szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A békemeneteket is szervező CÖF és a CÖKA szerint a Norvég Civil Alap pályázóinak állami ellenőrzése nemcsak lehetséges, hanem kötelező is, ráadásul így láthatóvá válik az "ellenzéki erők anyagi bázisa" is. Választ várnak arra, hogy az egymilliárdos keret 40 százaléka miért csupán 10-15 pályázóhoz jut el, és miként lehetséges, hogy a pályázati támogatásra szánt összegek hosszú ideig parkolnak az alapítvány számláján.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szerint a közpénzeket felhasználó civil szervezetek, így a Norvég Civil Alap pályázói sem térhetnek ki az állami ellenőrzés alól - közölte a békemeneteket is szervező civil szervezet vezetősége hétfőn. Az állami ellenőrzés nemcsak lehetséges, hanem kötelező is, illetve ez a hitelesség feltétele - tartalmazza a közlemény.

A norvég állam költségvetéséből az általa kiválasztott Ökotárs Alapítványhoz érkező civil támogatások közpénznek minősülnek. A felhasználás kölcsönös ellenőrzése mindkét állam érdeke, mert a pénzeket csak közösen elfogadott célokra, a magyar pénzügyi és számviteli szabályozás keretei között lehet felhasználni - írták. Ugyanakkor a két állam egymás pártpolitikai viszonyaiba közvetve sem avatkozhat be - tették hozzá.

Felidézik, hogy a magyar civil törvény szigorú szabályok alapján előírja a civil szervezetek működésének feltételeit, a pályázatok elbírásának rendjét, a nyertes pályázatok elszámoltatásának módozatait. Eközben az Ökotárs Alapítványon keresztül 20-40 millió forinthoz jutó szervezetek folyamatosan bírálják a regnáló kormányt és a polgárság többségi támogatását bíró civil közösségeket, kiemelten a CÖF-CÖKA-t, amivel azt bizonyítják, hogy az ellenzéki pártokhoz kötődnek. Ők az ellenzéki internetes médiumok működtetői, és nem riadnak vissza hamis bizonyítékok közreadásától sem - fűzték hozzá.

Választ várnak arra, hogy az egymilliárdos keret 40 százaléka miért csupán 10-15 pályázóhoz jut el, és miként lehetséges, hogy a pályázati támogatásra szánt összegek hosszú ideig parkolnak az alapítvány számláján - írták. Ebben a helyzetben a CÖF-CÖKA nem engedheti becsületes civil közösségének besározását, és szükségesnek látja a nemzetbiztonsági ellenőrzéseket is - fogalmaztak. 

Továbbá szükségesnek tartják megvizsgálni "a 20-40 millió forintot elnyert szervezetek külföldről érkező pénztámogatásainak szerződéses hátterét, a bértollnokoknak kifizetett összegek adózását. A CÖF-CÖKA érdekelt a vizsgálatokban, mert lelepleződhet az álszent, esetlegesen idegen érdekek szolgálatát vállaló civil szervezetek képmutatása. Láthatóvá válik az ellenzéki erők anyagi bázisa" - közölte a CÖF-CÖKA.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók