Tetszett a cikk?

Ezrek életét változtatta meg az amerikai bálvány, aki szószgyárának bevételeit jótékony célra áldozta. Emlékezés a színész-rendező-filantrópra.

„Newmané az egyik legjobban felismerhető arc a világon, a hatvanvalahány filmnek és a százegynéhány Newman’s Own termék címkéjének köszönhetően, melyek a nevét viselik. De még ennek ellenére is sikerült megfoghatatlannak és misztikusnak maradnia, és őriznie a magánéletét.” – írta a Vanity Fair idén júniusban, amikor már hallani lehetett Paul Newman gyógyíthatatlan betegségéről. A magazin kollázsszerűen összeollózott cikkében veszi sorra a színész-rendező páratlan pályafutását.

Forrás: Bátor Tábor Alapítvány
Az idealizmus és a mások iránti tisztelet természetesen alakult ki nála, akárcsak a sör és a durva tréfák szeretete – írja a lap a clevelandi sportszerkereskedő fiáról, aki 1925-ben született. A második világháborút rádiósként csodával határos módon vészelte át. Az egyetemi évek alatt a sport helyett a színészet felé fordult, szerepei mellől azonban apja halála után a családi vállalkozásba vonult vissza.

„A leginspirálóbb az életében és karrierjében az, hogy milyen sokat ért el ezzel a szerencsével. Arra használta fel, hogy újra és újra megváltoztassa saját magát, a történéseket és a kultúrát.” – írja a magazin.

Newman-interjú
A HVG interúja Paul Newmannel regisztrált olvasóinknak.
Befutott sztár lett, elkezdett álcát ölteni nyilvános helyeken, még szakállat is tett fel és mindig sötét szemüveget viselt, amelyet soha nem vett le. A forgatási helyszínen a nők üldözték, arra kényszerítve, hogy váltogassa a hoteljeit. Általában olyan, kieső helyeken szállt meg, ahol nem volt lift, így testmozgás gyanánt fel-le rohangászott a lépcsőn, és ezt nyolcvan éves koráig űzte.

1968 januárjában, amikor Amerika még mindig a J.F.K.-gyilkosság kábulatában volt, és kialakult a vietnámi háború körüli megosztó kínlódás, Newman támogatta a polgárjogi mozgalmat, részt vett ülősztrájkokon és demonstrációkon, pénzt adományozott Martin Luther Kingnek..  Egy válogatott színészekből álló csoport tagjaként részt vett Martin Luther King “washingtoni menetén”, amiről az O’Brien életrajzban ezt mondta: “Szerintem sokan félnek attól, hogy nem szólalnak fel… Én büszke vagyok rá, hogy ott voltam.” Az elkövetkező években továbbra is nyilvánosan kiállt a politikai nézetei mellett, és támogatta a Center for the Study of Democratic Institutionst (Demokratikus Intézményeket Tanulmányozó Központ) – említi meg a Vanity Fair.

Fia, Scott 1978-ban meghalt alkohol- és drogtúladagolásban. Nem sokkal később Newman barátai megalapították a Scott Newman Alapítványt, amely a mai napig a drog- és alkoholfogyasztás veszélyeire igyekszik felhívni a figyelmet. Öt évig Newman legidősebb lánya, Susan volt az alapítvány ügyvezető igazgatója.

1980-ban jutott eszébe, hogy saját készítésű, család szerte népszerű salátaöntetét, amely nem tartalmaz tartósítószert, kezdjék el értékesíteni. Sikerült Newmant meggyőzni, hogy az ő arca szerepeljen a címkén, s ő megfogadta, hogy ez esetben viszont az összes bevételt jótékonyságra fogják fordítani. Newman nem állt meg a salátaöntetnél, idézi fel a Vanity Fair. A Newman’s Own Industrial Strength All-Natural Venetian-Style Spaghetti Sauce (Newman Sajátja Ipari Erejű, Természetes, Velencei-stílusú Spagettiszósz) következett. 1984 végére, a cég alapítása után csupán két évvel, a Newman’s Own több mint 18 millió üveg salátaöntetet és több mint nyolcmillió üveg spagettiszószt adott el. Több mint kétmillió dollárnyi bevételt fordítottak jótékonyságra.

