szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint ezer gyermek kerülhet állami gondoskodásból családba a 2013 januárjában indult, a nevelőszülői hivatást és örökbefogadást népszerűsítő kampány eredményeként - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön Szegeden.

Soltész Miklós a kampányzáró sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány célja, hogy a 12 éven aluli gyermekek minél előbb családba, nevelőszülőhöz kerüljenek, ne otthonokban éljenek. Azokat pedig, akik jövő januártól kerülnek állami gondoskodásba, azonnal családban helyezik el.

Ennek érdekében támogatta az Emmi a kampányt, teszi lehetővé a nevelőszülők térítésmentes képzését,és egyszerűsítették a családba kerülés szabályozását is. Jövő évtől a nevelőszülők már foglalkoztatási jogviszonyban látják el feladataikat, amelyeknek eredményeként a gyermeknevelés számukra szolgálati időnek minősül - közölte.

A politikus elmondta: ma Magyarországon mintegy 21 500 gyermek és fiatal felnőtt él gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük több mint nyolcezren gyermek- és lakásotthonban.

Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért (ÁGOTA) Alapítvány a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokkal közösen indított, Minden gyermeknek családban van a legjobb helye! című országos konferenciasorozat célja az volt, hogy minél többen ismerhessék meg a nevelőszülői hivatást, valamint az örökbefogadás lehetőségét - ismertette Soltész Miklós.

Az államtitkár azt mondta, a konferenciasorozat és a kampány hatására az érdeklődők száma májusban már meghaladta a kétezret, a nevelőszülőnek jelentkezők száma pedig elérheti a 700-at. Ha a jelentkezők fele alkalmas, és ha közülük lesznek olyanok, akik több gyermeket is családjukba vesznek, akkor is ezer gyermek kerülhet gyermek- vagy lakóotthonból családba - vélekedett.

Jelenleg gyermekotthonban mintegy 2400 tizenkét évesnél fiatalabb gyermek él, aki fokozatosan kerülhet ki családhoz, elsőként a három év alattiak. Az 5500 nevelőszülőből most több mint háromezer nincs semmilyen foglalkoztatási jogviszonyban, de a kormány intézkedései után a jövőben nevelőszülői tevékenységük alapján ők is foglalkoztatottá válnak, tevékenységük szolgálati időnek minősül majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!