Összesen 900 millió postai forint ütötte a markát a korrupciós botrány kapcsán most kirúgni tervezett biciklibeszállítók üzleti körének - értesült a HVG. A kerékpárszerződés felbontása nem tűnik zökkenőmentesnek.

Az új kerékpár bemutatása. Névre szóló
© MTI
Konfliktuskerülő utat választott a Magyar Posta Zrt., amikor a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) előtt kívánta tesztelni a győri Cronopont Kft.-vel kézbesítőkerékpár-beszerzésre kötött tavaly novemberi szerződését. A KDB keddi első tárgyalásán ugyanakkor úgy tűnt, a bizottság nem veszi be fenntartások nélkül a Posta érveit - vagyis könnyen előfordulhat, hogy a beszerzést, dacára a botránynak, folytatni kell.

A Posta dönthetett volna másképp is. Miután a HVG cikke nyomán kiderült, a beszerzés előkészítésére és vezényletére felhatalmazott alkalmazottjuk, a pécsi Gergely László megkérdőjelezhető kapcsolatot épített ki mind a későbbi nyertessel, mind annak majdani beszállítójával, megtehette volna, hogy törvénybe ütközőnek mondja a szerződést, s felbontja, továbbá büntetőfeljelentést tesz. Ehelyett a Posta múlt heti összevont igazgatósági és felügyelőbizottsági ülése mindössze felszólította a Cronopontot, nyilatkozzék a teljesítésről, s csatoljon minőségtanúsítványt. Minderre alighanem azért volna szükség, mert a Posta szerződésbontási indoka arra alapul: a Cronopont megszegte a megállapodást, amikor az ajánlatában vállalt szlovén Krpan bicikli helyett Esztergomban előállított kerékpárt szállít. Legalábbis ez derült a KDB előtt is, ahol a Posta képviselője még azt sem zárta ki, hogy ha a Cronopont eléjük tárja a bonyolult szerződési konstrukció részleteit, bizonyos módosítások alapján akár működhet is az üzlet.

Az azonban, hogy a Cronopont tulajdonképpen csak bicikliügynök, aligha érhette meglepetésként a Postát, ahogyan az sem, hogy finoman szólva is kavarodás van alvállalkozói vonalon. A Cronopont ugyanis ajánlatában a szlovéniai Logatecben bejegyzett Cult d.o.o. által gyártott terméket ígért. A szerződésben Krpan márkanevű termék szerepel - ezt a Culttal együttműködő ljubljanai cég szállította volna. Máig nem tudni, mi lett a Cult-féle ügylettel, mindenesetre egy ideig úgy volt, a Krpannak a szerbiai Topolyán bejegyzett Capriolo d.o.o. szállít, majd egy huszárvágással a Cronopont ismét váltott: a Krpant - és így a vele együttműködő Capriolót - lecserélte az esztergomi Neuzer Kft.-re. Azt azonban jelenleg sem tudni, a Neuzer pontosan kivel állapodott meg, a cégnél csak annyit mondtak a HVG-nek, nem a Cronoponttal, hanem a hozzá kapcsolódó vállalatcsoport más tagjával szerződött, de a részletek ügyében titoktartást fogadtak.

A zavaros történet egy részéről a Postának is tudnia kellett. Az állami cégek közbeszerzéseit vizsgáló számvevőszék ellenőrzése kapcsán ugyanis már márciusban kaptak egy levelet a Cronoponttól, amelyben a győriek arról számolnak be, az összeszerelést úgymond minőségbiztosítási okból Magyarországra helyezték át. A Posta ekkor nem emelt kifogást - s ez most a Cronopont egyik fő érve, miközben azt hangsúlyozzák, a vállalt gyártási paraméterek nem változnak. Azt azonban, hogy a teljes gyártási folyamat más céghez került, csak májusban tudta meg - állítja a Posta -, márpedig a gyártás a szerződés sarkalatos eleme. Postai berkekben is elismerik ugyanakkor, hogy nem kísérte kellő figyelem a több mint 1 milliárd forintos beszerzést. A cég belső vizsgálata információink szerint tucatnyi dolgozó, köztük vezetők felelősségét is megállapította. Arról azonban egyelőre nem szól a fáma, tettük "csupán" az-e, hogy nem tanúsítottak kellő körültekintést, vagy netán segédkeztek is az időközben kirúgott Gergelynek. Azt pedig a hibás vállalatvezetési rendszerrel indokolják, hogy beosztott munkatársuk praktikusan teljhatalmat kapott beszerzésügyben.

Holott az eset nem is olyan bonyolult. Gergely a fegyelmi eljárás során gyakorlatilag elismerte a közbenjárást azzal, hogy célja piackutatás volt, s amúgy - egy tengerparti hosszú hétvége mellékprogramjaként - kvázi véletlenül csöppent üzleti megbeszélésbe a Krpan embereivel Csizmadia Csaba, a Cronopont kereskedelmi igazgatója társaságában 2007 májusában (a tendert szeptemberben írták ki). Csakhogy azóta kiderült az is, hétköznap járt Szlovéniában, illetve ott volt dolga két augusztusi munkanapon is. Úgy tudni, a Posta vezetése hamarosan megteszi a büntetőfeljelentést versenyt korlátozó megállapodás bűntettének gyanúja miatt; e cselekmény büntetési tétele öt év.

A Cronopont-csoport egyébként régi partnere a Postának. Egyik cégük bútorokat javított 2007-ben, a Cronopont pedig a kilencvenes évek közepétől előbb alvállalkozóként, majd nyertesként részt vett a levélbélyegző-beszerzésben. Utóbbi tendert az egyik versenytárs sikerrel megtámadta, így a győriek végül kevesebbet markoltak, mint tervezték, de a cégcsoport 2000-től fogva így is összesen csaknem 900 millió forint értékben szállított a Postának. Bélyegzőügyben a beszerzési bizottság elnöke szintén Gergely volt.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Beindult a nyomulás a budapesti hostelek piacán

Beindult a nyomulás a budapesti hostelek piacán

Reggel óta akadozik a CIB Bank rendszere [frissítve: megjavították]

Reggel óta akadozik a CIB Bank rendszere [frissítve: megjavították]

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Összeomlás fenyegeti a fuvarozókat az alacsony fuvardíjak miatt

Összeomlás fenyegeti a fuvarozókat az alacsony fuvardíjak miatt