szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Politológusok szerint Gyurcsány Ferenc saját pártját és az SZDSZ-t is nyomás alá helyezte azzal, hogy szeptember 27-re rendkívüli MSZP-kongresszus összehívását kezdeményezte. Kiszelly Zoltán politológus és Juhász Attila, a Political Capital elemzője erről hétfőn beszélt az MTI-nek.Kiszelly Zoltán úgy ítélte meg, hogy Gyurcsány Ferenc visszavette a kezdeményezést: dramatizálni szeretné a helyzetet. Egyik legfontosabb célja az volt, hogy ne az SZDSZ alakítsa a játékszabályokat. Eddig a liberálisok helyezték őt nyomás alá, most ő teheti ugyanezt az egykori koalíciós partnerrel. A mostani döntéssel meghiúsult az SZDSZ azon az terve, hogy novemberig "packázik" az MSZP-vel - hangsúlyozta a szakember.
 
A lépéssel az MSZP-re is nyomást gyakorol: azt mutatja, hogy most még ő maga dönthet a saját sorsáról - mondta Kiszelly Zoltán.
 
A költségvetés benyújtása, szeptember vége előtt tiszta viszonyokat akar teremteni a miniszterelnök, látni szeretné, hogy meglesz-e a többség a büdzsé megszavazásához - tette hozzá.
 
Juhász Attila is azt hangsúlyozta, hogy még az adótörvényekről szóló szavazás kezdete előtt szeretné látni Gyurcsány Ferenc, hogy van-e a támogatottsága a párton belül. Ha igen, akkor tovább fogja vinni saját programját. Ha nincs meg a bizalom, akkor Gyurcsány Ferencnek nem érdemes megvárnia a parlamenti kudarcot - vélte az elemző.
 
Gyurcsány Ferenc nyilván azért hívta össze a kongresszust, mert bízik abban, hogy ott megerősítik pozíciójában. A kongresszuson a többségében a Gyurcsány Ferencet támogató helyi szervezetek nyomást gyakorolhatnak a pártvezetésre is. Ez azonban nem kockázatmentes vállalkozás - mondta Juhász Attila.
 
Kiszelly szerint több forgatókönyvvel kell számolni. Egyrészt szeptember 27-ig nemcsak abban kellene megegyezni, hogy maradjon-e Gyurcsány Ferenc a helyén, hanem abban is, hogy egy esetleges új, szakértő miniszterelnök milyen programot vigyen. Gyurcsány Ferenc azonban valószínűleg csak akkor állna fel önként a miniszterelnöki székből, ha biztosítani tudná későbbi visszatérését oda - fűzte hozzá.
 
Ha viszont az MSZP megerősíti Gyurcsány Ferencet pozíciójában, az SZDSZ-ben pedig Fodor Gábor erősödik meg, akkor ugyanaz a patthelyzet marad, mint most - mondta Kiszelly Zoltán.
 
Azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az MSZP a parlament feloszlatása mellett dönt. Ez azt jelentené, hogy a kis pártok kiesnének, és kétpártrendszer alakulna ki Magyarországon - tette hozzá.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak