szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bűnpártolással gyanúsított Győrfi Ludovic kihallgatásával folytatódott csütörtökön a Zuschlag-per bizonyítási eljárása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon; Zuschlag János fitneszedzője és egyben barátja nem vallott terhelően az elsőrendű vádlottra.

Fodor Endre tanácsvezető bíró a tárgyalási kezdetén elmondta: Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott betegsége miatt azoknak a vádlottaknak a kihallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást, akik a vádhatóság szerint nem voltak tagjai a bűnszervezetnek, de egyéb bűncselekmények elkövetésével kapcsolódnak az ügyhöz. A tizenegyedrendű vádlott, Győrfi Ludovic a nyomozati szakban nem tett vallomást, de a bíróság előtt vallott és a szembesítést is vállalta.

Győrfi Ludovic Romániában, egy Élesden bejegyzett gazdasági társaság és egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság tulajdonosa. Az utóbbiban 10 százalékos tulajdonrésszel bír Zuschlag János. A Romániában született, de 1995 óta magyar állampolgársággal is rendelkező Győrfi Ludovicot bűnpártolással vádolja a vádhatóság.

A bíróság előtt korábban felolvasott jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a Zuschlag János ellen indított nyomozati cselekmények felgyorsítása után  - miután a rendőrségtől az ügyészség magához vonta a 2007. elején a nyomozást - az elsőrendű vádlott úgy vélte, hogy korábbi titkárának, a perben másodrendű vádlottként szereplő Lados Istvánnak a kihallgatása nem volna "szerencsés", mert akkor Zuschlag szavai szerint "nem tudja elsimítani" az ügyet.

Győrfi Ludovic volt egyben Zuschlag János fitneszedzője is, ezért a közöttük lévő jó kapcsolat miatt segített az "idegileg maga alatt lévő" Ladosnak abban, hogy Romániában "kipihenje" magát. Győrfi Ludovic nem ismerte el bűnösségét, és a Lados Istvánnal történt szembesítés sem vezetett eredményre. Állította: nem tudott arról, hogy Lados István ellen körözést adtak ki. Lados István másodrendű vádlott kitartott korábbi vallomása mellett, mely szerint Győrfi Ludovic Zuschlag János kérésére bújtatta őt Romániában. A per december 3-án folytatódik.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Lados: Zuschlag despota volt

Zuschlag János "bombariadót rendelt" egyszer, hogy elhalasszák a Gyermek és Ifjúsági Konferencia vezetőválasztó gyűlését - mondta el a Zuschlag-per másodrendű vádlottja, Lados István a mai tárgyaláson.

hvg.hu Helyi érték

Véglegesen letiltották a Zuschlag-per élő közvetítését

A per szerdai tárgyalási napján a bíró az első szünet után megtiltotta az Origo újságírójának az élő közvetítést a tárgyalásról. A hírportál főszerkesztője a döntés ellen levélben tiltakozott, de a bíró ma egyértelművé tette: nem engedélyezi az online közvetítést.

MTI Itthon

Zuschlag és az MSZP közötti alkudozásra utal egy telefonbeszélgetés

Zuschlag János és MSZP közötti alkudozásra történtek utalások abban a telefonbeszélgetésben, amelyet az elsőrendű vádlott egy ismeretlen személlyel folytatott; a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján a bíró felolvasta a szöveget, majd lejátszotta a felvételt a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

HavariaPress Itthon

Zuschlag fogta a rendőrséget?

Vélhetőleg éveken keresztül "fogta" a rendőrséget Zuschlag János a vele szemben folytatott rendőri nyomozás időszakában: ez derült ki azokból a lehallgatott telefonbeszélgetésekbõl, melyeket hétfő délelõtt játszottak le a volt politikus büntetőperének bírósági tárgyalásán - értesült a HavariaPress.

MTI Itthon

Zuschlag elmosolyodott Marsovszky vallomásán

Nem válaszoltak kérdésekre, nem vállalták a szembesítést, csak egy általuk vallomásnak nevezett nyilatkozatot olvastak fel a Zuschlag-per hétfőn meghallgatott vádlottjai Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

HavariaPress Itthon

Nem tett vallomást Zuschlag

Egyelőre nem tett vallomást a vele szemben folytatott büntetőper mai tárgyalási napján Zuschlag János.

MTI Itthon

Lados szemében Zuschlag befolyásos volt

Lados István másodrendű vádlott a szerdai tárgyalási napon délután is a védők kérdéseire válaszolt; Krausz Csaba ötödrendű vádlott védőjének kérdésére Lados István megerősítette korábbi vallomását, amely szerint Zuschlag János komoly befolyással rendelkezett a szocialista párton belül.

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok