szerző:
Csikász Brigitta - M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meglepetésként hatott a miniszterelnöki biztos csütörtöki felmentése a Miniszterelnökségen, mert Nyitrai Zsoltról azt tartották a kormányban, hogy nemcsak a miniszterelnök, de a Fidesz gazdasági holdudvarának bizalmát is élvezi. Nyitraival egy újabb fidelitasos kerül el Orbán Viktor közvetlen környezetéből, ami a Századvég-csoport további erősödésével járhat. Információink szerint a változtatások mögött Lázár János áll, aki a Miniszterelnökségre való belépése után csökkenteni akarja a különféle titulusok számát.

Szijjártó Péter után újabb fidelitasos, Nyitrai Zsolt „tűnhet el” Orbán Viktor kormányfő közvetlen közeléből. A májusban elindított kormányátalakítás érintette a miniszterelnök szóvivőjét, aki ezentúl államtitkári rangban Orbán Viktor nemzetközi kapcsolataiért felel. Erről több kormányzati forrásunk akkor azt mondta, az új feladatkör Szijjártónak visszalépést jelent, mert „Péter élete nagy álma volt a szóvivői poszt, különösen, hogy Orbán Viktort tolmácsolhassa”.

A miniszterelnök bizalmasának számító Nyitrai Zsolt felmentésével egy lendületes karriert törhet meg. Az egri születésű, most 35 éves Nyitrai honlapja szerint 1994 után lépett be a Fideszbe és vett részt a helyi politikában, 1997-ben a Fidelitas első vidéki csoportjának, az egrinek az elnökévé választották, négy év múlva pedig a szervezet országos alelnöke lett. 2002-ben a Fidesz listájáról jutott be a Parlamentbe, ahol a rendészeti, valamint informatikai, illetve a távközlési bizottsá tagjaként tevékenykedett. 2006-ban – amikor a Fidesz operatív igazgatója lett – és 2010-ben is a Heves megyei területi listán szerzett országgyűlési mandátumot.

Nyitrainak nemcsak az ifjúsági szervezetben, hanem a Fideszben is gyors karriere volt: 2002-ben lett először országgyűlési képviselő, négy évvel később viszont már a párt operatív igazgatója volt, sőt vezető szerepet játszott a 2006-os önkormányzati választási kampányban. 2007-től pedig a pártelnök már őt küldte arra az ötpárti egyeztetésre, ahol a kényesnek számító kampányfinanszírozás átalakítását vitatták meg.

Lázárék takarítanak?

"Zsolt felmentése megkavarta a belső közvéleményt, értetlenül álltak előtte, hiszen egy nagyon higgadt ember, akinek igen nagyot kell hibáznia ahhoz, hogy kitegyék" - mondta egy, az átalakulás hátterét ismerő kormányzati forrás. Úgy tudjuk, még közvetlen beosztottjai sem tudtak arról, hogy a kormányfő a felmentésére készül.

Selmeczi Gabriella - neki is eljött az ideje?
©

Információink szerint viszont nem Nyitrai az egyetlen, akinek felmondanak, állítólag – ahogy egyik forrásunk fogalmazott – "csomagban távozik majd több kormánybiztos, miniszteri biztos is". Információink szerint a dolog hátterében Lázár János áll, aki júniusban vette át államtitkárként a Miniszterelnökség irányítását, és feltételül szabta a kormányzati szerkezet bizonyos mértékű egyszerűsítését, mert állítólag a kormányfővel együtt arra a megállapításra jutottok, hogy túl sok biztos van a kabinetben. Ezért egy forrársunk szerint Nyitrai mellett több kormánybiztos és miniszteri biztos is távozhat, állítólag még Selmeczi Gabriella és Gál András Levente is elveszítheti kormányzati megbízatását. (Cikkünk megjelenése után Selmeczi Gabriella lapunkkal azt közölte, hogy megbízatása 2012. április 30-án lejárt. A felkérést 2010. október 16-án kapta a nyugdíjvédelmi megbízotti feladatok ellátására, mely 2011.december 31-ig szólt. Majd a megbízást a miniszterelnök 2012. április 30-ig meghosszabbította.)

