szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült az a tervezet, amely a magyarországi média önszabályozó etikai irányelveire és a média önszabályozó testületének létrehozására tesz javaslatot.

A tervezetet, amely a tavalyi verziónak már egy rövidebb változata, kedden mutatták be készítői Weyer Balázs, az origo főszerkesztője és Mong Attila újságíró Budapesten a Független Médiaközpontban. Megvitatásának első alkalmára a nyomtatott sajtóorgánumok képviselőit hívták meg. 
 
Az önszabályozó etikai irányelveket tartalmazó tervezet többi közt szól a lelkiismeretes tájékoztatás, az információszerzés és forráskezelés szabályairól, az összeférhetetlenségről és a személyiségi jogok védelméről is. 
 
A Független Médiaközpont tájékoztatása szerint egészen 2009. tavaszáig tartanának azok a szakmai megbeszélések és műhelyfoglalkozások, amelyeknek végeredményeként a csatlakozó szervezetek aláírhatnák az etikai irányelveket és megalakíthatnák az önszabályozó médiatestületet. 
 
Ez a testület politikai és gazdasági befolyástól függetlenül őrködne a média szakmai minőségén, etikus és felelős magatartásán - olvasható a médiaközpontnak a keddi konferencián kiosztott tájékoztatójában. Mint írták, az önszabályozás mechanizmusának bevezetésével és megerősödésével csökkenthető lenne a médiával kapcsolatos peres ügyek száma és például etikusabbá válna az újságírás is. 
 
Az egyeztető megbeszélések az ősz folyamán tovább folytatódnak a televíziók, rádiók, on-line, helyi és közösségi médiumok számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Médiahack volt a Droglátó

Saját honlapot hoztak létre a Droglátó eszköznek és feltalálójának Holló Jánosnak a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány munkatársai, ezen azt állították az új eszköz gyorsan és egyszerűen szűri ki a drogosokat, ám sem az eszköz, sem a feltaláló nem létezik.

MTI Gazdaság

A netező nemzedék diktál a médiapiacnak

A PricewaterhouseCoopers (PwC) előrejelzése szerint a 2012-re 2200 milliárd dollárra bővülő globális média- és szórakoztatóiparban a stratégiai együttműködések kora jön el: a trendeket az "internet-nemzedék" diktálja, s a cégek is az ebbe a korosztályba tartozók kegyeit keresik.

MTI Itthon

ÁSZ-jelentés: hiányos a médiatörvény

A médiatörvény és a nemzeti hírügynökségről szóló törvény hiányosságait állapította meg az Állami Számvevőszék csütörtökön közzétett jelentésében, amelyben a közszolgálati feladatok és a végrehajtáshoz szükséges források meghatározását sürgetik.

A Ford Mondeónak vége, itt az új korszakot nyitó Evos

A Ford Mondeónak vége, itt az új korszakot nyitó Evos

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett