szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Spontán gyülekezést szerveznek kedd este hat órára a Kossuth térre civilek a családon belüli erőszak parlamenti vitájában elhangzott botrányos fideszes felszólalás miatt.

A parlament hétfőn este 10 óra előtt kezdte tárgyalni a népi kezdeményezést, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére azt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak Magyarországon. Ugyan az ellenzéki képviselők előbbre vették volna ezt a napirendi pontot, hogy a tévé is közvetíthesse, a kormánypártok ezt leszavazták. A közel másfél órás vita azzal zárult, hogy a kezdeményezésről kedden döntenek a képviselők.

A vitában felszólaló fideszes Varga István képviselő közölte, hogy a Büntető törvénykönyv nem mindenható, a rossz házasságokon belüli bűncselekményeket külön tényállással nem akadályozhatjuk meg, "talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé", elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy "ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak".

A felszólalás óriási felháborodást keltett, számtalan internetes mém is született már ezzel kapcsolatban, a Facebook közösségi oldalon pedig civilek spontán gyülekezést kezdtek szervezni kedd este hat órára Varga István felszólalása ellen.

A szervezők az esemény oldalán hangsúlyozzák, nem előre bejelentett demonstrációról van szó, de tűrhetetlennek tartják, hogy olyan képviselők foglalnak helyet a parlamentben, akik szerint a "nő nem más, mint az állam inkubátora, egyetlen dolga a gyerekszülés, más értelme életének nincsen" – áll a Facebook-oldalon. Azon is felháborodtak, hogy elhangozhat az, hogy a csládon belüli erőszak megoldható probléma, amennyiben a nők nem "emancipálódnak", valamint hogy a családon belüli erőszak jogi állásának témája még így is asztal alá söprendő téma a parlamentben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!