Míg egyes informátoraink egyértelműen bizalomvesztésként értékelik Nyitrai leváltását, egy másik, az ügy hátterét ismerő politikus viszont azt mondta, a távozó miniszterelnöki biztosnak már meg is van az új posztja, csak még nem jelentették be a kinevezését. "A Miniszterelnökség teljes átszervezésének része a kormánymegbízotti, miniszterelnöki megbízotti, miniszterelnöki biztosi és kormánybiztosi rendszer alapos felülvizsgálata is. Ezért várhatók még személyi változások, szeptembertől a jelenleginél jóval kevesebb ilyen tisztség lesz" – közölte cikkünk megjelenésével egy időben a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI-vel.

Bejáratos volt a holduvarba

Fideszes források szerint Nyitrai nemcsak a miniszterelnök-pártelnök egyik bizalmasának számított, aki korábban a nagy befyolású elnöki tanácsadó, Habony Árpád támogatását is élvezte, de jó kapcsolatban állt a párt mögött álló gazdasági holdudvarral is.

Nyitrai Zsolt a Parlamentben - korábban kimentették
©

A második Orbán-kormányban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium milliárdos fejlesztéseket felügyelő infokommunikációs államtitkára lett. Ténykedése mintegy másfél évig tartott, majd vitatott körülmények közepette távozott az akkor még Fellegi Tamás által irányított tárcától.

Amikor a Magyar Hírlap először írt a várható távozásáról, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem kommentálta a hírt, a politikus pedig hírlapi kacsának minősítette azt. Az informatikában jártas szakemberek szerint Nyitrai Zsolt tevékenysége elsősorban egy telekommunikációban érdekelt multinacionális nagyvállalat és a mögötte álló üzletemberek érdekeit sértette. Még távozása előtt felmentette minisztériumi helyettesét, Vasváriné Menyhárt Évát (ezt viszont a másik kormánypárti napilap, a Magyar Nemzet írta meg), akinek kirúgását azzal indokolta, hogy így értékelte az államtitkárságon zajló munkát, és ez csak az első lépés az átszervezés felé.

Nyitrai Zsolt – akkori információink szerint – az államnak az M-Telekom egyik cégével, a T-Systemmel kötött szerződéseit akarta kiváltani, és áttenni egy állami vállalkozás tevékenységébe. Az ezen elindult torzsalkodása Fellegi Tamással – aki az első Orbán-kormány idején az M-Telekom felügyelőbizottságának a tagja volt – vezetett odáig, hogy kilépett a minisztériumból.

A miniszterelnök biztosa

Kilépése után számos vezető távozott a minisztériumból, végül decemberben Fellegi is beadta lemondását, viszont Nyitrai szeptemberben rögtön olyan posztot kapott, melyen közvetlenül a kormányfővel dolgozhatott együtt. A miniszterelnöki biztosként a nemzeti konzultációkat irányíthatta, azaz ismét visszatért egy korábbi feladatkörébe: a kommunikációért lett felelős.

Fellegi Tamás és Nyitrai Zsolt - nem volt egy szerelem
©

Forrásaink szerint ezt a munkát a kommunikációs főtanácsadó, Habony támogatása nélkül nem kaphatta volna meg, ám volt olyan kormányzati forrás, aki úgy vélte, a korábbi kampányszakember nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Orbán Viktor május végén jelentette be, hogy újabb nemzeti konzultációt indít a kormány, hogy gazdasági kérdésekben is felmérje a lakosság véleményét – ehhez még az adatvédelmi szabályokat is módosította a parlament, miután a 2011-es kérdőívet az akkori adatvédelmi ombudsman kifogásolta. Ez a konzultáció a negyedik, ugyanis korábban az új alkotmánnyal, bizonyos szociális kérdésekkel kapcsolatban kérdezte meg az embereket a kormány, illetve a nyugdíjasokkal is konzultáltak.

A mostani felmérés eddig nem teljesített túl jól. A július 20-ig a 8,2 millió címre kipostázott válaszküldeményből 600 ezret küldtek vissza – közölte az MTI kérdésére pénteken Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség szóvivője. Tavaly a szociális konzultáció keretében jóval több, összesen 1 millió 140 ezer kérdőív érkezett vissza, ennek ellenére Havasi a mostani felmérésről azt mondta, "remekül halad".