Ezalatt Newman és Hotch az apró westporti irodájukból dolgoztak, és még több terméket találtak ki: pattogatott kukoricát, limonádét, sütiket, újfajta salátaönteteket és tésztaszószokat. (Huszonöt évvel később a jótékonysági és egyéb szervezeteknek juttatott adományok értéke meghaladta a 250 millió dollárt.)

Annak ellenére, hogy a Newman’s Own milliókat adományozott jótékonysági és egyéb szervezeteknek, mint amilyen a Meals on Wheels, a Literacy Volunteers, a Flying Doctors, a The Nation magazin vagy a Lark Színház és az Actors Studio, Newman létre akarta hozni a saját jótékonysági szervezetét, amit meg is tett.

1985 környékén fogalmazódott meg benne, hogy nyári tábort szervezzenek súlyosan beteg gyermekeknek.  Úgy képzelte el a tábort mint egy helyet, ahol a gyermekek megtapasztalhatják a gyerekkor minden örömét anélkül, hogy az egészségügyi szükségleteik hiányt szenvednének. Mindezért pedig nem kellene fizetniük. Az első Hole in the Wall Gang-tábor 1988 kezdődött, pont úgy, ahogy Newman tervezte, és úgy nézett ki, ahogy megálmodta. A bejáratnál levő feliraton ez állt: A MÓKA ITT KEZDŐDIK.

Forrás: Bátor Tábor Alapítvány
Abban az első szezonban 288 beteg gyermek túrázott, úszott és lovagolt, és olykor elfáradt, a kemoterápia miatt. Előfordult, hogy egy kisfiú nem tudott olyan sokáig sétálni, mint szeretett volna, mert csak egy lába volt. Egy orvosi csoport a nap huszonnégy órájában ügyeletben volt, és a legkorszerűbb orvosi műszerek és egy helikopter is rendelkezésre állt, amivel a Yale–New Haven Kórházba szállíthatták a gyerekeket, ha szükség lett volna rá. A táborvezetők fiatalok voltak, néhányan maguk is súlyos betegségekkel küzdöttek.

A gyerekek sokat nevettek, mókáztak és jól érezték magukat. A korlátok világa helyett felfedezték a lehetőségek világát. Úgy hagyták el a tábort, hogy azt érezték, elértek és tanultak valamit.

A kitűzött cél beteljesült és a világ minden részéről érkeztek gyerekek Connecticutba. Mindemellett az eredeti terv része volt egy olyan tábor megépítése, ami majd további, hasonló táborok létrejöttét ösztönzi. Mára ez az álom valóra vált, és vannak ilyen táborok például Floridában, Kaliforniában, Izraelben, Írországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon. Mára több mint 114 ezer gyerek vett részt Hole in the Wall-táborban vagy -programon. Ez a világ legnagyobb táborláncolata olyan gyermekek számára, akik súlyos betegségben szenvednek és életveszélyes állapotban vannak.

A Magyarországon Bátor Tábor Alapítvány néven indult el a Newmanéhoz hasonló kezdeményezés, a magyar tábor 2007 óta tagja a Hole in the Wall Camps szövetségnek.  Az elmúlt 8 évben több mint 1900 krónikus beteg gyermek vehetett részt ingyenesen a Bátor Tábor turnusaiban. 2008 nyarától a tábor külföldi gyerekek számára is megnyitotta a kapuit: az idei 400 táborozóból 65 daganatos gyerek Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Olaszországból érkezett.

Forrás: Vanity Fair/ Bátor Tábor

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Meghalt Paul Newman

Legendás kék szeme volt, férfias sármja idősebb korában csak erősödött, de Paul Newman azok közé a hollywoodi nagyságok közé tartozott, aki tehetségével, maníroktól mentes játékával, sokoldalúságával hódított és vált több mint fél évszázadra állócsillaggá. Newman szombaton 83 évesen adta fel a tüdőrákkal szembeni küzdelmet.

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba