itthon

Magas a vízállás, leállt a szigetmonostori komp

Nem indultak el a kompjáratok a Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostorról a növekvő dunai vízszint miatt hétfő reggel, az utasokat ideiglenesen beállított Volán-buszok szállítják a szentendrei HÉV-végállomásig.

MTI Itthon

Összeállt a Megyeri híd

Beemelték az Újpest határában az M0 autópálya részét képező 300 méter pilontávolságú, ferdekábeles Megyeri híd utolsó elemét is reggel.

MTI Itthon

Szigetmonostor ingyenes kompjáratért küzd

Ingyenes dunai kompjáratot szeretne a Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostor annak fejében, hogy közigazgatási területén ível majd át az épülő M0-ás híd - közölte a 2.100 lakosú község polgármestere.

MTI Itthon

Szigetmonostor nem engedi az M0-ás híd építését

Tárgyalást javasolt a gazdasági minisztériumnak az M0-ás körgyűrű északi Duna-hídjának építéséről Szigetmonostor önkormányzata, amely mindmáig nem járult hozzá a közigazgatási területén áthaladó beruházás engedélyezéséhez.

Változtatásokra készülnek a Diákhitelnél

Változtatásokra készülnek a Diákhitelnél

Újra 337 forint egy euró

Újra 337 forint egy euró

Magyarok is nyertek az Annie-díjátadón

Magyarok is nyertek az Annie-díjátadón

Drámai végjáték után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

Drámai végjáték után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Szétfeszítheti a Vatikánt a papi nőtlenségről szóló vita

Szétfeszítheti a Vatikánt a papi nőtlenségről szóló vita