A leveleket augusztus 20-áig várják, ám az urnazárást már nem Nyitrai Zsolt végzi el, mivel őt a Miniszterelnökség átszervezésével egy időben felmentette posztjáról a kormányfő. Ugyanakkor egy, a Miniszterelnökség ügyeit ismerő forrásunk azt mondta, hogy a Nyitrai mögött álló jogi-szervezői stábbal a kormányfő és a kormányszóvivő is elégedett volt, mert úgy látták, hogy jól kezelték a konzultáció előkészítését és az adatvédelmi ügyeket.

Növekvő feszültség?

Nemcsak Nyitrai Zsoltot mentették fel a stábból. Forrásaink szerint Lázár János júniusi érkeztével átszabták a teljes rendszert, ami a fidelitasos csoport kiszorulásával és a kabinettől milliárdos megbízást kapó századvéges szakemberek térnyerésével járt együtt. A korábbi miniszterelnöki szóvivő feladatai Giró-Szász András kormányszóvivő felügyelete alá kerültek, s nemcsak Szijjártó került hátrébb, hanem Havasi Bertalan is, aki a miniszterelnöki sajtóirodát vezette.

Héjj Dávid (balról a második) és Giró-Szász - a századvéges múlt előnyt ad
©

Úgy tudjuk, Szijjártó feladatainak átszervezésével egy időben több fidelitasos távozott a Miniszterelnökségről. Viszont államtitkár-helyettesként Lázárral tartott a frakcióvezetésből Héjj Dávid, aki korábban a Századvég egyik elemzője volt. Szintén a Századvégtől igazolt át Kumin Ferenc, aki a volt államfő, Sólyom László stábjából még 2010-ben csatlakozott a Fideszhez sok szállal kötödő kutatóintézethez. Ő a nemzetközi kommunikációval foglalkozik, miután ezt a területet elvonták a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól.

A Századvégben érdekelt volt a Habonnyal baráti viszonyt ápoló kormányszóvivő, Giró-Szász András is, aki tavaly megvált az egyes cégekben lévő részesedésétől – hivatalosan pont azon a napon, amikor a Századvég-csoport elnyerte a fejlesztési minisztérium milliárdos megbízását. Több forrás Nyitrai menesztését Habony és Giró-Szász további térnyeréseként értékelte, sőt akadt olyan kormányzati politikus, aki úgy vélte, a háttérben kiéleződhettek az ellentétek a viszonylag önálló Habony – és a mögötte álló Századvég –, illetve a nagyobbik kormánypárt gazdasági holdudvara között.

A hvg.hu korábban arról számolt be, hogy a gazdasági holdudvar számára fontos Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban is jelentős változások történtek, Vízkelety Mariann közigazgatási államtitkár júliusi távozásával pedig lényegében eltűntek a minisztériumból Orbán Viktor emberei. Egy miniszterelnökségi forrásunk viszont ez csak "alaptalan konspirációnak" nevezte, szerinte semmi másról nincs szó, mint a kormányzati titulusok számának csökkentéséről.

Kényes ügyek zászlóvivője

Nyitrai korábban több ügynek volt a zászlóvivője a Fideszben. Így operatív igazgatóként ő képviselte az akkor még ellenzéki pártot azon a többpárti tárgyalássorzozaton, melyen a párt- és kampányfinanszírozást vitatták meg 2007 és 2010 között. A kezdeményezéshez csatlakoztak a kampányfinanszírozással foglalkozó civil szervezetek: a Transparency International Magyarország és a Freedom House. A civilek azt kérték, hogy a nyilvános kampányszámla bevezetésével legyen átlátható, hogy ki mennyit költ és miből a választások előtt.

