szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már a középiskolások is megmozdultak a felsőoktatási keretszámok ellen, csütörtökön az ország több középiskolájában is ülősztrájkba kezdtek a diákok. Délutánra több megmozdulást is hirdettek.

Csütörtök reggel az ország több középiskolájában is sztrájkba kezdtek a gimnazisták: Pécsen a Leőwey Klára Gimnáziumban mintegy négyszáz diák kezdett ülősztrájkolni, Budapesten pedig többek között a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Közgazdasági Politechnikum tanulói is hasonló módon tiltakoztak a felsőoktatási keretszámok csökkentése, a felsőoktatási reform és a tandíj ellen. Győrben, Szombathelyen, Komlón, Hatvanban és Nagykanizsán is vannak akciók. A tanárok a legtöbb helyen kiálltak a diákok mellett és támogatják a megmozdulásokat.

Csütörtökön délutánra Pécsen és Budapesten, a Széll Kálmán téren is tiltakozó akciók voltak, Békéscsabán pedig Hoffmann Rózsával "hócsatáztak", aki egyébként Kecskemétre utazott ma, ahol szintén flashmobbal készültek.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szerda este azt mondta, a kormány még nem döntött a keretszámokról, de csütörtökön sajtótájékoztatón több bejelentés is várható.

1 2 3 4 5 6 7 8
Sorrend megfordítása

Hétfőn folytatják a tüntetéseket

A diáktüntetések csütörtök estére mindegyik városban véget értek. Több helyen, így például Pécsen és Budapesten a szervezők arra készülnek, hogy hétfőn folytatják a tiltakozást a 2013-ra tervezett felsőoktatási keretszámok ellen. A hvg.hu percről perce tudósítását mára ezzel befejezzük.

"Hócsata" Békéscsabán

Körülbelül 120 diák demonstrált Békéscsabán - számolt be a beol.hu. A fiatalok a kormányhivatal épülete előtt gyülekeztek, ahol Hoffmann Rózsa előadást tartott. "Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra! Hervadt Rózsa ki kell dobni hej, hej! Mi is itt vagyunk!" - ezekkel a rigmusokkal igyekeztek felhívni ottlétükre a bent tanácskozók figyelmét a diákok, akik végül nem tudtak találkozni az államtitkárral.

Rózsát törtek Kecskeméten

Kecskemétre látogatott csütörtök este Hoffmann Rózsa. A baon.hu tudósítása szerint az államtitkárt rengeteg diák várta, akik a kezükben lévő egy-egy szál rózsát összetördelték.

©
©

A gyöngyösi tudásközpontot féltik a diákok

Nyílt levelet adtak át Gyöngyös polgármesterének a Károly Róbert Főiskola diákjai csütörtök este a város főterén.

Féltik az SZTE karait a diákok

A A sztrájkbizottság azt kéri a közgyűlés tagjaitól, képviselőként mindent kövessenek el azért, hogy megmaradjon az SZTE tizenkét kara, képzési rendszere, 30 ezres hallgatói létszáma és az intézmény autonómiája.

 szegedi közgyűlés valamennyi tagja támogatta csütörtökön, hogy a testület december 21-én napirendre tűzze a hallgatói sztrájkbizottságnak a Szegedi Tudományegyetem támogatását kérő javaslatát.

Brüsszelből üzent a diákoknak Orbán

„Erős hete volt a kormánynak, csökkentettük a rezsiköltségeket, elfogadtuk a költségvetést, megoldottuk a minimálbért, és a hét végéig megoldjuk a felsőoktatási reformot is” – ezt válaszolta Orbán Viktor Brüsszelben arra a kérdésre, hogy „mit üzen a diákoknak?”.

©

A Szalay utcában is véget ér a tüntetés

Háromnegyed hat után pár perccel hazaindultak a diákok az Emmi Szalay utcai épülete elől Budapesten, de azt skandálták, hogy „visszajövünk!”.

A hvg.hu-nak középiskolások a helyszínen azt mondták: alapvetően nem érdekli őket a politika, de bíznak abban, hogy ilyen megmozdulásokkal képesek befolyásolni a jövőjüket.

"Ez csak a kezdet"

Ezt harsogták Kecskeméten a baon.hu beszámolója szerint. A városban több mint kétszáz hallgató és oktató vett részt a csütörtök délutáni tiltakozáson és fáklyás felvonuláson.

Még az Emmi épületénél tüntetnek a középiskolások

Az egyik szervező megafonon olvasta fel a középiskolások követeléseit az Emmi Szalay utcai épülete előtt. A tüntetők azt mondták a hvg.hu tudósítójának, hogy nem az egyetemisták buzdították őket, hanem maguktól gyűltek össze. Azt is mondták: zavarja őket, hogy a felvételi időszak előtt két hónappal akarnak drasztikusan változtatni a keretszámokon, és a felső tízezer kiváltsága lesz a felsőoktatás, ha a terveket végrehajtják.

A tömeg azt kiabálta, hogy „nem hagyjuk!”. Amikor az egyik kísérőtanár megafonon közölte velük, hogy írásban elküldik majd követeléseiket a tárcához, a demonstrálók hangosan pfújoltak.

Az egyik demonstráló ezután emlékeztetett: Diákellenállás a Felsőoktatásért néven mozgalmat szerveztek, és arra buzdította a gimnazistákat, hogy lépjenek fel együtt, országszerte. Azt is bejelentette: hétfőn 17 órára újabb tüntetést szerveznek az Emmi épületéhez.

A tömeg időközben fogyatkozott, háromnegyed hatkor már csak 200-300-an voltak a Szalay utcában.

©
1 2 3 4 5 6 7 8

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön

Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem ellenőrizte a kölcsön kapott autót egy kiskőrösi férfi

Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem ellenőrizte a kölcsön kapott autót egy kiskőrösi férfi