szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült a három Hernád-menti települést, Szentistvánbaksát, Hernádkércset és Nagykinizst védő gát. Másfélmilliárd forintba került a több mint öt kilométer hosszú árvízvédelmi védvonal megépítése.

A gát építése tavaly nyáron kezdődött: a kivitelezők 150 ezer köbméter földet, 800 tonna betont és 120 tonna vasat építettek be, és közmunkásokat is foglalkoztattak.

Az unió pénzügyi támogatásával, a kohéziós alap társfinanszírozásával épült meg a gát, a településeknek nem kellett hozzájárulniuk a költségekhez, csak az 57 millió forintba kerülő előkészítés 15 százalékát kellett fizetniük.

A csütörtöki avatáson Barabás Ákos, a Belügyminisztérium főosztályvezetője elmondta: szinte minden második évben árvíz pusztított árvíz a Hernád mentén, 2010-ben addig soha nem látott áradat vonult le. Szentistvánbaksa, Hernádkércs és Nagykinizs árvízi veszélyeztetettsége ezzel a gáttal megszűnik, csaknem hatmilliárd forintnyi vagyon kerülhet biztonságba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!