szerző:
Faigl Zoltán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Évről évre nő az eltűnt gyerekek, fiatalok száma Magyarországon. Bár nagy többségük pár nap alatt előkerül, egyre gyakrabban és egyre többen válnak bűncselekmény áldozataivá. Szakemberek szerint az embercsempészek már nemcsak tranzitországnak tekintik hazánkat, Magyarországról egyre több lányt hurcolnak külföldre és kényszerítenek prostitúcióra.

Évente több ezer eltűnést regisztrál a rendőrség Magyarországon, de az ügyek nagy többsége szerencsésen végződik, az eltűntek – többnyire gyerekek vagy kamaszok – napokon belül előkerülnek, és visszatérnek a családjukhoz vagy az intézetbe. Sokan azonban bűncselekmények áldozatai lesznek.

Már eltűnése napján kiugróan magas érdeklődést váltott ki a magyar internetezők körében a pécsi rendőrségi pszichológus, Bándy Kata. A lány felkutatását célzó felhívások a Facebook közösségi oldalon jelentek meg húsz különböző nyelven, és alig három nap alatt csaknem 20 ezren osztották meg a lány adatait. A több mint 200 ezer meghívott felhasználóból közel 20 ezren csatlakoztak a Bándy Kata keresésére indított facebookos eseményhez. A pécsi pszichológus holttestérehárom nappal később otthonától néhány száz méterre találtak rá, majd a gyilkossággal gyanúsított férfit is elfogták a nyomozók, igaz, nem facebookos megosztások vezették nyomra őket.

Megszöknek az intézetből

Az elmúlt négy évben folyamatosan növekedett a rendőrségen bejelentett eltűnéses esetek száma – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által a hvg.hu-nak küldött adatokból. Az eltűnési esetek nagy többségében szerencsésen végződik a történet, az ORFK adatai szerint ugyanis az eltűnt személyek megkerülési aránya az utóbbi években 98-99 százalékos volt.

A rendőrség májusban, az eltűnt gyerekek világnapja alkalmából közzétett adataiból kiderül, hogy tavaly 17 ezer ember eltűnését regisztrálták, közülük 14 ezren voltak kiskorúak. Az eltűnések döntő részét - 85 százalékát - olyan esetek teszik ki, amikor az érintett engedély nélkül távozott a gyermekvédelmi intézetből, majd néhány napon belül megkerültek: vagy a hatóságok találják meg őket, vagy maguk térnek vissza az intézetbe.

Tejesdobozokon is keresték az eltűnteket
©

A 14 ezres szám nem azt jelenti, hogy ennyi kiskorú tűnik el évente, mivel a statisztika az eltűnéses eseteket összesíti. A rendőrség adatai szerint ugyanis 1300-1500 közé tehető azoknak a kiskorúaknak a száma, akik az összes eltűnés közül 9–10 ezer ügyet generálnak. Ők azok, akik évente többször szöknek meg és adnak munkát a hatóságoknak. Az egyik „csúcstartó” 37 alkalommal szökött meg az intézetekből 2011-ben.

„Spanyolországi nyaralás”

Az eltűntek közülük azonban sokan bűncselekmények áldozatai lesznek: emberkereskedők viszik őket külföldre, prostitúcióra kényszerítik vagy drogfutárként használják őket. 2009 és 2012 között pedig huszonöt eltűntről derült ki, hogy gyilkosság áldozata lett.

A Csellengők című műsor 1994-es első adás indulása óta megsokszorozódott az eltűnt gyermekek száma - mondta lapunknak Incze Zsuzsa, az eltűnt gyerekek, tinédzserek felkutatásával foglalkozó tévéműsor szerkesztő-műsorvezetője. „Egy lány megismerkedik egy fiúval, később járni kezd vele, a fiú spanyolországi nyaralást ígér a lánynak, majd az utazás során kiderül, a férfi drogdíler, kedvesét pedig drogfutárnak használja” – mesél egy tipikus példát a szerkesztő, aki szerint az ilyen esetek már szinte mindennaposnak számítanak. Ezekre rendszerint csak akkor derül fény, amikor a rendőrség lebuktatja a mit sem sejtő áldozatot, és nyaralás helyett börtönben találja magát a csalinak használt személy. Az is gyakori, hogy fiatal lányok italába kábítószert kevernek, az áldozat pedig már csak külföldön tér magához, ahol fogvatartói csicskáztatják, vagy prostitúcióra kényszerítik.

Incze Zsuzsa úgy látja, a műsor 18 éve alatt más-más jellegű problémák jelentek meg. Míg a 90-es években ritkaságszámba ment, hogy lányokat külföldre vittek és ott prostitúcióra kényszerítik őket, addig mára ez sajnos mindennapos. Incze szerint ennek oka, hogy a schengeni övezethez tartozó országokban, így Magyarországon is megszűntek az ellenőrzött határátkelők, a zónán belül pedig szabadabban folyhat az emberkereskedelem és a prostitúció.

