szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség ma délelőtt Gál Györgyöt, a VII. kerületi SZDSZ frakcióvezetőjét, az önkormányzat képviselő-testülete gazdasági bizottságának elnökét a Király utcai ingatlanbotrány kapcsán – tudta meg a hvg.hu. Valószínűleg azért, mert ő terjesztette elő azoknak az ingatlanoknak az értékesítésére irányuló javaslatot, amelyek kapcsán felmerült a hűtlen kezelés gyanúja. A nyomozó főügyészség szóvivője, Fazekas Géza megerősítette, egy személyt valóban őrizetbe vettek.

Erzsébetváros zsidónegyedének önkormányzati épületeladása miatt – mint azt a Magyar Narancs is megírta – 2006-ban indult nyomozás. Az eljárást elindító feljelentéshez csatlakozott több szervezet, többek közt az Óvás! Egyesület és a Levegő Munkacsoport, mert úgy vélték, hogy különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés történt.
 
Szerintük ugyanis néhány ember éveken át nulla forintért szerzett kizárólagos jogokat több ingatlan értékesítésére, úgy, hogy az önkormányzat felértékeltette az épületeket, majd mivel ezekről kimondták, hogy romos állapotúak és nincs pénz a felújításukra, értékesítették őket. Emiatt azonban a kerület nagyobb összegtől esett el. Az értékesítések előkészítésében pedig, mint az Önkormányzat Gazdasági Bizottságának elnöke, Gál György készítette az előterjesztéseket – áll a hvg.hu birtokában lévő dokumentumban.

A szerződés megkötése után, 2003-év végétől tizennégy, esetenként 30-50 lakásos ház vételi opcióját szerezte meg egy cégcsoport, amely – a feljelentők szerint – az önkormányzathoz kötődő, bennfentes személyek érdekeltségébe tartozik. Ők épületenként projektcégeket hoztak létre, amelyeket megvett egy off-shore vállalkozás, amely ezt követően továbbadta az ingatlant egy befektetőnek.

A Király utca 25., 27. és 29. szám alatti házak esetében a lakókkal folytatott tárgyalásokat a most november elején őrizetbe vett, majd előzetes letartóztatásba helyezett Nagy György bonyolította le, de közreműködött a lehetséges befektetők felkutatásában is. Akik a szerződés értelmében a bérházakat annyi pénzért szerezhetik meg, amennyiből teljes körűen kártalanítani tudják a bérlőket.

Nagy György nem tudott zöld ágra vergődni a lakókkal, ezért helyét a Király 27 Kft. vette át, amely szintén kicsúszott a határidőből, és ezért az önkormányzat 2008 elején felbontotta a szerződést. A Király 27 azonban ezt nem fogadta el, és bíróságra vitte az ügyet, valamint perfeljegyzést tetetett az ingatlanokra. Vevő viszont még így is akadt, mégpedig az Autóker Holding leánycége, a Király Developments Kft., amely vállalta, hogy kifizeti a céget. A bérlői megállapodások megkötésével Nagy György új cégét bízták meg.

Az eredeti szerződések felmondásával egyébként, mivel nincs vagyoni kár, a hűtlen kezelés gyanúja – az értéken aluli eladás – nem állja meg a helyét. A Központi Nyomozó Fűügyészség emberei a két évig elhúzódó nyomozást felgyorsították, ezt mutatja, hogy három hét alatt két embert gyanúsítottak meg. Gál György őrizete – egyes vélekedések szerint – nem biztos, hogy előzetes letartóztatássá változik. Mindenesetre, amíg ő bent van, a mintegy 3,8 milliárd forintos kerületi fejlesztések – mélygarázsépítés, épület-rehabilitációk – ügyében nem tud a VII. kerületi képviselő-testület dönteni, mert a gazdasági bizottságot Gálnak kell összehívnia.

Emellett az ügy politikai következménye az, hogy a képviselő-testületben Gál György nélkül az MSZP-SZDSZ koalíció kisebbségbe kerül az ellenzékiekkel szemben. A kerületi ügyeken pedig túlmutat, hogy a történtek Hunvald György polgármester szocialista párton belüli ellenfeleinek a malmára hajthatják a vizet.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Ingatlanbotrány a Király utcában

Áll a bál a budapesti Király utcában: három, önkormányzati tulajdonban lévő bérház adásvételi szerződésének megszüntetését kezdeményezi a kerület vezetése, noha a vevővel már megegyeztek a bérlők. Az önkormányzat új pályázatot írna ki az ingatlanokra, arra hivatkozva, hogy az adásvételi szerződésben meghatározott határidő lejárt. A befektető cég perrel fenyeget.

Vélemény

Erzsébetvárosi ingatlanbotrány: a többi néma csend?

A mindent behálózó korrupció vezető politikusaink egyik slágertémája lett. És mégis, szinte visszhang nélkül maradt írásunk, amelyben lelepleztük: Budapest VII. kerületében találékony emberek házanként közel 70 millió forintos hasznot vágnak zsebre, abból, hogy a közvagyont kiárusítják hiszékeny külföldieknek. Közben Hunvald György, a kerület polgármestere mossa kezeit: a történelmi városrész rehabilitációjára nincs pénz. Más kerületekben hasonló metódussal folyik az önkormányzati ingatlanok dobra verése. Kormány, ellenzék egyaránt hallgat.

Itthon

Erzsébetvárosi ingatlaneladások: az önkormányzat trükkjei

Minimális törzstőkéjű - hárommillió forintos - kft.-k közbeiktatásával értékesíti ingatlanjait nagybefektetőknek a VII. kerületi önkormányzat. Mindezt teszi úgy, hogy előre kiajánlja az eladásra szánt épületeket, elővásárlási jogot ad a kft.-knek, amelyeket – az elővásárlási joggal együtt - titokzatos offshore cégek közbeiktatásával külföldi befektetők vásárolnak meg, kétféle áron készült szerződések alapján. A különbséget felszívja az offshore cég – ott pedig a millióknak nyoma vész. A kft.-ken keresztül a külföldi - újabb fizetés ellenében - hozzájut az ingatlanhoz.

A kínai nagyvállalatok 98 százaléka újrakezdte a termelést

A kínai nagyvállalatok 98 százaléka újrakezdte a termelést

Online tüntetnek a felhatalmazási törvény ellen

Online tüntetnek a felhatalmazási törvény ellen

Csak a fehérorosz foci maradt, ha valaki élőben akar meccset nézni

Csak a fehérorosz foci maradt, ha valaki élőben akar meccset nézni