szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország - az Európai Unió nyolc másik tagállamával együtt - halasztást kért a kis méretű szálló porra (PM10) vonatkozó uniós légszennyezési határérték alkalmazására - erősítette meg a környezetvédelmi tárca pénteken a Levegő Munkacsoport információját.

A halasztási kérelemről, amelyet október végén nyújtott be Magyarország Brüsszelnek, az Európai Bizottság még nem döntött, ha viszont elutasítja, jogsértési eljárást indít Magyarország ellen - mondta el Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetfejlesztési főosztályának helyettes vezetője, aki arra is emlékeztetett: 2005. január elseje óta valamennyi tagországnak tartania kellene magát ahhoz, hogy a szállópor-szennyezettség egy évben legfeljebb 35 napon haladhatja meg az egészségügyi határértéket: napi átlagértékben a köbméterenkénti 50 mikrogrammot.

Magyarországon évente 120-150 napon mérnek egyes állomások az egészségügyi határértéket meghaladó szállóporszennyezést. A napi átlagértékben a köbméterenkénti 50 mikrogrammra vonatkozó előírást egyetlen tagállam sem volt képes teljesíteni, s ezt jelezték is a bizottságnak. Brüsszel ezért jogsértési eljárást indíthatott volna, de elfogadta, hogy a tagországok fontos intézkedéseket tettek a levegő minőségének javításáért. Az EU új levegőminőségi irányelve szerint, amely idén júniusban lépett hatályba, a tagállamok haladékot kérhetnek a határérték alkalmazására 2011 júniusáig olyan, különösen szennyezett területeken, ahol komoly intézkedéseket terveznek a levegőminőség javítására, s ezzel az átmeneti időszak végére teljesíthetik a határértéket. 

A főosztályvezető-helyettes hangsúlyozta: a kérelem benyújtásának feltétele volt, hogy a tagállam csatolja az átmeneti időre kidolgozott intézkedési programokat. Magyarország  Budapest és környéke, Győr-Mosonmagyaróvár, Komárom-Tatabánya-Esztergom, Dunaújváros környéke, Pécs környéke, a Sajó völgye, Debrecen környéke, Ajka, Nyíregyháza, Sopron és Szeged zónákra kért felmentést a szállópor-határérték alkalmazása alól.

Bibók Zsuzsanna kitért arra, hogy az ipari szennyezőanyag kibocsátásánál Magyarország teljesíti a követelményeket. A haladék kérésére a közlekedés és a lakossági fűtés okozta szennyezés miatt volt szükség. Az intézkedési programokban egyebek között infrastrukturális beruházások szerepelnek: elkerülő utak építése olyan településeknél, ahol az átmenő forgalom jelentősen növeli a levegőbe kerülő szennyezőanyag mennyiségét, továbbá a tömegközlekedés fejlesztése, a közlekedést a településeken belül korlátozó intézkedések, illetve a távfűtés (kiépítésének, fennmaradásának) ösztönzése ott, ahol a hagyományos fűtésmódok vagy azok visszaállításának következményei terhelik a környezetet.

2008. október 25-én lépett életbe Magyarországon az egészségügyi, a környezetvédelmi és a földművelésügyi tárca közös rendelete, amely a PM10-re vonatkozóan tájékoztatási és riasztási küszöbértéket határoz meg. 

Tájékoztatást a rendelet akkor ír elő, ha a szálló por mennyisége napi átlagban, két napon keresztül meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. A riasztási küszöbérték a 100 mikrogrammnál nagyobb mennyiség két napon át, ez utóbbinál további feltétel, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban sem változik az időjárás, vagyis nem lehet például arra számítani, hogy a feltámadó szél áttisztítja a levegőt.

A környezetvédelmi tárca főosztályvezetője elmondta: ez a szabályozás az elsősorban télen keletkező szmoghelyzet kezelését teszi lehetővé. Az ilyen időszakban meghozott azonnali intézkedések csökkenthetik a szennyezettség mértékét. Közvetve ez is hozzájárul ahhoz, hogy csökkenhessen azon napok száma, amikor a szálló por mennyisége meghaladja az egészségügyi határértéket - mutatott rá a szakember.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön fogadta el azt a szmogriadó-rendeletet, amelynek alapján a jövőben a szmogriadó elrendelésekor szigorúan korlátozzák egyebek között a gépjárművek közlekedését és a káros anyagot kibocsátó ipari létesítmények teljesítményét.
    
Az uniós tagállamoknak az egészségügyi határérték alkalmazására vonatkozó halasztási kérelméről szólva Bibók Zsuzsanna elmondta: Hollandia már korábban benyújtotta kérelmét Brüsszelnek. Dánia, Spanyolország, Belgium, Franciaország, Görögország, Lengyelország és Szlovákia Magyarországgal egy időben tette ezt. Németország és Nagy-Britannia pedig jelezte, hogy dolgozik a beadványon, illetve az azzal egy időben benyújtandó intézkedési csomagokon. Vannak ugyanakkor tagállamok, amelyek még nem reagáltak a Brüsszelben megszabott októberi határidőre. Ezen államok ellen a bizottság jövő év elején megindítja a jogsértési eljárást - tette hozzá a főosztályvezető-helyettes.

A Levegő Munkacsoport közleményében azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a haladékkérés helyett intézkedéseket kellett volna hoznia a lakosság egészségét károsító szennyezés csökkentésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A BKV a fővárosi légszennyezés 6 százalékáért felelős

A BKV mindössze hat százalékát okozza a budapesti közlekedésből eredő levegő- szennyezettségnek, míg a tehergépkocsik 34, a személygépkocsik pedig 60 százalékban felelősek érte - közölte a BKV Zrt. sajtóirodája az MTI-vel vasárnap.

MTI Itthon

Felére csökkent a légszennyezés az autómentes napon

A szombati autómentes napnak köszönhetően a felére csökkent a levegő károsanyag-tartalma az Andrássy út és a Nagymező utca kereszteződésében, ahol a mérőkocsi állt - mondta el Váralja Irén, a Vituki levegőtisztasági referenciaközpontjának munkatársa.

MTI Világ

Légszennyezésben a németek a legerősebbek

Európa legnagyobb légszennyezője a RWE német energetikai konszern, az EU bizottsága által összeállított tizenkettes szennyezői toplistán az első hét helyből négyet a nevezett cég különböző egységei, elsősorban németországi szénerőművei foglalnak el.

A Mastercard meglátta a lehetőséget a Brexitben, ötszörösére emeli a britekre kivetett tranzakciós díjakat

A Mastercard meglátta a lehetőséget a Brexitben, ötszörösére emeli a britekre kivetett tranzakciós díjakat

Szabó Szabolcs a Momentum színeiben indul az előválasztáson

Szabó Szabolcs a Momentum színeiben indul az előválasztáson

Új gamertelefonnal rukkolhat ki a Redmi, ebben már a legújabb Dimensity lapka dolgozhat

Új gamertelefonnal rukkolhat ki a Redmi, ebben már a legújabb Dimensity lapka dolgozhat