Célország lettünk

„Már nem csak tranzitország, célország is lettünk az emberkereskedők számára” – mondta a műsorvezető-szerkesztő. Maaike van Groenestyn, egy prostituáltakkal foglalkozó holland alapítvány munkatársa a Magyar Narancsnak júniusban adott interjújában azt mondta, hogy a magyarok száma kiemelkedően magas a hollandiai prostituáltak között, az alapítványa adatai szerint Hágában a prostituáltak körülbelül fele, míg Amszterdamban az egyharmada is magyar lehet. Van Groenestyn szerint a magyar lányok többség Nyíregyháza környékéről érkezik, mert ott működik a legnagyobb embercsempész-hálózat.

Sok fiatalt kényszerítenek prostitúcióra
©

A hvg.hu egy eltűntekkel foglalkozó szervezet – az áldozatok biztonsága miatt – neve elhallgatását kérő forrása szerint előfordult olyan eset, amikor a rendőrök úgy szabadítottak ki valakit a fogságból, hogy bűnözőnek álcázva magukat „elrabolták, vagy megvásárolták” az áldozatot fogvatartójától, hogy így védjék meg egy esetleges bosszútól. Ameddig a fogvatartó azt hiszi, hogy emberkereskedőknek adta el áldozatát, nem ébred fel benne a gyanú, hogy a szerencsétlenül járt személyt kiszabadították, netán megszökött fogságából.

Tejesdobozon is

Nemcsak a Facebookon keresik az eltűnteket, korábban a rendőrség részt vett Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű programsorozatban, melynek keretében tejesdobozokra tették ki 28 eltűnt fiatal fényképét. Az akcióról korábban beszámoló Fülöp Valter a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi főigazgatója azt nyilatkozta, a kampánynak köszönhetően 9 gyermek már előkerült.


Az adatgyűjtést, az eltűntek keresését az ombudsman is vizsgálta. Májusban kiadott jelentésében azt írta, hiányos a jogi szabályozás, a szabályok pedig nem egyértelműek. Nincs egységes adatgyűjtés és nincsenek számon kérhető kötelezettségek, amelyekkel az állam, a családok, a civil szervezetek csökkenthetnék az eltűnt gyermekek számát. Az ombudsman szerint a különböző szakemberek sokszor egymás mellett és nem egymással összehangoltan dolgoznak. Visszásságot okoz az is, hogy szabályozatlan és esetleges az eltűnések okait vizsgáló hatóságok és gyermekvédelmi szolgáltatók tevékenysége.

Tini dac, vagy bűncselekmény?

„Ha kamaszkorú tűnik el, hajlamos a hatóság egyfajta tini dacként kezelni a szökést, de a praxis során azt tapasztaljuk, hogy a szökések mögött régóta húzódó családi konfliktusok vannak – mesélte Papp Zsuzsanna, az 1993 óta működő Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vezető munkatársa. Azt is hozzáteszi, hogy sokszor kapnak telefonhívást olyan gyerekektől, akiknél a családi konfliktusok nyomán felmerül a szökés, sőt az öngyilkosság gondolata is, és ezeket gyakran a súlyos lelki és fizikai bántalmazások által elszenvedett „sebek” okoznak. A szakember szerint bár különbséget kell tenni állami gondozásból történő szökés és családból történő szökés között, de a kiváltó ok a legtöbbször mindkét esetben a súlyos és tartós krízis.

A családi problémák elől menekülő gyerekek esetében valamivel könnyebb a keresés, általában ugyanis sejthető, hogy hol lehet az eltűnt fiatal. A szakember azt javasolja, ilyen esetben azonnal hívjuk fel az ismerősöket, rokonokat, barátokat, osztálytársakat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a gyerek meglegyen. A szakember szerint nagyobb baj akkor van, amikor az eltűnés előzmények nélkül történik, „ekkor valószínűsíthető, hogy az eltűnt személy rablás vagy gyilkosság áldozata lett.” Fontos, hogy a keresés minél hamarabb meginduljon, mert bár vannak, akiknek konkrét céljuk van, hogy hova „meneküljenek,” az első néhány órában a szökött személy céltalanul kóborol az utcán, ezalatt pedig bűncselekmény áldozatává is válhat – mondta a szakember.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Eltűnt egy magyar lány Máltán

Egy 18 éves magyar lányt keres a rendőrség Máltán. Révész Ágnest utoljára Qawrában látták, rózsaszín felsőben és fehér melegítőben – írja a Time of Malta.

Balogh Csaba Tech

Tragédia után: mégis eredményes az eltűntek facebookos keresése?

Néhány éve az amerikai filmek tejesdobozain, az itthoni valóságban pedig fára rajzszögelt plakátokon találkozhattunk eltűnt emberek fényképeivel, illetve a felhívással: segítsünk megtalálni őket. A célra ma már nemzetközileg az internetet, azon belül a közösségi médiát, kiemelten a közel 1 milliárdos tagsággal rendelkező Facebookot használják.

Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek

Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek

Terhes exsztriptíztáncosnőt alakít Tenki Réka az új magyar romkomban – előzetes

Terhes exsztriptíztáncosnőt alakít Tenki Réka az új magyar romkomban – előzetes

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Tanítanivaló, ahogy a Fidesz-többség megment egy céget a közbeszerzéstől

Tanítanivaló, ahogy a Fidesz-többség megment egy céget a közbeszerzéstől

Tarlós nem veszi át a képviselői mandátumát a fővárosban

Tarlós nem veszi át a képviselői mandátumát a fővárosban