szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Teljesen együttműködő” volt a magyar kormány az Európa Tanáccsal a médiatörvény és az igazságügyi reform kifogásolt szakaszaival kapcsolatban – mondta a hvg.hu-nak a szervezet szóvivője. Újabb vizsgálatok egyelőre nem várhatók más törvényeket miatt, de a médiaszabályozásban minél előbb változásokat szeretne látni az Európa Tanács. A kormány korábban "magánvéleménynek" nevezte a kritikákat.

Nem beszéltek arról, mikor módosítja a magyar parlament a médiatörvényt a Velencei Bizottság, és az Európa Tanács megállapításai alapján, de azt szeretnék, hogy ezek minél hamarabb történjen meg – mondta a hvg.hu-nak Daniel Höltgen. Az Európa Tanács szóvivőjét azután kerestük meg, hogy a szervezet kedden kiadott nyilatkozatában azt írta: az Európa Tanács főtitkára üdvözli a változtatásokat a médiatörvényen, és az igazságszolgáltatás szabályozásában.

Thorbjörn Jagland főtitkár szerint „komoly előrelépés történt” az igazságszolgáltatás felügyeletét ellátó Országos Bírói Hivatalról szóló törvény újraszabályozásában. Mint ismert, a szervezet vezetője Handó Tünde (Szájer József házastársa) rendkívül széles személyes döntési jogkörrel rendelkezik a bírók szakmai előmenetelét illetően, és egy sor más kérdésben is. Az OBH elnökét az eredeti jogszabály szerint a kormányfő javaslatkétharmaddal választja meg a parlament  kilenc évre, és egészen addig marad hivatalában, amíg új vezetőt nem sikerül választani.

Nem vették komolyan

Handó Tünde bebetonozását régóta kísérte kritika nemzetközi szervezetek részéről, csakúgy, mint a médiaszabályozást, ami miatt az Európai Unió, az amerikai-, a német kormány, és maga José Manuel Barroso EU elnök, illetve az alapjogi és médiaügyekért felelős biztosok is aggodalmukat fejezték ki. A kormány kezdetben látványosan negligálta a szervezet írásbeli kifogásait is, egyszerűen "magánvéleménynek" nevezve azokat, végül tiltakozások, és az EU Bizottság egyértelmű támogatása hatására kezdett el tárgyalni az Európa Tanáccsal, és annak jogászokból álló szakszervével, a Velencei Bizottsággal.

Ennek keretében Thorbjörn Jagland többször is Budapesten tárgyalt a kormány tagjaival, de kezdetben magyar részről nem vették őket komolyan. (Egy kormányzati szereplő korábban „derék, vizsgálódó jogászembereknek” nevezte a Velencei Bizottságot.) Miután azonban az EU Bizottsága, és Barroso is kijelentette, hogy ők is a Velencei Bizottság, és az Európa Tanács észrevételei alapján járhatnak el Magyarországgal szemben, érezhetően megváltozott a hozzáállás.

Thorbjorn Jagland konkrét ajánlásokat fogalmazott meg a kormánynak
©

Ennek volt köszönhető, hogy a nyáron több ponton módosult a bírókra vonatkozó szabályozás: így Handó Tünde nem újraválasztható, ha nem tudnak a helyére utódot választani, akkor sem maradhat a hivatalában, azt egy általa kijelölt ügyvezető alelnök tölti be. A parlamenti képviselők kérdéseket intézhetnek az OBH elnökéhez, és a szervezet felügyeletét ellátó Országos Bírói Tanács is többletjogokhoz jutott. Arra a kérdésre, hogy ajánlásaik mekkora hányadát fogadta meg végül a kormány, Daniel Höltgen azt mondta, „ezt így nem lehet számokba foglalni”, az igazságszolgáltatásra vonatkozó szabályozás „úgy változott, ahogy azt az Európai Bizottság és a velencei Bizottság is szerette volna, így elégedettek az eredménnyel”.

Nincs határidő

A médiatörvénnyel kapcsolatban főleg a Szalai Annamária vezette Médiatanács hatáskörét, kinevezési gyakorlatát érte kritika - ez szerepel még a szervezet legfrissebb jelentésében is. Erről Thorbjörn Jagland azt nyilatkozta a New Europe napilapnak: nem önmagában a tanács léte problematikus számukra, hanem az, hogy a kormányfő nevezi ki, ami számukra elfogadhatatlan a végrehajtó hatalom fejétől. A kinevezési gyakorlattal, és a testület hatáskörével kapcsolatban szintén lesznek változások – áll Jagland nyilatkozatában, melyek célja, hogy „több dolgot kivegyenek a kormányfő hatásköréből”, és megszüntessék ezek „átpolitizáltságát”. A hvg.hu kérdésére, hogy ezek a változások mikorra várhatók, kaptak-e konkrét ígéretet a magyar kormánytól, Daniel Höltgen azt mondta, az Európa Tanács sosem vár el pontos menetrendet az egyes kormányoktól, így ebben az esetben sem tsi ezt. Azt azonban megjegyezte: a „változtatásokat inkább előbb, mint később szeretnék látni”.

Mint a szóvivő fogalmazott, a magyar kormány végig „teljesen együttműködően” viselkedett a vizsgálatok alatt. Kérdésünkre, hogy várhatóak-e újabb vizsgálatok, hiszen „átpolitizált” ügyek, intézmények bőven vannak a tárgyalt kettőn túl is, Höltgen azt mondta, a vizsgálatokat a Velencei Bizottság a magyar kormány kérésére, és együttműködésével végezte, ezek lezárultak, új ügy nincs a napirenden pillanatnyilag, de „semmi nem kizárható”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Világ

Európa Tanács: nem magánvélemény a magyar "non paper"

Nem magánvélemény a Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára által a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazott "non paper", hanem a Velencei Bizottság közlése, amellyel a magyar kormánnyal való párbeszédhez kívánt hozzájárulni - mondta az ATV-nek az Európa Tanács főtitkárának szóvivője.

MTI Itthon

AZ MSZP levelet ír az Európa Tanácsnak

Nyílt levelet ír szombaton az Európa Tanács (ET) főtitkárának az MSZP; Thorbjorn Jaglandot arról kérdezik, hogy az általa irányított testület szerint elfogadható-e az, amit a kormány a Velencei Bizottság által felvetett vitás kérdésekben tesz – jelentette be az MSZP választmányi ülése alatt tartott sajtótájékoztatón Mesterházy Attila. A testület megerősítette a szocialista frakció döntését, amely szerint képviselőik nem vesznek részt a köztársasági elnök választásban.

hvg.hu Itthon

Ízekre szedi a médiatörvényt az Európa Tanács

Szinte nincs olyan lényeges eleme a hatályos magyar médiaszabályozásnak, ahol ne javasolna jelentős változásokat az Európa Tanács. A testület szerkesztőségünk birtokába jutott jelentése a tartalomszolgáltatásra, a médiahatóság vezetőinek kinevezésére, a testületek működésére, a rádiófrekvenciák kiosztására is kiterjed. Az ET véleményét az Európai Bizottság is figyelembe veszi majd.

MTI Itthon

A Médiatanács levelet írt az Európa Tanácsnak

A Médiatanács iránymutatást vár az Európa Tanácstól (ET) abban a kérdésben, hogy a médiahatóságok megválasztását illetően melyik tagország gyakorlatát tekinti "európai sztenderdnek".

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

Újra erdőtűz pusztít a Kanári-szigeteken, egy körzetet kiürítettek

Újra erdőtűz pusztít a Kanári-szigeteken, egy körzetet kiürítettek