szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a miniszterelnök a jelöltek megnevezésével lezártnak tekinti a kormányátalakítást, még mindig nem világos, hogy az új miniszterek, államtitkárok milyen hatásköröket kaphatnak. Még mindig zajlik a legnagyobb minisztérium átalakítása, Szijjártó Pétert pedig női szóvivővel akarják pótolni, tovább növelve a kormányzati kommunikátorok számát. Forrásaink szerint az átalakítás még legalább két hétig tart.

"Megvagyok az egésszel, készen vagyok" – mondta pénteken a kormányátalakításról Orbán Viktor MR1-Kossuth Rádióban elhangzott szokásos pénteki interjújában. A miniszterelnök ekkor jelentette be hivatalosan, hogy milyen posztokon tervez cseréket az átalakítás második szakaszában még azon felül, hogy az április végén lemondó Réthelyi Miklóst Balog Zoltán váltotta az azóta átnevezett Emberi Erőforrás Minisztérium élén.

A kormányfő múlt pénteken azt közölte, hogy a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihályt Lázár János váltja, Varga Fellegi Tamás helyébe kerülve vezeti majd az IMF-tárgyalásokat, a frakció vezetését pedig Rogán Antal veheti át. A Miniszterelnökség még aznap közölte, hogy Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a jövőben államtitkári rangban a miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért lesz felelős.

Több kormányzati és fideszes forrás is azt mondta, hogy a személycserék bejelentésével még mindig nem zárult le a kormányátalakítás: nem világos, hogy a miniszteri, államtitkári posztok várományosai milyen hatásköröket kapnak, ezeket milyen minisztériumoktól vonják el, ahogy a személyi kérdések sem zárultak le. A hvg.hu hétfőn arról írt, hogy a Miniszterelnökség még mindig keresi a kormányfői szóvivő utódját, ahogy Balog Zoltán is azt nyilatkozta pénteken, hogy további strukturális és személyi változásokat akar a tárcánál.

Kommunikátorcunami

„Még azt sem tudni, hogy mi lesz pontosan Szijjártó feladatköre, hiszen legalább még két minisztérium foglalkozik nemzetközi kapcsolatokkal” – mondta egy magas rangú, a miniszterelnökségi döntéshozatalra rálátó kormányzati forrás. A politikus arra utalt, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) Kovács Zoltán államtitkár egyik fő szakterülete a kormányzati politika tolmácsolása külföldön, illetve egy országmárka kialakítása a nemzetközi médiában. Kovács volt az, aki januárban – amikor a kormány az Európai Bizottsággal több törvény ügyében vitába keveredett – többek között a BBC HardTalk című interjúműsorában védte a kormány intézkedéseit. KIM-es forrásaink azt mondták, egyelőre nincs tervbe véve a kommunikációs államtitkárság leépítése vagy átalakítása.

Szijjártó Péter a főnökével - jön vagy megy?
©

Ugyanakkor a Külügyminisztériumban is van egy EU-ügyekért felelős államtitkárság, amely részben hasonló feladatokat lát el a tagállamokkal szemben. Volt olyan vezető fideszes politikus, aki ironikusan csak annyit mondott, Szijjártó „külügyi államtitkár lesz a Külügyminisztériumon kívül”. Egy másik, neve elhallgatását kérő kormányzati képviselő szerint a kommunikáció ügyében egyébként is hatásköri zűrzavar van a kabinetben: Kovács, Szijjártó és a kormányszóvivő, Giró-Szász András mellé fel akarnak venni egy új miniszterelnöki szóvivőt is, továbbá Lázár Jánostól is azt várja el a miniszterelnök, hogy fontos politikai, kormányzati ügyekben gyakrabban szólaljon meg.

Az Index hétfőn arról írt, hogy egy bostoni kommunikációs tanácsadó céget is szerződtetett a KIM Magyarország amerikai imidzsének javítására. A hírportál szerint a kormány 45 ezer dollárt (több mint 10 millió forintot) fizet havonta a Rasky Baerlein Strategic Communications nevű tanácsadócégnek, hogy javítsa az Egyesült Államokban Magyarországról megjelenő médiaképet, valamint hogy növelje az ország súlyát Washingtonban. A hvg.hu-nak több fideszes forrás is azt valószínűsítette, hogy Szijjártó Péter lesz a bostoniak kapcsolattartója, ő koordinálja majd a munkát.