Habony Árpád (balra) a februári egri frakcióülésre érkezik Orbánnal
©

Az egyeztetések azonban kudarcba fulladtak. Ennek okaként pedig azt hozták fel a civilek, hogy a Fidesz érdemben nem reagált a javaslataikra, sőt 2009 végén az addigi megállapodást felrúgva azt kérte Orbán Viktor, hogy szűnjön meg a kampánycsend, illetve ne legyenek fizetett politikai hirdetések. Ez utóbbi révén csökkentették volna a kampánykiadásokat, és így nem lett volna szükség a képviselőnkénti egymillió forintos keret tervezett emelésére a Fidesz szerint.

Idén áprilisban nagy visszhangot váltott ki, hogy a kormány az internet- és a telefonadó bevezetését tervezte. Az előbbit néhány éve még ellenezte a Fidesz. Nyitrai Zsolt két évvel ezelőtt, a választási kampány során felemlegette, hogy pont a szocialisták akartak bevezetni egy olyan adót, amely megnehezítette volna a polgárok számára az internethez való hozzájutást. Nyitrai Zsolt Facebook-oldalán is közölte áprilisban, „biztos benne”, hogy nem lesz internatadó. A mobiladóról azonban nem szólt a bejegyzésben.

A volt államtitkár „odakeveredett” a filmes szakma környékére is. A Fapados Filmszemle elnevezésű közéleti találkozó 2004 óta Nyitrai kezdeményezésére tartják. Az idei rendezvény vendége Andrew G. Vajna kormánybiztos volt. Nyitrai egyébként, igaz, akkor még ellenzéki képviselőként, kiállt a lemezlovasok érdekeiért is. Három évvel ezelőtt ugyanis arról érdeklődött, hogy "Bárki lehet-e lemezlovas?", amire az akkori kormányszóvivő megnyugtatta, hogy igen, mert a vendéglátóhelyeken fellépő zenészek vizsgakötelezettségét már jóval korábban, még 2006-ban eltörölték.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Nyitrai Zsolt kirúgná helyettes államtitkárát

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára kezdeményezte Vasváriné dr. Menyhárt Éva hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár felmentését – értesült az MTI minisztériumi forrásból.

MTI Itthon

Nyitrai Zsolt is lehet lemezlovas

Hozzávetőleg 700 ember dolgozott a minisztériumokban azon, hogy a kormány határidőre választ adjon a Fidesz és a KDNP több mint 1300 írásbeli kérdésére - közölte kérdésre válaszolva Budai Bernadett kormányszóvivő. Hétfő estig, a határidő lejártáig postára adták a válaszokat, amelyek az Országgyűlés honlapján is olvashatóak lesznek.

MTI Itthon

Index: távozik posztjáról Nyitrai Zsolt

Távozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős államtitkári posztjáról Nyitrai Zsolt, aki a Miniszterelnökséghez kerül át - közölte vasárnap az Index hírportál. A kormányfő sajtóstábjának vezetője az MTI-nek hétfőre ígért tájékoztatást.

hvg.hu Itthon

Orbán felmentette posztjáról Nyitrai Zsoltot

Orbán Viktor július 16-i hatállyal felmentette miniszterelnöki biztosi tisztségéből a nemzeti konzultációk lebonyolításáért felelős, tavaly ősszel kinevezett Nyitrai Zsoltot - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból. Arról a határozat nem ír, miért küldték el jelenlegi posztjáról az NFM korábbi államtitkárát.

MTI Itthon

Nyitrai Zsolt tényleg kirúgatja helyettes államtitkárát

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára megerősítette pénteken, hogy kezdeményezik Vasváriné Menyhárt Éva hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár felmentését.

MTI Itthon

Mégsem rúgják ki Nyitrai Zsoltot

A Magyar Nemzet szerint multiérdekek állhatnak a Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár felmentéséről szóló hír mögött.

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

A kormány is rábólintott az éjjeli repülési tilalomra

A kormány is rábólintott az éjjeli repülési tilalomra

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét

A demográfusokat is megdöbbentették az új hazai csecsemőhalálozási adatok

A demográfusokat is megdöbbentették az új hazai csecsemőhalálozási adatok

Csodatévő Szent Mikrós: fake news a konyhaasztalon (videó)

Csodatévő Szent Mikrós: fake news a konyhaasztalon (videó)