Tetszett a cikk?

Írásunk, amelyben beszámoltunk a pneumococcus elleni védőoltás körüli bizonytalanságokról (csatoltuk), komoly visszhangot váltott ki. Megkereste szerkesztőségünket Daróczy Dávid kormányszóvívő, aki közölte: az ÁNTSZ levele félreérthető, a védőoltás - a kormány határozata értelmében - két éves korig nemcsak ingyenes, de kötelező is.

Kádár Ferenc a Házigyermekorvosok Egyesületének egyik vezetője a hvg.hu-nak elmondta: hónapok óta kommunikációs zavar van a pneumococcus baktérium elleni oltás körül. Az Egyesület üdvözli, ha valóban ingyenes lesz a 2 év alatti gyermekek pneumococcus elleni oltása, régóta azért küzdenek, hogy az bekerüljön a nemzeti oltási rendbe. Az életveszélyes megbetegedések az öt év alattiakat érintik, de a két év alatti csecsemők azok, akik fokozottan veszélyeztetettek. A két év alatti gyermekek megbetegedésének halálozási aránya 30 százalék körül van.

Az áprilisi kormánybejelentést, miszerint ingyenes lesz a pneumococcus elleni oltás, nagy örömmel fogadták. Majd májusban arról értesültek, hogy csak az egészségügyi okokból rizikócsoportba tartozók juthatnak az oltáshoz ingyenesen. Ennek nem örültek, mert a 16 ezer forintot megfizetni képtelen, rossz szociális körülmények közt élő családok gyermekei legalább annyira veszélyeztetettek, mint az ÁNTSZ által meghatározott rizikócsoportba tartozó társaik.

Simonfalvi Anita

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plázs

Mégsem lesz ingyenes a védőoltás?

Nem minden két év alatti gyermek, hanem csak a kiemelt rizikófaktorba tartozók kaphatják szeptembertől ingyenesen a pneumococcus elleni védőoltást – derül ki az ÁNTSZ oltóorvosoknak írt leveléből. Pedig a pneumococcus több súlyos és halálos betegség okozója és a csecsemőknek védettséget adó négy oltás sorozat ára 64 ezer forint.