Az amerikaiakat a kormánnyal szerződésben álló Századvég találta meg. A Századvég Politikai Iskola Alapítványból, a Strategopolis Stratégiai Elemző és Kommunikációs Tanácsadó Kft.-ből és a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ből álló csoport tavaly novemberben – egyedüli indulóként – nyerte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által kiírt havi harmincmillió forintos, a ciklus végéig tartó milliárdos pályázatot. (A Századvégben és a Strategopolisban kinevezéséig érdekelt volt a Habonnyal baráti viszonyt ápoló kormányszóvivő, Giró-Szász András is, aki tavaly megvált az egyes cégekben lévő részesedésétől – hivatalosan pont azon a napon, amikor a csoport elnyerte a minisztérium pályázatát.)

A Századvég-csoport szerződését februárban kiegészítette az NFM, így a Századvég már nemcsak tanulmányokat ír és tanácsokat ad, hanem jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos felvetéseket tehet, és nemcsak a fejlesztési tárcának, hanem a többi minisztériumnak is.

Fel- vagy lebukás?

„Péter élete nagy álma volt a szóvivői poszt, különösen, hogy Orbán Viktort tolmácsolhassa” – mondta Szijjártóról egyik kormányzati forrásunk, aki szerint Szijjártónak az új poszt visszalépést jelent. Mint azt hétfőn a hvg.hu megírta, már keresik Szijjártó utódát, és kormányzati forrásaink szerint a miniszterelnök egy női szóvivőt szeretne a posztra. Úgy tudjuk, a miniszterelnök szerette volna, ha a posztot Nagy Anna korábbi kormányszóvivő vállalná el, aki viszont egyéb elfoglaltsága miatt nem vállalta a megbízást.

 

Több fideszes politikus is azt mondta, jelzésértékű lesz, ha Szijjártó eddigi posztját valóban betöltik egy új szóvivővel: a miniszterelnök vélhetően új stílust, új hangot akar. A Miniszterelnökség belső viszonyait ismerő egyik fideszes forrás szerint a miniszterelnök korábban sem volt elégedett a kabinet kommunikációjával. Giró-Szásztól tavaly szeptemberi kinevezésekor azt várták, hogy a strukturális átalakítások bonyolult folyamatait tegye közérthetővé, magyarázza el a lakosságnak, kiegészítve Szijjártó rövid üzenetekkel operáló kommunikációját. Egy másik forrásunk szerint Szijjártóval Orbán Viktor kommunikációs főtanácsadója, Habony Árpád sem volt mindenben elégedett, a Fideszben pedig rossz szemmel nézték, hogy a miniszterelnök szóvivője több egykori fidelitasos társát bevitte a Miniszterelnökségre, köztük olyanokat, akikkel elsősorban az egyik szenvedélye, a teremfoci köti össze. (Szijjártó Péter 2005 és 2009 között volt a Fidesz ifjúsági szervezetének az elnöke.)

 

Az egyik befolyásos fideszes politikus a hvg.hu-nak azt mondta, Orbán Viktor az utóbbi években fenntartásokkal kezelte a Fidelitas térnyerését. Az Index a 2010-es kampányban arról számolt be, hogy Orbán az egyik jelöltre azt mondta, „nem azért lett jelölt, mert fidelitasos, hanem annak ellenére”. A kormányalakításkor a volt fidelitasos Szijjártó mégis befutott, az egyik legfőbb posztot kapta meg. Volt olyan fideszes forrásunk, aki azt mondta, az államtitkárrá kinevezett korábbi miniszterelnöki szóvivő „az agresszív fidelitasos nyomulás arca volt”.

Mekkora hatalmat kap Lázár?

Több kormányzati forrásunk is azt mondta, a kormányátalakítás azért sem zárult le, mert az sem tisztázódott még, hogy a Miniszterelnökséget június 1-től vezető Lázár János milyen hatásköröket kap meg, és még arról sem egyezett meg Orbánnal, hogy hány helyettes államtitkárral dolgozhat. „Ez még legalább kéthetes meccs lesz” – mondta a miniszterelnökhöz közel álló forrásunk.

