szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A képviselők hétfőn nem szavazták meg az Országgyűlés feloszlásáról szóló MDF-es indítványt; a javaslatot 171-en támogatták, 204-en ellenezték. Ahhoz, hogy a parlament feloszlassa önmagát, a jelen lévő képviselők több mint felének igen szavazatára lett volna szükség.

© Stiller Ákos
A szavazáson igennel voksoltak a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői, nemmel a szocialisták és a szabad demokraták. Szintén nem támogatta az előterjesztést Gyenesei István és Lengyel Zoltán független képviselő. Tízen távol maradtak a voksolásról.

A határozati javaslat általános vitájában Hock Zoltán (MDF) a képviselőkhöz intézve szavait azt mondta: ne indulatból, ne félelemmel szavazzanak, és ne hallgassanak az ország miniszterelnökére.

Kiemelte, hogy 2008. május elsejétől a kormány elvesztette a többségét a parlamentben. Hozzátette: a miniszterelnök programját az MSZP-n kívül egyik parlamenti párt sem támogatja. Feltette a kérdést: használ-e vajon az országnak az az állapot, hogy egy-másfél éven keresztül csak arra koncentráljon a kormány, hogyan tud 2-5-7 szavazatot egy-egy döntéshez megszerezni?

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte: Magyarországnak ma nincs többségi kormánya, és ennek a kormánynak nincs koncepciója. Ilyenkor más országban tudják, hogy helye van az előre hozott választásnak - jelentette ki.

Herényi Károly (MDF) kiemelte: a tárgyalások azt mutatták, hogy az ellenzéknek sincs egységes programja a következő két évre, ami pedig a stabilitást garantálta volna. A konzervatív politikus arra biztatta a képviselőket, hogy támogassák az MDF javaslatát.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője közölte: azért nem támogatják az MDF indítványát, mert szerinte a megoldás helyett holnaptól kampány zúdulna az országra. Nincs érv a mellett, hogy az SZDSZ támogassa az MDF javaslatát - tette hozzá. Véleménye szerint a javaslat nem őszinte, "valamiféle politikai színjátéknak vagyunk a tanúi".

Az MDF múlt csütörtöki kezdeményezése alapján a házbizottság hétfőn délelőtti rendkívüli ülésén döntött úgy, hogy az Országgyűlés házszabálytól eltéréssel tárgyalja, és még aznap, az őszi ülésszak első napján szavazzon is a parlament feloszlásáról szóló indítványukról. Gyurcsány Ferenc vasárnap kérte az MSZP-t, hogy támogassa a házszabálytól eltérést.

Abban minden párt egyetértett, hogy a ház hétfőn szavazzon a javaslatról, de az MSZP és az SZDSZ már korábban jelezte, hogy nem támogatja a parlament feloszlását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Fodor szerint nem jó a program, Gyurcsány mégis tárgyalna

Fodor szerint a Megegyezés című program nem néz szembe egy alapvető problémával, az állami szerepvállalás túlterjeszkedésével. Gyurcsány mégis úgy reagált, hogy "elsősorban önökkel szeretnék megállapodni, drága liberális barátaim".

MTI Itthon

Biztosan lesz szavazás az önfeloszlatásról

A képviselők hétfőn támogatták a házszabálytól való eltérést a parlament feloszlásáról szóló MDF-es indítvány ügyében. A házszabály 371 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a házszabálytól való eltérést.

MTI/hvg.hu Itthon

Robin Hood adó lesz, közölte Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy izgalmasnak ígérkező parlamenti napon napirend előtt szólalt fel, a Fidesz-KDNP a hagyományos koreográfia szerint elhagyta az üléstermet.

MTI Itthon

Navracsics számonkért, Dávid pozitívumokat is említett

A miniszterelnök napirend előtti felszólalására adott válaszában Navracsics Tibor (Fidesz) arról beszélt, a szocialisták a házbizottságban nem szavazták meg, hogy az Országgyűlés dönthessen a miniszterelnök cselekvési programjáról.

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától