szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenhárom fogyatékosokat képviselő társadalmi szervezet ma nyílt levélben fordul a kormányhoz és a miniszterelnökhöz.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy bár Magyarország 2007 júniusában, az európai országok közül elsőként ratifikálta a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményt – amely májusban hatályba is lépett –, megvalósításáért eddig szinte semmi nem történt – írja a Népszava.

A magyar fogyatékosügyi szervezetek és aktivisták egy csoportja – a Nemzetközi Fogyatékosügyi Caucus (International Disability Caucus) mintájára – szintén az idén májusban hívta életre az önkéntesség és a szolidaritás elveire épülő magyar Fogyatékos Civil Caucust.

E koalíció most azt kéri, a kormány nevezze meg azt a hazai szervezetet, független testületet, amely ellenőrizni hivatott az egyezmény végrehajtását. Javasolják, hogy e feladatkört egy új ombudsman, a fogyatékosügyi töltse be, megválasztásáig pedig az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a hivatalát bízzák meg – olvasható a lapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szankcionálná a gyűlöletbeszédet az ombudsman

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény módosítása révén szankcionálná a gyűlöletbeszédet a kisebbségi ombudsman. Kállai Ernő szerint nemcsak a rendezvényeken, a közbeszédben, hanem a médiában megjelenteket is lehetne így büntetni.

MTI Itthon

Ombudsman: a dobálás bűncselekmény

Elfogadhatatlannak, bűncselekménynek, és nem a véleményszabadság körébe tartozónak tartja az állampolgári jogok biztosa a rendőrök és a melegfelvonulás résztvevőinek megdobálását.

Hét nap

Új ombudsmanjelölt

A közéletben meglehetősen ismeretlen fiatal jelöltet állított adatvédelmi biztosnak az államfő Jóri András, 37 éves...

MTI Itthon

Az ombudsman szerint elárulhatják, hol fekszik rokonunk

A hozzátartozó megtudhatja, hogy a beteget melyik intézményben kezelik, azonban további információt telefonon "nem tanácsos" közölni - olvasható az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalásában.

Vélemény

Ombudsman a gyorskölcsönök áldozatairól

A magyarországi pénzpiacon több hitelintézet is kínál gyorskölcsönöket, kínosan ügyelve arra, hogy reklámjaik megfeleljenek a hivatalos előírásoknak. Ezzel azonban nem sokra mennek azok az ügyfelek, akik krónikusan el vannak adósodva. Az egy évnél rövidebb lefutású gyorskölcsönök felvételének kockázatairól, az eladósodás méreteiről kérdeztük Szabó Mátét, az állampolgári jogok ombudsmanját.

MTI Itthon

Ombudsman: nem jó, hogy rögtön elveszik a jogosítványt

Nincs alkotmányos indoka annak, hogy ittas járművezetéskor a jogosítványt minden esetben a helyszínen el kell venniük a hatóságoknak a sofőrtől. Aránytalan korlátozást, egyfajta előrehozott büntetést jelent az ombudsman szerint - tudatta az Országgyűlési Biztos Hivatala közleményben hétfőn az MTI-vel.

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

BKK: Forgalomba állítottunk minden létező buszt, villamost, trolit és metrószerelvényt

BKK: Forgalomba állítottunk minden létező buszt, villamost, trolit és metrószerelvényt