Ahogy korábban a hvg.hu is megírta, Lázár feltételül szabta, hogy miniszteri rangban vezethesse a Miniszterelnökséget, ám ez a kérése nem teljesült. Fideszes források biztosra veszik, hogy Orbán kompenzálni fogja. Korábban Lázár szerette volna átvenni a Belügyminisztériumtól a polgári titkosszolgálatokat, vagy legalább az egyik szervet, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot. A nagyobbik kormánypárt egyik szakpolitikusa szerint a polgári szolgálatok Miniszterelnökség alá rendelését támogatja az 1998 és 2000 közötti titokminiszter, Kövér László is, de a szolgálatok esetleges megosztását ő szakmai alapon ellenzi. Pintér Sándor viszont ragaszkodik ehhez a feladatköréhez: volt olyan belügyminiszteri forrásunk, aki szerint a tárcavezetőnek kifejezetten jól jön, hogy megakadt az új nemzetbiztonsági törvény tárgyalása a kormányban, mert egyelőre így elkerülheti a vitát a szolgálatok átszervezéséről.

Információink szerint a KIM-nél maradhat a kormányzati koordináció, a közigazgatási államtitkárokkal továbbra is ez a tárca egyeztethet. Egyik forrásunk szerint Lázár főleg a parlamenti államtitkárokon keresztül pörgetheti fel a kormányzati döntéshozatalt, cserében viszont nagyobb stábot építhet, az egyes minisztériumokkal való kapcsolattartásra külön-külön emberei lesznek.

Erőtlen források minisztériuma

Továbbra sem lehet tudni azt sem, hogy Balog Zoltán tervez-e további személycseréket az Emberi Erőforrás Minisztériumában. Korábban felmerült, hogy Szőcs Géza kulturális államtitkárt mindenképpen meneszti, és helyébe L. Simon László, a parlamenti kulturális bizottságának elnöke kerülhet. Egy magas rangú kormányzati forrás hétfőn a hvg.hu-nak azt mondta, a miniszter többször tárgyalt az államtitkárral, áttekintette Szőcs tevékenységét, belátva, hogy a folyamatos elvonások miatt Szőcs mozgástere egyre szűkült, nem ő hibáztatható a szakterülete gondjaiért. Ugyanakkor más fideszes forrásokból a hvg.hu úgy értesült, Szőcs továbbra is baráti viszonyt ápol az Orbán-családdal, kifejezetten jóban van a miniszterelnök feleségével, aki abban is segíthet, hogy megőrizze a posztját.

Eddig csak annyi derült ki, hogy nem tart a KIM-ből Baloggal Szászfalvi László, helyét az egyházügyi államtitkárság élén Hölvényi György, a Fidesz európai parlamenti frakciójának korábbi sajtótitkára veszi át. Balog a várható cserékről az MTV Az Este című műsorában azt mondta: "nem tudom pontosan, hány posztot érint, de kettőt biztosan. A miniszterelnök-helyettes véleménye is nagyon fontos ezekben a kérdésekben". Szőcsről pedig úgy nyilatkozott, hogy "neki volt a legnehezebb dolga, ebben a tárcában nem olyan erős az érdekérvényesítés, és az elvonások középtávon lesznek érezhetőek".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Orbán rövid nyári szabadságot ad a képviselőknek

Július közepéig-végéig mindenképpen ülésezni fog az Országgyűlés – közölte Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése után. A miniszterelnök szerint erre az európai gazdaság kiszámíthatatlan működése miatt van szükség.

hvg.hu Itthon

"Tyúkanyóval" pótolnák Szijjártót a kormányban

A hvg.hu értesülései szerint gőzerővel keresik a miniszterelnök új szóvivőjét, miután Szijjártó Péter a kormányfő nemzetközi kapcsolataiért felelős államtitkár lesz. Orbán Viktor ragaszkodik ahhoz, hogy ha megtartják a miniszterelnöki szóvivői posztot, akkor azt nő töltse be.

Kivett a Google egy fontos értesítést az Androidból

Kivett a Google egy fontos értesítést az Androidból

A Momentum köszöni Tarlós szavait

A Momentum köszöni Tarlós szavait

Videó: így örülnek az ausztrál állatok az esőnek

Videó: így örülnek az ausztrál állatok az esőnek

Kamu csodagyógyszer terjed a magyar neten, a pénze bánhatja

Kamu csodagyógyszer terjed a magyar neten, a pénze bánhatja

Halálos baleset Salgótarjánban, elfogták a segítségnyújtás nélkül elhajtó gázolót

Halálos baleset Salgótarjánban, elfogták a segítségnyújtás nélkül elhajtó gázolót

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"